Češi zdolali Británii, kapitán Červenka se blýskl čtyřmi asistencemi. Teď čeká Kanada

Sport Sport
Aktualizováno 18. 5. 2024 22:55
Čeští hokejisté vyhráli na mistrovství světa v Praze nad Velkou Británií 4:1 a posunuli se do čela skupiny A.
Radost českých hokejistů po gólu Lukáše Sedláka
Radost českých hokejistů po gólu Lukáše Sedláka | Foto: Reuters

Svěřenci trenéra Radima Rulíka vedou o bod před Švýcarskem a Kanadou, které odehrály o zápas méně, a mají jistotu, že skončí nejhůře třetí.

Poslední zápas ve skupině český tým odehraje v úterý od 16:20 proti Kanadě. Ve čtvrtek od 20:20 jej čeká čtvrtfinále.

U všech českých gólů byl proti Británii kapitán Roman Červenka, který si připsal čtyři asistence a s osmi body za dvě branky a šest přihrávek je nejproduktivnějším českým hráčem na turnaji. Tři body za dva góly a jednu asistenci nasbíral Lukáš Sedlák.

Český tým nastoupil už s útočníkem Martinem Nečasem, který dnes přiletěl a připojil se k národnímu týmu po vyřazení Caroliny ve druhém kole play off NHL. Mimo sestavu zůstal centr David Kämpf.

Do první šance se dostal hned po čtvrt minutě kapitán Červenka, ale gólman Bowns jeho střelu vytěsnil levou rukou.

V čase 2:18 už se český tým dočkal vedení. Britský gólman po Červenkově průniku odvrátil puk hokejkou jen před Sedláka, který snadno trefil odkrytou část branky.

V 5. minutě už to bylo 2:0. Krejčík využil clony Kašeho před brankou a zamířil k levé tyči.

Potom se dostal dvakrát k zakončení Nečas a v 9. minutě pomohla Bownsovi po Hájkově střele levá tyč. Při Dugganově trestu dvakrát pálil Palát.

Po vyloučení Kašeho měl možnost snížit po Dowdově střele z dorážky Mosey, Dostál kryl i Kirkovu střelu.

Po 36 vteřinách druhé části předložil Červenka v přečíslení dvou na jednoho puk Sedlákovi, který podruhé v utkání skóroval. Vzápětí musel Bowns zasahovat po individuální akci Stránského

Ve 23. minutě při Krejčíkově vyloučení Britové snížili. Kirk našel z levého kruhu na brankovišti Moseyho, který usměrnil puk za Dostála.

Po Dowdově faulu při výhodě ještě Palát z levého kruhu netrefil dobře puk po další Červenkově ideální přihrávce, ale hned po 11 vteřinách přesilovkou hru využil po souhře Červenky a Sedláka Kaše.

Po své premiérové brance v devátém reprezentačním utkání z trestného střílení v pátek proti Rakousku se tentokrát prosadil poprvé ze hry. Pro kapitána Červenku to byla už čtvrtá asistence v utkání.

Český tým se ještě ve druhé části ubránil při trestu Stránského a na přelomu se závěrečnou třetinou i při Gudasově vyloučení. V oslabení měl po Flekově přihrávce možnost Červenka, jenže bekhendem nepřehodil Bownsův beton.

Potom Červenka pálil z pravého kruhu a gólem neskončila ani Sedlákova teč. Velké Británii ještě nabídl jednu početní výhodu faulem Stránský, ale stav už se nezměnil.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Praha):

Česko - Velká Británie 4:1 (2:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. L. Sedlák (Červenka, Krejčík), 5. Krejčík (Gudas, Červenka), 21. L. Sedlák (Červenka, O. Kaše), 33. O. Kaše (L. Sedlák, Červenka) - 23. Mosey (Kirk, O'Connor). Rozhodčí: Pearce (Kan.), Tscherrig - Fuchs (oba Švýc.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 5:2. Využití: 1:1. Diváci: 17.413 (vyprodáno).

Česko: Dostál - Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček - O. Kaše, L. Sedlák, Červenka - Nečas, Tomášek, Palát - M. Stránský, D. Voženílek, D. Kubalík - Flek, Kondelík, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Velká Británie: Bowns - D. Phillips, O'Connor, M. Richardson, Ruopp, Sam Jones, Halbert, Mosey, Batch - Curran, Perlini, Kirk - Dowd , Neilson, Lake - Betteridge, Lachowicz, Norris - Duggan, Davies, Critchlow. Trenér: P. Russell.

1. Česko 6 4 1 1 0 23:10 15
2. Švýcarsko 5 4 1 0 0 24:8 14
3. Kanada 5 4 1 0 0 25:13 14
4. Finsko 5 2 0 1 2 17:10 7
5. Dánsko 6 2 0 0 4 14:26 6
6. Rakousko 5 1 0 1 3 15:24 4
7. Norsko 5 1 0 0 4 9:19 3
8. Velká Británie 5 0 0 0 5 6:23 0
 

Právě se děje

Další zprávy