Muž s čipem v mozku čelil nečekaným potížím. Vyřešili jsme to, říká Musk a hledá další zájemce

První pacient s mozkovým čipem Neuralink dělá další pokroky. Nejdříve dokázal ovládat kurzor myši a posouvat s ním na obrazovce. Pět měsíců po operaci Američan zvládne odehrát partii šachů nebo hrát videohry. Revoluční technologie z dílny společnosti Elona Muska má ale i první potíže. Implantát se totiž začal odpojovat od pacientova mozku. Vědci z Neuralinku uvedli, že si s problémem dokázali poradit. Brzy by se čipu mohl dočkat další pacient.

Na začátku letošního roku se americký podnikatel Elon Musk pochlubil, že jeho společnost Neuralink implantovala čip prvnímu pacientovi do mozku. Američan Noland Arbaugh v roce 2016 ochrnul na všechny čtyři končetiny po nehodě při potápění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Revoluční umělá inteligence. Nový chatGPT už chápe i lidské emoce, bude v telefonech Applu?

Díky čipu ale po osmi letech opět mohl začít používat mobilní telefon či počítač. Implantát ovládá pouhou myšlenku. Arbaugh po měsíci ukázal, že zvládne posouvat počítačový kurzor po obrazovce.

Později se v živém vysílání pochlubil, že za pomoci mysli hraje hry: nejdříve to byly šachy, poté dokonce počítačová strategie Civilizace. Na jiných záběrech si Arbaugh užíval závodní hru Mario Kart nebo karetní hru Slay the Spire.

Muskova firma ale na začátku května informovala, že vedle pozitivních a skvělých zpráv má také smutnější sdělení. Neuralink čelil neočekávaným potížím. Některá spojovací vlákna čipu se totiž odpojila od Arbaughova mozku. To snížilo rychlost přenosu dat a také přesnost v ovládání.

Třicetiletý Američan v pořadu Good Morning America přiznal, že když čip omezil svou rychlost, tak se rozplakal. „Bylo velmi, velmi těžké vzdát se všech těch úžasných věcí, které jsem mohl dělat,“ řekl ve vysílání americké televize ABC.

Neuralink však uvedl, že tyto potíže jsou součástí testovacího procesu. Vědci proto upravili algoritmus a zvýšili výkon, aby čip i nadále fungoval spolehlivě. „Důvodem pro klinické zkoušky a test proveditelnosti je, abychom odhalili právě tyto problémy, než se zařízení dostane na trh,“ řekl spoluzakladatel společnosti Dongjin Seo.

„Vyhrnuli jsme rukávy a našli různé způsoby, jak obnovit Nolandovu výkonnost, což se nám úspěšně podařilo,“ dodal.

Zařízení je velké přibližně jako mince a využívá 64 drobných vláken. Ta jsou vybavená více než tisícovkou elektrod, které snímají aktivitu neuronů v mozku. Čip je pomocí bezdrátového připojení bluetooth spojený s počítačem nebo chytrým telefonem.

Než se zařízení Neuralinku masově rozšíří, musí projít schvalovacím procesem regulačního orgánu. Americký Úřad pro kontrolu léčiv a potravin (FDA) dal loni v září souhlas k první klinické studii na lidech. Dříve se čip testoval například na prasatech nebo opicích.

Arbaugh je tak zatím dosud jediným člověkem na světě, kterému vědci a lékaři voperovali implantát do mozku. To by se ale brzy mohlo změnit a revolučního zařízení se mohou dočkat další lidé.

Elon Musk v pátek uvedl na sociální síti X, že společnost Neuralink přijímá žádosti dalších lidí, kteří by se chtěli zapojit do testování čipu v mozku.

„Pokud jste kvadruplegik a chcete objevit nové možnosti, jak ovládat počítač, zveme vás k účasti v naší klinické studii,“ uvedla společnost na sociální síti X.

Cílem Neuralinku je pomoci ochrnutým lidem, aby opět dokázali používat mobilní telefony a počítače nebo nevidomým lidem vrátit zrak. