Bouřlivé počasí o víkendu: Meteorologové řekli, kdy a kde hrozí nejsilnější bouřky

Bouřka, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

18. května 2024 11:29

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Meteorologové uvedli, že dnes hrozí slabé bouřky, přičemž ty nejvýraznější by se mohly odpoledne a vpodvečer vyskytnout na Vysočině a jihu Moravy. Podle hydrometeorologického ústavu ale visí otázka nad dostupnou energií, které nebude mnoho. Plošně by tedy nemělo být ani hodně bouřek. 

Pokud se vyskytnou, budou hlavní riziko představovat kroupy. "Vyloučeny nejsou ani dnes tromby, protože vzduch bude relativně vlhký a v nižších hladinách do 1 km bude i vyšší střih větru a stáčení větru s výškou," zmínil ústav na sociální síti X.

V noci na neděli pak existuje šance na slabší noční bouřky v pásu od jižních Čech přes Vysočinu a na Moravu. Podle odborníků by neměly být nebezpečné. V neděli v podvečer a večer bude šance na bouřku víceméně všude, uvedli meteorologové. 

"První bouřky budou patrně vznikat už brzy odpoledne na horách nebo v blízkosti hor. Plošně jich nebude mnoho, rizika ale přinést mnohou. Zatímco v Čechách bude pohyb bouřek docela rychlý k severovýchodu a hlavním rizikem budou kroupy, případně přívalové srážky, na Moravě a ve Slezsku budou bouřky mnohem pomalejší. Právě zde tedy bude riziko hlavně v přívalových srážkách nebo i kroupách," konstatovali.

V neděli odpoledne a k večeru bude v Čechách s ohledem na zvyšující se střih větru docela vysoká šance i na vznik supercel. "Pokud se tak stane, právě v nich se mohou vyskytnout ty nejvýraznější nebezpečné jevy," dodali meteorologové. 

Témata: Počasí Bouřky ČHMÚ