Evropské síly rychlé reakce by mohly být první evropskou armádou již v roce 2025. Fungovaly by ale nezávisle na NATO

Kdyby někde vypukla krize vyžadující vojenský zásah, třeba i humanitární, měla by Evropa disponovat jednotkou schopnou téměř okamžitě vyrazit a zasáhnout.

Francouzští výsadkáři i Zdroj fotografie: Francouzská armáda
                   

Ve své bezpečnostní politice se země Evropské unie spoléhají hlavně na záštitu poskytovanou Severoatlantickou aliancí, i když ne všechny unijní členové jsou zároveň členy aliance. Existují proto úvahy o tom, že by Evropa měla mít i jakousi svou armádu (tedy nezávisle na NATO a hlavně Americe). V poslední době se mluví hlavně o silách rychlé reakce – nenahrazovaly by NATO, ale sloužily by k samostatnému rychlému zásahu v případě nutnosti.

Francouzi chtějí jednotku již v roce 2025

Zmíněné úvahy rozhodně nejsou nějakým sci-fi budoucnosti, ArmyRecognition uvádí, že například představitelé Francie zcela otevřeně mluví o tom, že by síly měly být k dispozici již v roce 2025. Není vůbec překvapením, že se o jejich vznik snaží Francie, protože právě země galského kohouta se v poslední době snaží převzít vůdčí roli v Evropské unii, co se bezpečnost týká. Nelze tak ani vyloučit, že by to byla právě Francie, kdo by tyto síly vedl.

Belgický voják na cvičení iZdroj fotografie: Public Domain
Belgický voják na cvičení

Nejedná se nicméně pouze o iniciativu Francie, o silách rychlé reakce se intenzivně debatuje i na půdě Evropské unie. Ta na svých stránkách představila i jakousi vizi těchto sil – mělo by je tvořit 5 000 vojáků z armád států Evropské unie připravených v případě potřeby okamžitě vyrazit na misi, a to i mimo území Evropské unie. Nejednalo by se jenom o pozemní jednotky, počítá se i s účastí letectva, námořnictva nebo sil na kybernetickou bezpečnost. Přesné složení však dosud není známé a založení sil již v roce 2025 je tedy nejisté.

Jednotka by mohla evakuovat Evropany

Vzhledem k tomu, že by síly měly k dispozici 5 000 vojáků, nelze očekávat vedení nějakých rozsáhlých bojových operací – jednalo by se hlavně o řešení určitých krizí, a to včetně těch humanitárních. Představitelé Francie dávají jako příklad evakuaci evropských občanů ze Súdánu provedenou právě jejími ozbrojenými silami. Evakuace se týkala zhruba tisícovky lidí, ale jenom necelých 250 bylo z Francie, uvádí MilIn. A právě k řešení takovéto krize by měla být společná evropská jednotka přímo ideální.

Jelikož by se nejednalo o velikou jednotku, rozhodně by nijak nesuplovala činnost Severoatlantické aliance, kde se jenom cvičení účastní i desítky tisíc vojáků. Přesto existují problémy, které stojí před evropskými politiky k řešení. Jedním z nich má být údajně nepříliš dobrá ekonomická motivace pro vojáky, kteří se do této jednotky hlásí. IrishMirror uvádí, že by příplatek vojáka k jeho platu měl činit pouhých 15 eur, tedy 370 korun. Například mezi irskými vojáky proto není o tuto možnou službu příliš velký zájem.

Co si myslíte o zřízení evropských sil rychle reakce?

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Autor článku

Vít Lukáš

Zobrazit další články