DomůNovinkySumec jako škodná: vědci zjišťují, zdali sumci likvidují candáty v Lipně

Sumec jako škodná: vědci zjišťují, zdali sumci likvidují candáty v Lipně

- Reklama -

Vědci z Biologického centra Akademie věd ČR a jihočeští rybáři zahájili projekt na ochranu candátů v lipenské přehradě. Podle odborníků může populaci tohoto dravce decimovat vzrůstající počet sumců.

Hypotéza „o sumcích“ ale zatím potvrzená není. Redakce InRybar.cz se snažila k celé situaci získat vyjádření i Jihočeského územního svazu. Vedení jihočeských rybářů na dotazy do data vydání článku ale nereagovalo.

 

Je pravděpodobné, že úbytek candátů mají na svědomí sumci

Na bílých bójkách poblíž Černé v Pošumaví vědci z Biologického centra AV ČR společně s jihočeskými rybáři umístili šedesát kovových roštů pokrytých černými kulatými kartáči. Tato umělá hnízda pro candáty mají pomoci zjistit, co brání růstu populace této ryby v lipenské nádrži.

Odborníci předpokládají, že populaci candáta může decimovat sumec velký, který je vrcholovým predátorem českých vod. Podle Jihočeského územního svazu ČRS se poslední dobou candáti z Lipna ztrácejí. Podezření pak padlo právě na sumce, jejichž zvýšený počet v nádrži naopak narůstá.

Hypotéza zní: sumci mohou likvidovat candátí samce, kteří hlídají jikry v hnízdě. Jenže proti tak velkým predátorům má i nebojácný candát velmi mizivé šance na přežití. Proto budou pracovníci svazu hnízda monitorovat, aby se zjistilo, jak samci hlídají jikry. Pokud samci z hnízd zmizí, znamená to velký problém, protože ti hnízda nikdy neopouštějí.

Jan Kubečka z Hydrobiologického ústavu BC podporuje hypotézu o predaci sumců, ale zvažuje i další faktory, jako jsou klimatické změny, nedostatečné rozmnožování, parazité a různé nemoci. V potaz také připadá pokles produktivity nádrže nebo přílišný tlak rybářů. Hlavním cílem výzkumu je umožnit candátům přirozené tření, což se ukazuje jako ekonomičtější řešení než neustálé kupování a nasazování plůdku.

 

Stav candátů se bude monitorovat pomocí umělých hnízd

Vědci a rybáři umisťují umělá hnízda do mělčích míst v hloubce 1,5 až 3 metry, aby vytvořili nejlepší podmínky pro tření. Během klíčového období rozmnožování budou několikrát týdně monitorovat obsazení hnízd a stav jiker.

Dále se bude sledovat, kteří samci úspěšně hlídají jikry, a které snůšky jsou napadeny predátory. Populace candáta má v lipenských vodách dobré podmínky, ale v posledních letech o mnoho nenarostla. Do roku 2017 se populace candáta zvyšovala, ale poté jako by začaly tyto ryby mizet. Někteří z toho viní právě sumce.

Průzkum v loňském roce odhalil, že populace sumců skutečně narostla. A v roce 2022 množství ulovených „vousáčů“ v přepočtu na kila předčilo množství ulovených candátů. Vědci navíc přišli na to, že candáti tvoří více než desetinu potravy sumců, což je pro budoucí výzkum velmi důležité zjištění.

Candát má nezastupitelnou úlohu v potravním systému českých vod, reguluje totiž přemnožení bílé ryby, jako jsou oukleje, cejnci a plotice. Bez dravců by bílá ryba zatížila vodu tak, že by byla voda plná sinic, takže proto je vyvážený systém tak nezbytný.

 

V minulosti už monitoring sumců na Lipně probíhal

Jak takový monitoring sumců na Lipně vypadá? Odborníci nejprve musí rybího predátora odlovit. Ve chvíli, kdy se jim to povede, tak z rybího těla odeberou tkáně na rozbor. Proč? Právě z nich vědci zjistí třeba výskyt těžkých kovů, ale také věk odlovených ryb nebo tempo jejich růstu. Zároveň z odebraných vzorků dokážou zjistit složení potravy.

Některé sumce pak vědci v minulosti nepouštěli zpátky do Lipna. „Odlovené ryby byly odprodány a následné finanční prostředky budou použity na nákup násady candáta a štiky pro následné vysazení na ÚN Lipno,“ informoval tehdy Jihočeský územní svaz.

I tehdy redakce InRybar.cz kontaktovala zástupce z Jihočeského územního svazu s dotazy. Zajímalo nás, kolik sumců vědci odlovili, a co se s nimi následně stalo. Odpovědi se nám však nedostalo

Zdroj: iDNES.cz, Novinky, ilustrační foto: InRybar.cz

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

2 KOMENTÁŘE

  1. Zakáž tě Němcům a Rakušanum brát malé candaty a bude jich dost je lepší to svézt na sumce a né na kamarádi že zahraničí .Petrův zdar

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -