Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pondělí • 03.06.2024 - 13:44:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Zaostřeno na nejrozmanitější poznání s Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 19.05.2024


Poznávejte svět s Prima ZOOM ve 21. a 22. týdnu. Dokumentární skvosty pro vás: Vykolejení vlaku u Santiaga de Compostelo přinese seriál Katastrofa na spadnutí III; čeká nás Hon na obchodníka se smrtí; dojemný příběh malého hříběte přinese snímek Divocí koně: Příběh z pusty; ukážeme vám, jak vypadá Ztracená pyramida v Egyptě; prozkoumáme Zvířecí sociální sítě; poznáte kompletní příběh legendárního návrháře – Záhadný Karl Lagerfeld a ještě více unikátních snímků...


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

20. 5., 21.00 hod. – Odhalené Jordánsko (Sever)

Exotické království na Blízkém východě stojí na křižovatce mezi dávnými tradicemi a moderními zvyky, přímo před branami vyprahlé pouště a magickými divy světa. Cestopisný dvoudílný film Odhalené Jordánsko vás zve k objevování bohatství této pokladnice arabského světa a odhaluje krásu krajiny této exotické země, jeho starověkých biblických památek, působivé přírody i tajemství místních obyvatel. Malé Jordánské hášimovské království stojí jako oáza klidu uprostřed vroucího kotle Blízkého východu. Zesnulý král Husajn nazval svou zemi „tichým domem v hlučné čtvrti“. Díky liberálnímu přístupu se Jordánsko stalo vyhledávaným útočištěm mnoha lidí z jiných částí neklidného regionu. A právě proto je tak zajímavé. Muslimové a křesťané tady žijí v míru bok po boku. Celé království navíc nabízí vzrušující kontrast mezi Rudým a Mrtvým mořem na západě a vyprahlou pouští na východě. Zatímco mladí Jordánci plní hudební kluby v pulzující metropoli Ammánu, beduíni na jihu země nadále vyznávají tradiční způsoby života.


20. 5., 23.00 hod. – Časoprostor II (Člověk ve stavu beztíže)

Vesmír nás udivuje a fascinuje už po mnoho staletí. Je to obrovská hádanka, kterou se vědci snaží postupně vyřešit. Díky čím dál lepším a přesnějším technologiím se pečlivým expertům nedávno podařilo odhalit nové poznatky a najít odpovědi na otázky, které si lidstvo kladlo po staletí. V pokračování objevného seriálu Časoprostor se tentokrát zaměříme například na život a lásku ve vesmíru. Vždyť člověk „bydlí“ ve vesmíru už 40 let. Dnešní Mezinárodní vesmírné stanici předcházely menší a „primitivnější“ kosmické laboratoře Saljut a Skylab. Co přijde dál? Jaká nás čeká budoucnost? Co se vlastně musí všechno zařídit, aby se člověk mohl ve vesmíru najíst, osprchovat, vyspat? Podívejte se, jak vypadá každodenní život, práce, a dokonce i láska za hranicemi naší rodné planety. A nenechte si ujít ani další epizody Časoprostoru, které prozrazují, jak se stát astronautem, proč se všichni chtějí znovu vrátit na Měsíc nebo jak se hledá nový svět.


21. 5., 22.00 hod. – Katastrofa na spadnutí III (Vykolejení vlaku u Santiaga de Compostelo)

Co se pokazilo? Na palčivou otázku pokládanou po každém velkém neštěstí odpovídá seriál Katastrofa na spadnutí, který proniká hluboko do zákulisí šesti tragédií, jež ohromily, nebo dokonce ochromily celý svět. Napínavá a vzrušující podívaná se ohlíží za osudovými okamžiky interakce člověka a stroje. Díky ní znovu prožijeme každou z tragédií, které se zapsaly do světových dějin, očima jejich svědků: lidí, co měli to štěstí a přežili, i záchranářů, hasičů a zdravotníků, kteří dorazili na místo neštěstí jako první. A co nás ve třetí sérii čeká? V červenci roku 2013 v blízkosti španělského poutního místa Santiago de Compostelo vykolejil vysokorychlostní vlak. Tato katastrofa stála 79 lidských životů. 23. května 2021 se přetrhlo tažné lano lanovky vedoucí na italskou horu Mottarone. Šlendrián a snaha ušetřit na údržbě stály život čtrnáct lidí. V březnu 2021 se uprostřed Suezského průplavu zaklínila obří kontejnerová loď. Tato nehoda rozpoutala doslova ekonomickou katastrofu. 6. července 1988 došlo v Severním moři u britského pobřeží k nejhorší katastrofě na ropné plošině v lidských dějinách. Ten večer zahynulo 167 lidí. 10. března 2019 došlo k letecké havárii etiopského dopravního letadla. Zemřelo 300 lidí. Příčinou byly pokřivené praktiky výrobce letadla, který chtěl i za cenu podvodů obstát v konkurenčním boji. Požár v londýnském metru na stanici King´s Cross St. Pancras byl šokující událostí, která stála život 31 lidí.


