Kanada porazila Finsko 5:3 a zajistila si čtvrtfinále. Němci ho po vítězství nad Polskem mají na dosah

Hokejisté Kanady porazili na mistrovství světa Finsko 5:3 a vyhráli v Praze i svůj pátý zápas. Mají tak jistotu čtvrtfinále, Finové musí zvládnout příští zápas proti Dánsku. Německo v Ostravě porazilo Polsko 4:2 a čtvrtou výhrou se přiblížilo postupu. Obhájci stříbrných medailí se i díky dvěma gólům útočníka Johna Peterky posunuli na druhé místo skupiny B.

Praha/Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Kanady a Finska v zápas základní skupiny mistrovství světa 2024

Kanada ve vyřazovacích bojích ještě nikdy nechyběla | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Před 17.303 diváky dal v 52. minutě vítězný gól útočník Brandon Hagel. Obránce vítězů Owen Power si připsal tři body za gól a dvě nahrávky.

Švýcaři deklasovali Dánsko a postupují do čtvrtfinále. Švédové díky třem gólům za 26 vteřin porazili Lotyše

Číst článek

Finové začali skvěle a už po 95 sekundách se prosadil pohotovou dorážkou Puljujärvi. Jen o chvilku později se proti pravidlům provinil hvězdný kanadský mladík Connor Bedard a Finové trestali - ve čtvrté minutě zvýšil Valtteri Puustinen. Odpovědět mohl kanadský kapitán John Tavares, finský gólman Harri Säteri ho však vychytal. V 15. minutě už Dylan Cozens zblízka snížil. O 97 sekund později vyrovnal Brandon Tanev, o platnosti jeho zásahu rozhodli sudí až u videa.

Ve druhé části se oba celky vystřídaly v přesilovkách. Ve 29. minutě se v oslabení dostal po objetí branky k zajímavému zakončení Dawson Mercer, Säteriho však nepřelstil. Jen o chvilku později pomohla finskému gólmanovi při střele Nicka Paula již v rovnovážném stavu tyčka.

Ve 37. minutě se prosadil podruhé v utkání Puljujärvi a Finové znovu vedli. Krátce nato byl na pět minut a do konce zápasu vyloučen kanadský bek Bowen Byram, menší trest však dostal i Puljujärvi. Při hře čtyři na čtyři využil prostoru na ledě Power a vyrovnal.

Seveřané na začátku třetí třetiny ještě dohrávali zbytek přesilovky, ale rovnovážným stavem nepohnuli. Ve 46. minutě prověřil Binningtonovu pozornost Mäenalanen. O chvíli později se provinil proti pravidlům Hannes Björninen, Kanaďané sice přesilovku nevyužili, ale v 52. minutě šli poprvé v utkání do vedení. Pierre-Luc Dubois vybojoval kotouč za brankou, Tavares na sebe vytáhl gólmana a Hagel už měl po jeho nahrávce snadný úkol.

V 58. minutě měl obrovskou šanci na vyrovnání zblízka Arttu Hyry, jenže neproměnil. Chvilku nato sáhli Finové k oddechovému času. Když zbývalo do vypršení základní doby 100 sekund, odjel Säteri na střídačku a jeho tým to zkusil se šesti bruslaři v poli. Místo vyrovnání ale dovezl kotouč do prázdné branky Mercer a definitivně rozhodl.

Němci blízko čtvrtfinále

Polsko při svém návratu mezi elitu po 22 letech i nadále čeká na premiérové vítězství.

Němci v předešlých dvou zápasech proti Lotyšsku a Kazachstánu nastříleli celkem 16 branek, tentokrát ale v úvodu v ofenzivě tápali. V první přesilové hře se mohli dostat do vedení Poláci, Krzysztof Macias ale brankáře Niederbergera nepřekonal.

Favorit lehce zabral až v závěru první části. Gólman Zabolotny, jenž v této sezoně působil v druholigovém německém Freiburgu, ale svůj tým podržel.

Bezbrankový stav se změnil v 25. minutě. Nejprve Krzysztof Macias ze slibné pozice nezamířil přesně, hned z protiútoku se prosadil střelou k tyči Ehl. Druhou branku přidali Němci z trestného střílení nařízeného za Dziubińského hození hokejky. Peterka jistě překonal Zabolotného střelou mezi betony.

Třetí gól přidal ve 45. minutě Ehliz, který našel mezeru mezi tyčkou a postojem Zabolotného. Když poté své příležitosti nevyužil Stachowiak, Poláci snížili. S Krezolkovou šancí si ještě Niederberger poradil, v 54. minutě jej ale překvapil Wajda, který zpoza branky o jeho záda odrazil puk za čáru. Poláci ožili a o dvě minuty později už to bylo 2:3, když se prosadil Komorski.

Jen o 52 sekund později ale udeřili Němci. Reichlův brejk ještě Zabolotny zastavil, na Peterkovu dorážku ale už nestihl zareagovat. Útočník Buffala si připal pátý gól v šestém utkání na MS.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Praha):

Kanada - Finsko 5:3 (2:2, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Cozens (Mangiapane, Power), 17. B. Tanev (Tavares), 38. Power (Cozens, Parayko), 52. Hagel (Tavares, Dubois), 60. Mercer (Power) - 2. Puljujärvi (Rissanen, Innala), 4. V. Puustinen (Hyry, Saarijärvi), 37. Puljujärvi (Vittasmäki, Mäenalanen). Rozhodčí: MacFarlane (USA), Schrader (Něm.) - Zunde (Lot.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 3:4, navíc Byram (Kanada) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 17.303.

Skupina B (Ostrava):

Německo - Polsko 4:2 (0:0, 2:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 26. Ehl (Kastner, Tuomie), 36. Peterka z trest. střílení, 45. Ehliz (Pföderl, Michaelis), 57. Peterka (Reichel) - 54. Wajda (Lyszczarczyk, Dziubiński), 56. Komorski (Kostek, Krezolek). Rozhodčí: Vikman (Fin.), M. Holm - Nyqvist (oba Švéd.), N. Briganti (USA). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 9109.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme