Na významném českém zámku byl objeven klenot, který přepsal dějiny našeho národa. Brzy ho uvidí veřejnost

Fotografie: Honzula / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

V nejbližší době bude mít veřejnost možnost prohlédnout si naprostý unikát. Hejtmanský meč je moravskou obdobou korunovačních klenotů.

Dlouhá léta nikdo netušil, jakou vzácnost ukrývá sbírka exponátů holešovského muzea. Až v roce 2017 byl meč znovuobjeven a expertiza prokázala, že se jedná o jeden ze dvou dochovaných hejtmanských mečů. Patřil jednomu z nejmocnějších feudálů na Moravě a používal se při slavnostních a obřadních příležitostech. Meč prošel důkladným zkoumáním a restaurací. Jak uvádí TN, už brzy jej tak tak lidé budou moci obdivovat na zámku v Holešově.

Byl symbolem moci moravského hejtmana

Meč Jana hraběte z Rottalu ze 17. století je nejvýznamnějším exponátem holešovského zámku. Jeho hodnota je nevyčíslitelná. Spolu s hejtmanským mečem Františka Karla hraběte Liebteinského z Kolowrat jsou tyto dva meče jakousi moravskou obdobou korunovačních klenotů. Meč pochází pravděpodobně z roku 1650 a byl symbolem moci moravského zemského hejtmana.

„Hejtmanský meč byl držen za přítomnosti hejtmana při slavnostních a obřadních příležitostech, ale i při zasedání zemského soudu,“ uvádí se na stránkách města Holešov. Jan hrabě z Rottalu byl jedním z nejbohatších a nejmocnějších feudálů na Moravě. Roku 1650 byl jmenován pro mimořádné zásluhy císařským tajným radou, ale vlastnil i další vysoké tituly. Jeho panství zabíralo polovinu Moravy.

Celé Česko se bouří kvůli zdražování koncesionářských poplatků. Podle mnohých to nedává smysl

Nikdo netušil, jaká vzácnost se ve sbírce ukrývá

Na tuto vzácnost se však postupem doby pozapomnělo. Po znárodnění holešovského zámku v roce 1948 povědomí o mimořádném významu hejtmanského meče zaniklo a byl vystavován jako řadový exponát. Navíc se předpokládalo, že se jedná pouze o kopii. Znovuobjeven tak byl až v roce 2017. Expertiza prokázala, že se jedná o autentický hejtmanský meč a zcela unikátní dobovou stříbrnickou práci.

Meč byl podroben důkladnému výzkumu Technického muzea v Brně a byl rovněž restaurován. Městské muzeum a galerie Holešov jej po restaurování plánuje letos znovu vystavit, aby si tento skvost mohla prohlédnout i veřejnost. Na SvětěKreativity si můžete přečíst o jiném vzácném nálezu. Muž s detektorem kovů našel na Rakovnicku poklad nevyčíslitelné hodnoty.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*