25. 5., 20.00 hod. – Divocí koně: Příběh z pusty

Nenechte si ujít dojemný příběh malého hříběte divokého koně Převalského, které se narodilo na širých pláních Maďarska. Je to teprve několik desetiletí, co tento vzácný druh divokého koně ve svém původním prostředí mongolské divočiny téměř vyhynul. Několik z posledních zbývajících zvířat našlo nový domov na největších pláních střední Evropy. Dnes je pusta domovem největšího stáda na světě. Čítá takřka 300 kusů a je spletitou sítí různých koňských rodin, které jsou vzájemně provázány úzkými vztahy, opravdovým přátelstvím a nezlomným spojenectvím. Strhující přírodovědný film Divocí koně: Příběh z Pusty vznikal tři roky a otevírá bránu do neznámého světa. Nenechte si ujít dojemný příběh malého hříběte, jehož cesta se kříží i s osudy dalších obyvateli širých pastvin, ať už to jsou drop velký, mohutný tur nebo obří pavouci.


25. 5., 22.00 hod. – Hon na obchodníka se smrtí

Nejnebezpečnější obchodník se zbraněmi na světě znervózňuje už několik dlouhých let zpravodajské služby, vlády různých zemí, a dokonce i několik amerických prezidentů. Kdo to byl? Odhalte jeho příběh plný zločinu a smrti. Slyšeli jste někdy o Karlu Leeovi alias Li Fangweiovi? Tento čínský obchodník se zbraněmi je pravděpodobně nejnebezpečnější neznámou osobou na světě. Je to přízrak, který už mnoho let hraje klíčovou roli v tajném mocenském soupeření mezi Spojenými státy americkými a Čínou. Vyšetřovatelé ho považují za nejnebezpečnějšího obchodníka se smrtí. Jeho přezdívka? Krejčí, protože má údajně připravené technické řešení na míru pro jakoukoli situaci, ať už je sebesložitější. Navzdory úsilí mnoha zpravodajských služeb jeho zločinecká síť stále funguje a Karl Lee stále nebyl dopaden. A to v době, kdy se rakety s dlouhým doletem a jaderné hlavice znovu stávají hmatatelnou hrozbou pro celé lidstvo. Odborník na obchod se zbraněmi Philipp Grüll i nositelé Pulitzerovy ceny Frederik Obermaier a Bastian Obermayer vyrazili po stopách tajuplného přízraku, které vedou přes čtyři kontinenty z amerického Washingtonu a New Yorku do izraelského Tel Avivu, z Evropy do iránského Teheránu, čínského Pekingu, až do jeho továrny v severovýchodní Číně. Odhalují příběh tohoto přízraku, i jak probíhá utajený hon na člověka, jenž je veřejnosti prakticky neznámý. Celovečerní film Hon na obchodníka se smrtí je jedinečný pohled do světa zpravodajských služeb a diplomacie.


27. 5., 22.00 hod. – Velkolepý vesmír (Slunce – hvězda stvořitel)

Profesor Brian Cox se vypravil na cestu napříč nekonečným časem a prostorem, aby odhalil neuvěřitelné momenty dějin, které jsou stejně epické jako dramatické a které navždy změnily celý vesmír. Jeho výprava za objevováním kosmu začíná oslavou hvězd, obřích zářících těles, která poskytují světlo a teplo. Pokračuje pátráním po další planetě, jež by mohla být obyvatelná stejně jako naše Země, a bližším pohledem na galaxii Mléčná dráha. Nechybí ani pohled do srdce temnoty, v níž se usadily černé díry, nebo to, jak nás nejmodernější technologie mohou dostat o 13,8 miliard let zpátky do minulosti. Nenechte si ujít tento fascinující pětidílný dokumentární seriál z produkce BBC.


28. 5., 21.00 hod. – Ztracená pyramida v Egyptě

Ve snímku Ztracená pyramida v Egyptě objevíte dosud neprozkoumaný archeologický zázrak, kterým je tajná pohřební krypta zakopaná ve vyprahlé poušti. Hrobka, jež nebyla 4000 let otevřena, odhaluje tajemství neznámé egyptské princezny a starověkého zločinu. Přestože byla tato hrobka zapečetěna desetitunovým náhrobním kamenem a zvenčí vypadala neporušeně, důkazy uvnitř prozrazují, že ji kdysi někdo vyplenil. Nyní je na týmu předních světových egyptologů, aby pečlivě prošli všechny forenzní důkazy. Jedině tak se můžeme dozvědět, kdo to spáchal, a jak k tomu došlo. A zatímco je postupně odhalována identita neznámé princezny, odkrývá se i příběh o dobře promyšlené loupeži. Historický film Ztracená pyramida v Egyptě nabízí jedinečnou příležitost, která se naskytne možná jednou za život: odhalit nové, vzrušující poznatky o jedné z nejzáhadnějších epoch starověkého světa.


