Karel Roden slaví dnes šedesátiny

Karel Roden, herecký bard s uhrančivým výrazem a dvojnásobný držitel Českého lva, slaví šedesátiny. Roden, který pochází z herecké rodiny sahající až do 18. století, dělá čest jménu Rodenů už ve třetí generaci. Majitel zámku ve Skrýšově se kromě herectví věnuje také farmaření a snil o vlastní vinici.

Úspěch doma i v Hollywoodu

Karel Roden je jedním z mála českých herců, kteří se prosadili i v Hollywoodu. Zahrál si po boku Roberta De Nira ve filmu „15 minut“ a objevil se v dalších kasovních trhácích. Jeho herecké portfolio zahrnuje desítky divadelních i filmových rolí. Aktuálně se na filmovém plátně objevuje v hlavní roli thrilleru „Promlčeno“, který režíroval Robert Sedláček. Tento snímek, který se zaměřuje na problematiku promlčených trestných činů v České republice, získal několik ocenění na zahraničních festivalech ještě před svou českou premiérou.

Nezapomenutelné role

Rodenovy filmové postavy často prožívají neobvyklé a dramatické situace. Ve filmu „Oběti a vrazi“ (2000) například ztvárnil postavu prožívající incestní vztah, ve filmu „Don Gio“ (1992) či jako kapitán Obruba v „Král Ubu“ (1996) hrál nekonvenční role. Jeho herecký rozsah je však velmi široký, od expresivních po civilní polohy. Často hraje muže pod vlivem silnějších partnerek, například ve filmech „Čas sluhů“ (1989) nebo „Kuře melancholik“ (1999). Zahrál si také padoucha v hollywoodském filmu „15 minut“, kde jeho výkon sklidil uznání.

článek pokračuje na další stránce…