Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Střední Čechy přilákaly v zimě rekordní počet návštěvníků. Přijelo i více zahraničních turistů!

Přestože bývá vyšší návštěvnost v zimních měsících výsadou horských regionů, zaznamenaly střední Čechy rekordní návštěvnost. Podle údajů Českého statistického úřadu, který zveřejnil počty návštěvníků hromadných ubytovacích zařízení ve Středočeském kraji, přijelo do regionu v prvním čtvrtletí letošního roku celkem 204 tisíc návštěvníků. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se ubytovalo o 18,5 tisíc hostů více, což představuje meziroční nárůst o 10 %. Oproti předcovidovému roku 2019 přijelo ve stejném období do středních Čech letos dokonce o 25 % více hostů, což je zároveň nejvíce od roku 2012. V prvním čtvrtletí se zvýšil také počet přenocování, a to o pětinu. Meziročně vzrostl jak počet tuzemských, tak zahraničních hostů. Nejvíce turistů přijelo z Česka, Německa a Slovenska, ale vrací se i hosté z Jižní Koreji.

„Rostoucí čísla návštěvnosti našeho kraje jsou důkazem toho, že Střední Čechy mají co nabídnout. Současně je to pro nás signál o tom, že se nám daří prostřednictvím naší Středočeské centrály cestovního ruchu propagovat krásy našeho kraje a turisty do regionu přitáhnout. Oproti roku 2019 přijelo ve stejném období do středních Čech letos dokonce o 25 % více hostů, což je zároveň nejvíce od roku 2012 a já pevně věřím, že čísla nadále porostou,” uvedl radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Středočeského kraje Václav Švenda.

První čtvrtletí patří z hlediska turismu ve středních Čechách k nejslabším z celého roku. Zvýšená návštěvnost se projevila poprvé vloni a letos pokračuje stejný trend. Letos došlo i k meziročnímu nárůstu v příjezdu tuzemských návštěvníků (rezidentů), a to o 6 %. Ještě větší nárůst se projevil u návštěvníků ze zahraničí (nerezidentů) – o 26 %, což poprvé překonalo stejné období roku 2019. S počtem návštěvníků se ve Středočeském kraji meziročně zvýšil i celkový počet přenocování, a to o 8,5 %. Průměrná doba pobytu jednoho hosta v kraji představovala 2,13 noci a ve dvanáctiletém srovnání byla nejnižší.

„Vyšší návštěvnost oproti loňskému roku jsme zaznamenali ve všech měsících prvního čtvrtletí. V lednu to bylo o 1,2 %, v únoru o 9,9 % a v březnu dokonce o 16,5 %. Na rozdíl od horských regionů nepřijíždí do středních Čech v chladném období tolik návštěvníků, přesto je z čísel patrné, že se nám daří přilákat turisty i v tomto ročním období. Snažíme se ukazovat, že střední Čechy zabaví všechny věkové kategorie. Ať už dávají přednost poznávání, aktivní dovolené nebo relaxačnímu pobytu, vybere si každý. Živo je ve městech, na hradech a zámcích probíhají speciální prohlídky a věnovat se návštěvníci mohou i zimním sportům,“ říká Jakub Kulhánek, ředitel Středočeské centrály cestovního ruchu.

Více turistů z Německa a Koreje
Nejvíce zahraničních hostů přijelo tradičně z Německa a Slovenska. Tvořili téměř 51 % ze všech zahraničních hostů. Nejvyšší změnu zaznamenaly střední Čechy u turistů z Německa, jejichž počet se meziročně zvýšil o téměř 36 %. Na dalších místech se umístili hosté z Rakouska, Polska a Ukrajiny. Vysoký nárůst se projevil u příjezdů ze sousedního Rakouska, a to o téměř 74 %. Do první desítky zemí, odkud přijíždí nejvíce turistů, se zařadila Jižní Korea a to s nárůstem o 660 %. Naopak z první desítky s meziročním poklesem o 76 % vypadli hosté z Číny.

„Dlouhodobě představujeme střední Čechy zahraničním návštěvníkům. Ať už účastí na veletrzích, organizací press tripů, formou inzerce nebo marketingovou kampaní. Koncem roku 2023 proběhla na sociálních sítích Meta a Youtube cobrandingová kampaň zaměřená právě na příhraniční trhy. Kromě toho celou zimu běžely v online prostředí minikampaně cílené na Německo, Slovensko a Polsko. Máme radost i z návratu korejských turistů. Na číslech se projevilo i častější letecké spojení mezi Prahou a Soulem. Vyhlížíme i návrat hostů z Číny i díky přímému spojení Prahy s pevninskou Čínou, která se v červnu znova obnoví,“ upřesňuje Jakub Kulhánek.

Pozn. Data o návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení pocházejí z plošného šetření ČSÚ a nezahrnují účastníky cestovního ruchu, kteří se ubytovali jinde než v hromadném ubytovacím zařízení. Do celkových výsledků návštěvnosti jsou započítány údaje týkající se ukrajinských státních příslušníků, kteří si ubytování hradili sami. Vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině však nebylo ve všech případech možné na straně provozovatelů ubytovacích zařízení rozlišit, zda jde o turistu či uprchlíka. Do počtu návštěvníků tak mohly být započítány i osoby, které nelze objektivně považovat za účastníka cestovního ruchu dle mezinárodních doporučení.

Zdroj a foto: Středočeská centrála cestovního ruchu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *