Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Pomazánky mají zejména v našich končinách velkou tradici. Jsou kolikrát jedinou možností, jak do jídelníčku zabudovat něco zdravého. Mám na mysli samozřejmě ten případ, že si nekoupíte v krámě pomazánku, jejímž základem je majonéza nebo celá paleta „éček“.

V minulosti jsme tady připravovali již celou řadu pomazánek. Statisticky nejpopulárnější je ale pomazánka česneková a sýrová. Náš národ miluje sýry, takže je jedno, zda je to z eidamu, ementálu, nivy nebo camembertu. Dneska jsme si dovolili připravit další speciální variantu pomazánky, a to šunková.

Šunku má asi každý rád a někteří si vzpomínají na tzv. „šunkovou pěnu“. Tu jsem nikdy neměl rád, protože mi přišla jako hmota bez chuti. Chtěl jsem ale využít potenciál, který nám šunka nabízí a výsledkem je tato pomazánka. Právě tato pomazánka disponuje jemnou a lahodnou chutí. Proto je jako předurčená ke svačince, večeři nebo na jednohubky pro návštěvu.

Zdroj: Žádný Špeky.cz

Šunková pomazánka

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

5

minut
Cooking time

40

minutes
Kalorie

104

kcal

Suroviny

  • 2 sýry typu žervé

  • 1 jarní cibulka

  • 1 PL hořčice

  • 10 dkg šunky

  • 10 dkg eidamu

Postup

  • Jarní cibulku si nakrájíme na jemno. Šunku a eidam nastrouháme na jemném struhadle. Stačí v krámě koupit šunku v celku.

  • V míse smícháme žervé, cibulku, hořčici, šunku a eidam. Vše pak osolíme a opepříme. 

TIP

  • Pomazánku je možné vylepšit vařeným vejcem nebo hermelínem.