Jízda na slonech, opičí show či plavání s delfíny? Těmto atrakcím se na dovolené vyhněte

Plavání s delfíny, jízda na slonovi či opičí show. To je jen malý výčet turistických atrakcí, se kterými se během dovolené můžete setkat. Za jednou roztomilou fotkou se ale často skrývá utrpení nevinných zvířat, která čelí krutému zacházení ze strany chovatelů snažících se vydělat.

Plavání s delfíny

Bez ohledu na to, zda byli delfíni v delfináriích odchyceni ve volné přírodě nebo se narodili v zajetí, čelí celoživotnímu utrpení. Veškerý čas totiž tráví v prostoru, který není o moc větší než bazén, což je pro zvířata, která každý den uplavou okolo stovky kilometrů, frustrující.

Delfíni jsou navíc velmi společenská zvířata, která si vytvářejí hluboké vazby. Oddělení od jejich blízkých je pro ně tak velmi stresující. V mořských parcích bývají navíc mnohokrát umístěni v neslučitelných skupinách a kvůli stísněným podmínkám jejich akvárií nejsou schopni uniknout konfliktům, píše organizace Think Wildlife Foundation.

Mnoho delfínů trpí v zajetí různými zdravotními problémy. Ať už se jedná o kožní problémy způsobené chemicky ošetřenou vodou a častým vystavováním slunci, či například vředy, vypadávání zubů, ale i rakovinu, uvádí web DolphinProject. Zajatí kytovci se navíc dožívají polovičního věku než delfíni ve volné přírodě.

Není také výjimkou, že se lidé během plavání s delfíny zraní. Zákazníci byli pokousáni, zasaženi ocasem, a dokonce je frustrovaní delfíni stáhli pod vodu. Jedná se o divoká zvířata, která jsou nucena komunikovat s lidmi po celý den výměnou za jídlo, což nutně vytváří prostředí pro nehody.

Jízda na zvířatech

Jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí, zejména v exotických zemích, je jízda na zvířatech – ať už na slonech, ponících, oslech nebo velbloudech. Tato zvířata jsou často držena v nevhodných podmínkách. Například mohou být vystavena po celý den intenzivnímu horku, aniž by jim byla podávána čerstvá voda, informuje organizace PETA.

ČTĚTE TAKÉ: Zakažme fiakry v centru Prahy, vyzývá Pospíšil. Kauzu zhrouceného koně vyšetřuje veterina

Sloni bývají v časném mládí kvůli vynucení poslušnosti brutálně týráni. Jakmile je jejich duch tak zlomen, že nechají lidi jezdit na zádech, vodiči je usměrňují pomocí holí s ostrým kovovým hákem na jednom konci, který jim při vzdoru zabodávají do kůže. Sloni bývají  také často připoutáni řetězy kolem kotníků.

Těla slonů navíc nejsou přizpůsobena k přepravě turistů. „Tento neustálý tlak na jejich těla poškozuje jejich tkáň a kosti a vede k nevratnému poškození páteře,“ sdělil zpravodajství CNN Edwin Wiek, ředitel a zakladatel nadace Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT).

S obdobným přístupem se setkáváme i u dalších zmíněných zvířat. Velbloudům cvičitelé prostrkují do citlivé tkáně nozder provazy a tyče, aby je bolestí donutili k poslušnosti. A svazují jim i spodní čelisti, které mají velmi slabé, aby mohli kontrolovat jejich pohyby. Osli a mezci na ostrově Santorini jsou zase nuceni několikrát denně přepravovat turisty nahoru a dolů po více než 500 schodech.

Mazlení se šelmami

Možná jste na sociálních sítích viděli fotografie, na kterých lidé pózují s tygry, lvy nebo jinými exotickými zvířaty – ale za každou fotografií se skrývá příběh. Zvířata, která jsou nucena pózovat s turisty, jsou obvykle spoutána, bita, či dokonce omámena drogami, aby byla dostatečně poddajná a vydržela nekonečné hodiny laskání a mačkání vzrušenými turisty.

Mláďata navíc bývají často oddělena od svých matek už několik týdnů po narození, aby je mohli turisté chovat a krmit z láhve. To je extrémně stresující jak pro mláďata, tak pro matky, zvláště pokud uvážíte, že ve volné přírodě by spolu zůstali několik let. Kromě toho jsou tygři často uzavřeni ve stísněných výbězích nebo klecích, což vede k značnému fyzickému a psychickému utrpení.

Krokodýlí farmy

Některé krokodýlí farmy vybírají od turistů poplatky za prohlídku krokodýlů a aligátorů v zajetí, a dokonce za pózování při fotografování s nimi. Mladí aligátoři mají zalepené tlamy, když jsou předáváni k fotografování, zatímco starší zvířata jsou obvykle držena ve špinavých a silně přeplněných výbězích, připomíná PETA.

Tančící opice

Skličující je i pohled na opice spoutané řetězy a nucené do tance. Obvykle bývají v mladém věku odtrženy od svých matek a bity, dokud neposlechnou příkazů svých věznitelů.

O děsivý zážitek z opičí show se podělila jistá australská influencerka: „Škoda, že jsem to nevěděla, než jsem tam vešla, protože bych už nikdy neutratila peníze za podporu této krutosti. Držela jsem tu malou opičku v náručí a ta věc byla úplně zkamenělá,“ vyprávěla uslzená ve svém příspěvku na sociální síti TikTok a prosila sledující, aby se těmto turistickým lákadlům vyhnuli.

Bohužel toto je jen zlomek atrakcí, které vydělávají na bezmoci nevinných zvířat. Zamezit se tomu dá nejlépe tak, že o ně turisté přestanou jevit zájem. Pokud jste nevědomky navštívili atrakci, jako jsou ty popsané výše, využijte příležitosti a řekněte svým přátelům a rodině, aby neudělali stejnou chybu, apeluje PETA.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Týrání zvířat, nebo nešťastná náhoda? Ochránci se přou se zástupci dostihů o Taxisův příkop

Tagy:
zvířata sloni týrání atrakce OBRAZ – Obránci zvířat jízda na slonech tygři opice turismus dovolené jízda na velbloudech plavání s delfíny PETA