Ptákům se zdají sny. Vědce překvapilo, jak jsme si v tom podobní

18. květen 2024

Když ptáci usnou, jejich mozek vysílá elektrické signály podobné jako v bdělé fázi. Unikátní studie Univerzity v Buenos Aires ze Střední a Jižní Ameriky to dokládá na přepisu aktivity ptačích svalů do zvukového záznamu.

Výzkum se týkal latinskoamerického pěvce s exotickým názvem tyran bentevi. Je to pták krásně žlutě zbarvený, má černou hlavu a černou pásku přes oko. Druhové jméno bentevi vyjadřuje jeho hlasový projev v portugalštině.

Badatelé ze záznamu dokázali poznat například to, kdy ptáci usínali nebo že měli sny. Článek vyšel v multioborovém časopise Chaos.

Zježené peří

Čtěte také

O čem ptáci sní, moc nevíme. Jeden z opeřenců měl ale při pokusu zježené peří, jako by se chystal k boji. Je možné, že se mu zrovna o něčem takovém zdálo. 

„Vědci jsou opatrní, než připustí, že ptáci mají sny,“ říká ornitoložka Tereza Petrusková.

Upozorňuje však na to, že přepis svalové aktivity odpovídal trylku, který tento druh vydává při soubojích samců. 

„Zjistili aktivitu v mozku i ve svalech zpěvného ústrojí,“ doplňuje hlavní přínos studie ornitolog Petr Voříšek.

Porucha řeči

Takové slibné výsledky vědci naměřili i přesto, že pěvec zůstal potichu. „Pohyb svalů ve zpěvném ústrojí převedli na umělý hlas ptáka,“ vysvětluje Voříšek.

Tím vědci prokázali, že aktivita v mozku a následně ve svalech má skutečně co do činění s hlasem.

„Může to být další nástroj na výzkum hlasových projevů,“ uvažuje Petrusková. Podle ní by se teoreticky mohl v budoucnu uplatnit při odstraňování některých poruch řeči. 

Proč je důležité ptačí žvatlání? O čem ptáci sní, když spí? Co důležitého dokážeme dešifrovat z ptačí DNA? Debatují ornitologové Tereza Petrusková a Petr Voříšek, spoluúčinkuje herec Kajetán Písařovic.

Spustit audio

Související