reklama

Pohoštění pro návštěvu zvládnete vyrobit za pár minut. Superrychlý štrůdl chutná výtečně

Štrůdl je tradiční a velmi oblíbený moučník z jablek, který připravujeme asi nejčastěji. Každá hospodyňka má svůj tajný recept. Existuje samozřejmě nespočet variací na toto téma. Vyzkoušejte tento, který je hotový téměř za 5 minut a který můžete připravit i ve chvíli, kdy už návštěva sedí na gauči.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Moučník z jablek 100× jinak

Tradiční štrůdl z jablek s rozinkami, ořechy a spoustou skořice je také zlato našich kuchyní. Tento oblíbený moučník z jablek se připravuje nejen v sezóně jablek, ale díky jejich dostupnosti po celý rok. Receptů a návodů na jejich přípravu je nespočet a každý je maličko jiný. 

Nabídneme vám také jeden recept, který je složením sice stejný jako ty nejběžnější štrůdly, ale zato vás překvapí rychlost jeho přípravy. Výborně se vám takový recept bude hodit ve chvíli, kdy opravdu spěcháte, nebo když přišla neočekávaná návštěva.

Suroviny:

  • 1 balíček listového těsta
  • 2 větší jablka
  • sekané ořechy
  • sekané mandle
  • rozinky
  • skořicový cukr

Postup přípravy:

Použijeme již rozválené listové těsto, které se dá koupit v obchodě jak čerstvé, tak zamrazené. Plát těsta si rozložíme a rozdělíme na 4 díly.

Těsto rozdělíme ne stejné díly
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Těsto rozdělíme ne stejné díly

Jablka omyjeme, rozkrojíme a vyjmeme jádřinec. Kdo chce, může jablka i oloupat, ale tím se připravuje o všechny cenné látky, které se pod slupkou jablíček skrývají.

Jablka zbavíme jádřince
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Jablka zbavíme jádřince

Následně jablka nastrouháme nahrubo na struhadle.

Jablka nastrouháme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Jablka nastrouháme

Na každý díl těsta dáme jedno nastrouhané jablko.

Nastrouhaná jablka dáme na těsto
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nastrouhaná jablka dáme na těsto

Nastrouhaná jablka posypeme skořicovým cukrem.

Posypeme skořicovým cukrem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Posypeme skořicovým cukrem

Potom můžeme přidat podle chuti rozinky, ořechy nebo mandle anebo také všechno dohromady.

Použijeme rozinky, ořechy nebo obojí
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Použijeme rozinky, ořechy nebo obojí

Každý čtverec těsta s jablky přeložíme napůl jako psaníčko a okraje pořádně přitiskneme k sobě, aby ze štrůdlů při pečení nevytekla šťáva.

Okraje přehneme a pevně stiskneme k sobě
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Okraje přehneme a pevně stiskneme k sobě

Nyní bychom měli rozpálit troubu a štrůdly potřít vejcem. V našem superrychlém receptu si toto odpustíme a náš moučník z jablek zapečeme v toustovači. Toustovač si vyložíme pečicím papírem, čímž docílíme toho, že se štrůdl nebude připalovat.

Toustovač vyložíme pečicím papírem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Toustovač vyložíme pečicím papírem

Pečeme obdobně jako klasické tousty cca 5 minut. Po upečení vyjmeme štrůdly z toustovače a na talíři posypeme moučkovým cukrem.

Podáváme posypané moučkovým cukrem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Podáváme posypané moučkovým cukrem

Tento jednoduchý moučník z jablek je vítanou a rychle připravenou pochoutkou, kterou zvládnou dokonce i děti. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte tuto jednoduchou vychytávku i u vás doma.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 19. 5. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová