Chodorkovskij: Ukrajina ztratí Charkov do konce roku a Oděsu za rok a půl

zprávy

Ukrajina přijde o Charkov do konce roku, Oděsu do poloviny příštího roku a Lvov zůstane, pokud tam vstoupí jednotky NATO z Polska. Uvedl bývalý šéf JUKOS Michail Chodorkovskij.

Chodorkovskij: Ukrajina ztratí Charkov do konce roku a Oděsu za rok a půl
Michail Chodorkovskij, bývalý šéf JUKOS
19. května 2024 - 04:20

Západ podle jeho názoru téměř prohrál válku na Ukrajině.

HDP Ukrajiny před válkou činil 160 miliard dolarů. Ruský HDP je 2,2 bilionu. Německo – 4,1 bilionu. Evropská unie – 17 bil. Putin utrácí 120 miliard dolarů ročně na válku. Navíc cena nejběžnějšího dělostřeleckého granátu, 152 mm, je 500 dolarů. Putin utrácí přibližně 5,4 % HDP na válku. Evropská pomoc Ukrajině za dva roky války činí asi 88 miliard dolarů, tedy 0,25 % HDP. A to s cenou za standardní projektil od pěti do osmi tisíc dolarů,“ řekl Chodorkovskij, citovaný televizním kanálem „Bild“ v ruštině.


Skutečný poměr válečných výdajů je „v nejlepším případě dva a půl ku jedné ve prospěch Putina“, i když vezmeme v úvahu americkou pomoc, poznamenal.

„S touto rovnováhou sil Ukrajina ztratí Charkov do konce roku. V polovině příštího roku padne Oděsa. Do konce roku 2025 bude poměr sil 10–15 ku jedné. Do poloviny roku 2026 bude Ukrajina pokračovat pouze v partyzánské válce a Lvov zůstane, pokud tam vstoupí jednotky NATO zastoupené Polskem. A to je nejlepší scénář, pokud ukrajinské ozbrojené síly hrdinně vzdorují, navzdory bezvýchodnosti situace,“  zdůraznil bývalý ruský oligarcha.

Připomněl také nedávnou návštěvu ruského prezidenta Vladimira Putina v Číně, během níž čínský prezident Si Ťin-pching prohlásil, že „neexistují žádné zakázané oblasti pro spolupráci mezi oběma zeměmi“.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru rozděluje společnost a šíři nenávist?