MS v ledním hokeji: Česko - Rakousko 4:0. Čtvrtfinále má národní tým jisté

Mistroství světa v ledním v hokeji v Praze

Autor: David Holub

18. května 2024 8:30

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

První třetina se nesla v duchu českých pokusů na otevření skóre a houževnatého bránění rakouského soupeře. Čekání na branku ukončil až Ondřej Kaše v poslední minutě této části hry, kdy poté, co byl při své příležitostí faulován, jel trestné střílení a povedeným bekhendovým blafákem ho proměnil, 1:0. Nouze nebylo v první třetině o tvrdé zákroky, po jednom z nich se těžce z ledu zvedal Kämpf. Vše to vyvrcholilo potyčkou mezi Kubalíkem a Baumgartnerem. 

Přestože se druhá třetina po většinu času nevyvedla podle představ, podařilo se českému týmu i tak své vedení navýšit. A v pořadí u druhého gólu se poprvé výrazně do zápisu o utkání zapsal David Tomášek. Ten se tehdy stylizoval do role nahrávajícího, když přihrál během hry čtyři na tři Kubalíkovi a ten nedal rakouskému brankáři šanci. Třetí gól v této dvacetiminutovce pak z brejku zaznamenal Flek. Jinak ale tato třetina patřila Rakušanům, kteří ještě za stavu 0:1 měli daleko víc ze hry, a co se týče střeleckých zakončení, tak tuto disciplínu v této třetině ovládli poměrem 12:7. Rakušanům tehdy navíc nepomohla ani přesilová hra a po třech inkasovaných brankách v duelu s Norskem si tak gólman Petr Mrázek připsal čisté konto na tomto MS. Celkem si mimochodem připsal v tomto zápase až 21 úspěšných zákroků.

Třetí třetina už ale zase probíhala podle českých not a Češi v ní tak už jen kontrolovali zápas a Rakušany k nějakému zázraku nepustily. Navíc se podruhé v zápase ukázal českým fanouškům Tomášek, jenž tentokrát vstřelil branku na konečných 4:0 a poprvé v kariéře se trefil na MS.

Před sobotním duelem s Velkou Británií si tak český tým s dvanácti body v tabulce zajistil postup do čtvrtfinále.

Konečný výsledek zápasu hokejového MS v Praze a Ostravě (17.5.2024):

Česko – Rakousko 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky:
20. O. Kaše z trestného střílení, 36. D. Kubalík (Tomášek, D. Špaček), 37. Flek (M. Stránský), 42. Tomášek (Palát, D. Kubalík). Rozhodčí: Heikkinen, Kaukokari (oba Fin.) – Heffner (Něm.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 3:3. Využití: 2:0. Diváci: 17 413 (vyprodáno).

Česko: Mrázek – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček – O. Kaše, L. Sedlák, Červenka – D. Kubalík, Tomášek, Palát – M. Stránský, Kämpf, D. Voženílek – Flek, Kondelík, O. Beránek. Trenér: Rulík

Rakousko: Madlener – Nickl, Heinrich, Wolf, Unterweger, Maier, Strong, Brunner, Stapelfeldt – T. Raffl, Nissner, M. Huber – Zwerger, Rossi, Schneider – Ganahl, Baumgartner, Haudum – P. Huber, Thaler, Rohrer. Trenér: Bader

Témata: Hokej MS hokej