Milovaný český rekordman zemřel v 68 letech. Jeho úspěchy přinesly slávu celému národu

Fotografie: Michal Louč / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

V Kladrubech zavládl smutek. V 68 letech zemřel úspěšný trenér, jezdec, rekordman a vítěz Velké pardubické. Jezdeckému sportu bude velmi chybět.

Ve věku 68 let zemřel Petr Vozáb. Svůj život spojil s Národním hřebčínem Kladruby. Jak uvádí TN, v roce 1985 vyhrál slavnou Velkou pardubickou, kde za sebou nechal i Josefa Váňu. Vytvořil rovněž český rekord v počtu zapřažených koní. Sbíral významná ocenění hned ve dvou zcela odlišných disciplínách. Zádušní mše se bude konat 18. května v areálu hřebčína.

V hřebčínu působil od roku 1973

„Ve čtvrtek 9. května 2024 nás navždy opustil ve věku 68 let dlouholetý zaměstnanec kladrubského hřebčína pan Petr Vozáb, kde pracoval nejdříve jako zaměstnanec výcviku, chovatel, jezdec, trenér a později i jako správce hřebčína a náměstek chovu koní,“ uvádí ve smutečním oznámení na svých facebookových stránkách Národní hřebčín Kladruby.

Petr Vozáb vystudoval v roce 1973 kladrubské učiliště. Poté pracoval v hřebčínu s krátkou přestávkou až do roku 2012. I později tu však působil jako trenér a stavitel tratí pro vozatajské vozy. Jako jeden z mála se dokázal prosadit hned ve dvou zcela odlišných disciplínách. Věnoval se překážkovým dostihům, ale soutěžil rovněž v závodech spřežení.

Ve věku 47 let zemřela milovaná zpěvačka, která si získala srdce milionů lidí nejen na domácí půdě

Stal se vítězem Velké pardubické

V obou disciplínách dosáhl na ty nejvyšší národní mety. Asi největším úspěchem byl závod s koněm Festivalem, s nímž v roce 1985 vyhráli Velkou pardubickou. Jak dále zmiňuje TN, o rok později se se stejným koněm umístil těsně pod stupni vítězů. Mezi další koně, které sedlal, patřili také Ambrozia, Bahira, Cetka, Vitamin, Javor, Olin a Vestec.

Několik titulů mistra ČR získal také v soutěžích se čtyřspřežím starokladrubských koní. V roce 2008 se mu rovněž podařilo zapřáhnout neuvěřitelných 22 koní, čímž vytvořil český rekord. Smuteční mše za Petra Vozába bude sloužena v sobotu 18. května od 11:00 hodin v kostele sv. Václava a Leopolda v areálu Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Na Světě Kreativity jsme rovněž informovali o úmrtí hokejisty Alexandera Reichenberga, bývalého hráče největšího českého klubu, který zemřel v pouhých 31 letech.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*