Útočník Nečas se připojil k hokejové reprezentaci, pro Kovařčíka MS skončilo

foto Utkání skupiny A mistrovství světa v hokeji: Česko - Velká Británie, 18. května 2024, Praha. Martin Nečas z Česka.

Praha - Útočník Martin Nečas z Caroliny se připojil k hokejové reprezentaci na mistrovství světa v Praze. Do Česka přiletěl podle plánu během dopoledne a večer hned nastoupil do utkání s Velkou Británií (4:1) ve druhé útočné formaci vedené Davidem Tomáškem s Ondřejem Palátem na druhém křídle. Po jeho dopsání na soupisku opouští kádr jiný útočník Michal Kovařčík. Po skončení zápasu to řekl novinářům hlavní kouč Radim Rulík.

Fotogalerie

"Myslím, že je to sen každého českého hráče zahrát si mistrovství světa doma. Prvotním cílem sezony je vždycky uhrát play off a pak vyhrát Stanley Cup, ale jakmile jsme vypadli, tak moje myšlenky hned mířily k mistrovství světa. Jsem rád, že jsem se tak brzy připojil a můžu tady být," řekl Nečas.

Do svého druhého seniorského MS zasáhl rodák z Nového Města na Moravě i přesto, že mu končí dvouletá smlouva na šest milionů dolarů a zatím nepodepsal novou. O budoucnosti tak nemá jasno a může se stát chráněným volným hráčem. Nebyl by prvním, kdo se v takovou chvíli omluvil.

"Nechci tady komentovat Carolinu, jsem tady od toho, abych se staral o nároďák. Co bude v budoucnu, to uvidíme. Budu to řešit až po mistrovství," uvedl Nečas.

Ihned absolvoval i oficiální focení v dresu s číslem 98, přestože v klubu nosí osmaosmdesátku. Ta by však měla být vyhrazena pro bostonské eso Davida Pastrňáka, jenž má společně s Pavlem Zachou doplnit národní tým po vyřazení v NHL v noci na dnešek.

"Nepřijel jsem sem odpočívat. Myslím, že bude dobré začít hned dneska," řekl Nečas, jenž si v utkání připsal za 17 minut na ledě sedm střel mezi tyčky. Společně s Lukášem Sedlákem tak byl nejaktivnějším střelcem zápasu, ale nebodoval.

Ze zámoří do Prahy se snažil dostat co nejdřív. "Zdravotní prohlídku jsem absolvoval hned po zápase s doktory. Samozřejmě jsem měl zájem co nejdříve přijet a věděl jsem, jak to je všechno časově. Snažil jsem se to proto zvládnout co nejrychleji, další den hned ráno jsem měl mítink s trenéry a odpoledne jsem vyrazil. Bylo to všechno narychlo, ale jsem rád, že jsem tady," popsal Nečas.

Jeho otec v rozhovoru pro deník Sport uvedl, že "je trochu dobitý, má zlomený prst na noze a pochroumaná žebra." Účastník MS 2018 to však odmítl. "Nevím, kde na to přišel. Nějaké šrámy jsou, ale to si nechám pro sebe. Není to nic, co by mi bránilo hrát," ujistil Nečas.

Jakožto centr hrál v poslední době především na křídle, trenéři tak mají různé možnosti, jak ho využít. "Ještě úplně nevím, co a jak bude. Uvidíme, dozvíme se to večer. Jsem tady zatím jen chvilku, všechno je narychlo. Měli jsme jen krátký mítink," vysvětlil Nečas.

"Máme promyšlené různé varianty. Čekáme ještě, až budeme osobně hovořit s Martinem, abychom se podle toho mohli zařídit a reagovat. Plány jsou jedna věc, druhá věc je realita. Uvidíme, jak se Martin bude cítit po dlouhé cestě. Víme, že by chtěl hrát, ale ještě si počkáme," uvedl Kalous.

Až na páteční duel s Rakušany (4:0) viděl Nečas všechna předchozí utkání Čechů. "Poslední jsem nestíhal. Kluci hráli dobře, fanoušci je ženou dopředu. Měl jsem z toho až husí kůži, když jsem viděl, kolik lidí tady chodí na zápasy, a to nejen Čechů, ale i na ostatní. Psal jsem si s klukama, co znám z Kanady, říkali, že jsou nadšení," poznamenal.

V pátek při oznámení, že tým posílí, zazněl z hlediště O2 areny potlesk. "To jsem popravdě ani nevěděl, ale jsem samozřejmě rád, protože tohle je srdeční záležitost - hrát za český nároďák na mistrovství světa v Česku. Těším se na první start, až uvidím kluky a taky celý realizační tým. Musíme začít zápas od zápasu a snad to dotáhneme co nejdál," přál si.

Nečas byl v minulé sezoně nejproduktivnějším hráčem Caroliny v základní části NHL. V tomto ročníku byl čtvrtý, za 77 zápasů si připsal 53 bodů díky 24 gólům a 29 asistencí. Čtvrtý byl rovněž mezi střelci. K hlavním tahounům ofenzivy Hurricanes patřil i v play off. Během 11 startů zaznamenal čtyři branky a pět nahrávek.

V roce 2018 si při premiéře na šampionátu v Dánsku připsal ještě jako devatenáctiletý v sedmi utkáních pět bodů za tři góly a dvě nahrávky.

Nečasův příjezd a jeho začlenění přinesly nejen přeskupení sestavy, ale také konec nadějí na start pro Michala Kovařčíka. "Teď to padlo na Michala Kovařčíka. Můžeme mít 22 akreditací, takže v tuhle chvíli Michal opustí tým," uvedl Rulík.

Vedle Kovařčíka jsou dosud mimo hru obránce Jan Ščotka a útočník Radan Lenc, kteří rovněž nebyli zapsaní na turnajovou soupisku právě s ohledem na možné posílení mužstva hráči ze zámoří. Zájem přiletět do Prahy potvrdili vedení týmu během dne David Pastrňák s Pavlem Zachou z Bostonu.

"Když všechno dobře dopadne, tak samozřejmě nejen já a nejen my, ale celý tým, co tady jsme, budeme rádi, že budeme mít takové top hráče NHL v týmu. O jejich začlenění máme nějakou představu a uvidíme, jestli to bude fungovat," řekl Rulík.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď