Ilustrační foto: pxhere.com

Elektronické žádosti o příspěvky na péči pro zdravotně postižené vadí krajům, odborům i svazům

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) navrhuje, aby se o veškerou dokumentaci spojenou s příspěvky na péči pro zdravotně postižené osoby nově starala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která by dokumenty spravovala pouze v elektronické podobě. Důvodem je snížení zátěže Úřadu práce, širší možnosti digitalizace a lepší kontrola v oblasti sociálního zabezpečení. Vyplývá to z novely zákona o sociálních službách, která se ale ocitla pod palbou připomínek. Ozývají se především kraje, odbory i svazy, kterým vadí, že návrh nepočítá s alternativou k elektronickému podávání žádostí. Zdravotně postižení totiž nemusí být vzhledem ke svému stavu schopné takové žádosti podat.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka již dříve uvedl, že snahou resortu je podniknout kroky, které povedou k jistotě, že poskytovatelé v sítích, ať už krajských, nebo nadregionálních, budou mít víceleté plánování a financování s garancí toho, že sociální službu budou moci provozovat dlouhodobě. „Vedeme zároveň debatu s kraji o tom, že někdy je na zvážení, zda někteří z poskytovatelů mají fungovat v rámci krajské, nebo nadregionální sítě. Ujišťuji ale, že není naším záměrem znejistit 400 tisíc uživatelů. Nikomu nebudeme z roku na rok ukončovat financování, snažíme se ale nastavit jasná, transparentní pravidla,“ řekl Jurečka v březnu na sněmovním sociálním výboru.

V současné chvíli po meziresortním připomínkovém řízení je ale jasné, že návrh zákona vzbuzuje mnoho vášní, které se týkají hlavně požadované transformace dokumentů do digitální formy. „Požadujeme vysvětlení, proč je účastníkům řízení o příspěvku na péči vyloučeno doručování prostřednictvím poskytovatele poštovních služeb. A to zejména vzhledem k věku, zdravotnímu stavu a technickým možnostem řady účastníků,“ žádá ve svých připomínkách k poslanecké novele zákona o sociálních službách Pardubický kraj.

Ani Moravskoslezský kraj ale nešel pro kritiku daleko. Podle něj navrhovaná úprava může sice vyvolávat dojem, že dojde ke zrychlení procesu rozhodování o poskytování sociálních dávek pro zdravotně postižené v nepojistných dávkových systémech, ale nelze pominout, že návrh výsledného procesu rozhodování ani vzdáleně nepřipomíná proces správního řízení s ochrannými mechanismy, kdy na straně účastníků řízení jde vždy o slabší stranu. „Návrh zákona nebere v potaz to, že osoby zdravotně postižené mnohdy nejsou schopné chránit svoje základní práva. Může proto dojít k riziku, že tito lidé nebudou moci sami včas a řádně podávat elektronické žádosti o dávky,“ vyjádřil své obavy Moravskoslezský kraj.

Unie zaměstnavatelských svazů České republiky (UZS ČR) ve svých připomínkách důrazně doporučuje do návrhu doplnit možnost podání žádostí prostřednictvím pošty nebo na podatelně územní správy sociálního zabezpečení (ÚSSZ). „Domníváme se, že pro seniory není cesta podávání elektronických žádostí komfortní,“ píše se v připomínkách UZS ČR.

Proti doručování písemností do informačního systému se vzhledem k cílové skupině osob, jejich specifickým potřebám a indispozicím, ostře ohradila i Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Ministerstvo práce a sociálních věcí by tak mělo zvážit, zda tento způsob doručování není ve střetu s reálnými možnostmi žadatelů.

Znehodnocení sociální péče?

Ústecký kraj spíše než na problémy s elektronickým podáváním žádostí o příspěvky na péči upozornil na to, že z novely není zřejmé, kdo bude posuzovat oblast chronicky duševně nemocných, kteří trpí například demencí způsobenou dlouhodobým užíváním návykových látek

Zneužívání asistentů sociální péče je největším trnem v oku Jihomoravského kraje. Navrhuje proto zpřesnění právní úpravy tohoto povolání tak, aby asistent poskytoval péči pouze těm lidem, kteří skutečně pobývají ve svém domově a aby měli pevně stanovený počet svých klientů. „Jihomoravský kraj dlouhodobě upozorňuje MPSV na skutečnost, že asistent sociální péče neplní zamýšlenou formu pomoci. Skutečnosti zjištěné krajským úřadem při provádění kontrol dle § 82b zákona o sociálních službách jsou natolik závažného charakteru, že výstupy z ukončených kontrol jsou předány orgánům činným v trestním řízení,“ upozornil na problematickou situaci s asistenty Jihomoravský kraj.

Svaz měst a obcí ČR se zase obává devalvace sociální práce, která se pro mnoho klientů může kvůli návrhu stát zmatečnou. Při podávání žádosti je s klientem na Úřadu práce přece jen stále dopodrobna probírána jeho situace tváří v tvář a je mu doporučen další postup vyřizování ostatních dávek. Pokud tomu tak ale nebude, svaz očekává, že se klienti budou obracet na obce s žádostí o pomoc s vyřízením a potřebou sociálního poradenství, což s sebou přinese zvýšení personálních nákladů na nové pracovníky. V neposlední řadě svaz apeluje na provázanost informačních systémů o poskytování dávek pro osoby se zdravotním postižením mezi ÚSSZ a sociálními pracovníky obce.

-ns-