29. 5., 21.00 hod. – Jak se točila Zelená planeta

Podíváte se do zákulisí vzniku nejnovějšího, nejmodernějšího a nejvíc fascinujícího přírodovědného seriálu BBC, samozřejmě za účasti Sira Davida Attenborougha.


31. 5., 21.00 hod. – Orlovec: Příběh dravce

Zkušený pár orlovců se vrací domů na slaniska v Connecticutu. Během následujícího léta musí bojovat s nepřáteli, odolávat nepříznivým přírodním živlům a ulovit stovky a stovky ryb, aby vychoval další generaci mořských dravců. Sledujte jejich napínavý příběh.


1. 6., 20.00 hod. – Zvířecí sociální sítě (Přátelé na prvním místě)

Vědci už dlouho zkoumají chování zvířat a snaží se mu porozumět. Zpočátku si museli vystačit s pouhými dalekohledy, fotoaparáty a zápisníky. Museli se obrnit trpělivostí, najít si dostatek času a nesměly jim scházet dobré pozorovací schopnosti. Ale moderní technologie jim nyní umožnily rozšířit arzenál o skryté kamery, GPS, drony a počítače, díky kterým si můžou na zvířata „posvítit“ z velké vzdálenosti, aniž by je rušili. A tak odhalují, jak se zvířata skutečně chovají, když (si myslí, že) člověk není nablízku. Přírodovědný seriál Zvířecí sociální sítě odhaluje prapodivný svět různorodých skupin na zlatých plážích Austrálie, v hlubokých džunglích Kostariky, ale i na úpatí Kilimandžára nebo širých pláních Serengeti. Sledujte jejich nervy drásající dramata, nově vznikající strategická spojenectví nebo divoce planoucí vášně. Všechno je neustále v pohybu. Ať už jde o žraloky, sviště, hyeny, velryby nebo makaky, tento seriál vám otevře dveře do nového světa, kde vztahy mezi jednotlivci určují život celé skupiny. Vítejte v divokém světě zvířecích sociálních sítí.


1. 6., 21.00 hod. – Svět podivných tvorů

Matka příroda je plná ohromující krásy, ale také skutečně bizarních podivínů. Ale právě u krásy její tvůrčí evoluční inspirace nekončí. Nabízí také pokřivenou představivost – od nečekaných strojů na zabíjení a podivných letců až po drzé mistry převleků. Vítejte v úžasně zvláštním světě tvorů tak bizarních, tak děsivých a tak zvláštních, že se někdy i navzájem děsí.


1. 6., 22.00 hod. – Záhadný Karl Lagerfeld

Fascinující celovečerní dokument přináší kompletní příběh legendárního návrháře značky Chanel, který vládl světu módy více než 40 let. Nepřehlédnutelný a světově proslulý Karl Lagerfeld pozvedl vysokou módu z okrajové záliby do nebeských výšin absolutního trháku.


2. 6., 23.00 hod. – Zapomenuté megastavby VI (Hrdinové a padouši)

Pochmurný gulag v Chorvatsku. Válečný podzemní komplex ve Skotsku. Plantáž v nejjižnější části Ameriky těžce poznamenaná komplikovanými událostmi po konci občanské války. Nechvalně proslulé ztracené město pirátů na Jamajce. Zakázaný ostrov duchů na okraji Evropy, který kdysi patřil jednomu tajnůstkářskému státu. Loviště v Anglii, poseté důkazy o zvláštních pohřebních praktikách. Vydejte se za dalšími tajuplnými a fascinujícími zapomenutými megastavbami. Proč byly vystavěny a pak opuštěny, zapomenuty a ponechány napospas svému osudu? Vzrušující seriál odhaluje zapomenuté megastavby v nejrůznějších koutech světa. Zaměřuje se na objevování neuvěřitelných divů stavitelství, spletitých, leč prázdných ulic měst duchů, pozoruhodných industriálních komplexů i temných a zlověstných pozůstatků krvavých konfliktů. Každá prázdná skořápka nějaké kdysi impozantní megastavby ukrývá vlastní fascinující příběh o tom, proč byla postavena a jakým způsobem nebo z jakého důvodu byla nakonec opuštěna.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 18. 5. 2024





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.05.2024 • O víkendu dvě tvrdé etapy Gira d’Italia
09.05.2024 • Přímý satelitní přenos Pucciniho opery Madama Butterfly v rámci série MET: Live in HD v sobotu 11. května
06.05.2024 • Televizní stanice E! přináší blízký zážitek z 2024 Met Gala 2024
02.05.2024 • Je tu první letošní Grand Tour. Giro d’Italia na Eurosportu odstartuje už o víkendu
02.05.2024 • Vaše oblíbená dokumentární podívaná na Prima ZOOM
30.04.2024 • Vědecká dobrodružství a fantazie: Kouzelné objevy na televizních obrazovkách

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist