Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Chřestová sezóna je tu! Zkuste ho s parmazánovou krustou a zastřeným vejcem

Tak jednoduchý, a zároveň tak chutný. Tak zdravý, a zároveň tak lahodný.  Ano, hádáte správně, řeč je tu o chřestu! Pokud jeho křupavé stonky vábí vaše chuťové pohárky, měli byste si pospíšit. Jeho sezóna totiž nepatří k nejdelším – trvá pouze od konce dubna do června. Že nevíte, jak tuto ojedinělou jarní zeleninu připravit? Nezoufejte. Máme tu pro vás tip na chutný blanšírovaný chřest s parmazánovou krustou! A jako v pětihvězdičkovém hotelu jej můžete doplnit zastřeným vejcem. Navíc až si tuto pochutinu hodnou nejedné michelinské hvězdy doma připravíte, garantujeme vám, že letos nekupujete chřest naposledy! Navíc díky vysokému obsahu vody je chřest nízkokalorickou zeleninou.

Přírodní afrodiziakum za zkoušku stojí
Zelený chřest. Někomu není třeba jeho výhody a zdravotní benefity říkat dvakrát, jelikož po něm sahá v supermarketech vždy, když jeho zelenkavou barvu v regálech spatří. Pro ty, které zatím neurazil, ale ani zcela nenadchnul, tu máme pár jeho předností, díky kterým stojí minimálně za vyzkoušení. Zelený chřest totiž může pomáhat snižovat hladinu cholesterolu i krevní tlak. Obecně podporuje udržování zdravých cév a silného srdce. Obsahuje také látky, které mají protizánětlivé účinky a díky vitaminu E posiluje imunitní systém.1 Některé složky chřestu jsou močopudné, díky čemuž napomáhá čištění ledvin a působí jako prevence močových kamenů2. Nehledě na jeho zdravotní benefity má také ještě jednu klíčovou vlastnost, díky které se ho vyplatí připravit. Je totiž lahodný! Zejména pak v kombinaci s parmazánovou krustou a zastřeným vejcem, které tyto dominantní chutě zeleného chřestu a parmazánu s elegancí spojí.

Univerzální génius
Pokud nepatříte k těm, kteří doma využijí rozsáhlé množství mouk pro nejrůznější příležitosti, anebo vás jednoduše láká zkoušet novinky na trhu, dávejte dobrý pozor. Babiččina volba má ve svém portfoliu revoluční inovaci, kterou je pšeničná mouka univerzální. Jak již název napovídá, jedná se o univerzálního génia pro každou kuchyni, který kombinuje pekařské vlastnosti různých mouk, a je tak vhodný pro přípravu téměř každého receptu vyžadujícího mouku.

Ačkoliv se může zdát, že je mouka jako mouka, není tomu tak. Každá je trochu jiná a na její kvalitě závisí výsledek vašeho pečení či vaření. Vlastnosti mouky se odrážejí na druhu pšenice a její kvalitě, na klimatických podmínkách růstu pšenice, jakosti půdy a hnojení. Faktorů ovlivňujících kvalitu mouky je mnoho, a proto je důležité umět na trhu najít tu správnou, u které nepřiplácíte za její značku, nýbrž za kvalitu. K tomu vám mohou pomoci i nezávislé testy. Babiččina volba univerzální nedávno prošla atestací Testuj.to, kde ji doporučila drtivá většina recenzentů. Vyzkoušet si ji proto můžete i vy, je k sehnání v hypermarketech Albert či online na kosik.cz či na itesco.cz. A pokud neseženete Univerzální mouku, použijte polohrubou.

Ingredience na 2 porce:
1 svazek čerstvého zeleného chřestu
2 lžíce mouky Babiččina volba Univerzální / polohrubé mouky
2 lžíce panko strouhanky
25 g parmazánu
1 lžíce mandlové mouky
sůl a pepř
citronová kůra z půlky citronu
čerstvé bylinky
1 lžíce másla
2 zastřená vejce

Postup:
Připravte si mísu s vodou a ledem. Chřest připravte odkrojením tvrdé spodní části a také zkontrolujte kvalitu, aby nebyl příliš zavadlý. Ve stolním mixéru připravte základ na krustu – mouku, mleté mandle, strouhanku, citronovou kůru a část bylinek rozmixujte. V horké osolené vodě blanšírujte očištěný zelený chřest. Po 3 minutách varu vložte do ledové vody. A po chvíli vyndejte na utěrku. Ledová voda zastaví měknutí zeleniny a udrží krásně zelenou barvu. Směs na krustu orestujte na pánvi na troše másla do křupava. Na konec do směsi vmíchejte parmazán, ale už teplotně neupravujte, sýr se propojí se strouhankou. Servírujte chřest posypaný krustou se zastřeným vejcem a bylinkami.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *