Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)
Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

"Nacházíme se v absurdní situaci, kdy má Západ strach, že Rusko válku prohraje. A nechce, aby ji prohrála Ukrajina. Protože konečné vítězství Ukrajiny povede k porážce Ruska. A konečné vítězství Ruska povede k porážce Ukrajiny," řekl Zelenskyj v exkluzivním rozhovoru. 

Lídr napadené země zmínil, že největší výhodou Ruska je jeho možnost útočit z vlastního území. "A my nemůžeme se západními zbraněmi podniknout nic proti jejich systémům umístěným na ruském území. Nemáme na to právo," podotkl s tím, že naposledy si postěžoval šéfovi americké diplomacie Antonymu Blinkenovi. 

Jako problém pojmenoval ukrajinský prezident také nedostatek prostředků protivzdušné obrany. Kyjev by jich podle jeho slov potřeboval čtyřikrát více. K narovnání sil na nebi by ukrajinské letectvo potřebovala nejméně 120 stíhaček F-16. 

Zelenskyj v rozhovoru komentoval také nejnovější ruskou ofenzivu v Charkovské oblasti, jejímž cílem má být podle Vladimira Putina vytvoření nárazníkové zóny. Podle Zelenského nicméně chtějí invazní síly zaútočit na Charkov. 

Rusové zároveň nemají prostředky pro nový útok na Kyjev, míní Zelenskyj. "Nemají síly na rozsáhlou ofenzivu na hlavní město, jakou provedli na začátku invaze," konstatoval.

Ukrajinský prezident přiznal, že zemi chybí další vojáci, proto má nový zákon umožnit vstup do armády i některým vězňům. "Je třeba naplnit rezervy, máme značný počet brigád, které jsou prázdné. Musíme to udělat tak, aby chlapci měli normální rotaci. Pak se zlepší morálka," nechal se slyšet.

Zelenskyj si přeje, aby se Čína zúčastnila červnového mírového summitu ve Švýcarsku. "Čím více takových zemí budeme mít na naší straně, na straně ukončení války, řekl bych, tím více s tím bude Rusko muset počítat," dodal. 

Témata:  válka na Ukrajině Volodymyr Zelenskyj Ukrajina

Aktuálně se děje

31. května 2024 19:15

Izraelská armáda potvrdila, že operuje i v centru Rafahu

Izraelská armáda v pátek potvrdila rozšíření své pozemní operace i do centra palestinského města Rafah na jihu Pásma Gazy. Vojáci tam podle ní objevili raketomety a tunely militantního hnutí Hamás a zlikvidovali sklad zbraní, informovala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy