Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
včera 18. května 2024 18:00
Čas čtení 0:32

V Česku počet mladistvých na úřadech práce. V září jich možná opět přibude

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku počet mladistvých na úřadech práce. V září jich možná opět přibude
Zdroj: Úřad práce

Nárůst je více než třetinový. Minulý rok zaznamenal téměř 13 tisíc registrovaných lidí mladších 18 let.

Většinou se jedná o jedince se základním vzděláním. „Těch, kteří mají vyšší vzdělání, je jen zhruba půl procenta z celkového počtu,“ uvedl pro Právo mluvčí Úřadu práce ČR Martin Bušo. Poměr je logický, vyššího vzdělání většina lidí nabyde až po dosažení plnoletosti.

Podle neoficiálních odhadů odborníků na trh práce zhruba 1 500 až 2 500 mladistvých na úřady zamíří poté, co nejsou přijati na střední školy. Přesné statistiky však z dat nelze vyvodit. Letos se nedostalo asi šest tisíc dětí, čeká je však ještě druhý termín. 

Největší nárůsty poté lze zaznamenat v září. Ti, kteří po vychození základní školy nepokračují ve studiu, si mohou v červenci a srpnu užít ještě poslední prázdniny bez povinnosti platit pojištění. Podle serveru Novinky.cz letos dosahuje pojistné lidí bez zdanitelných příjmů 2 552 korun. Zvyšuje se s růstem minimální mzdy. 

Zpět
Sdílet
Diskuse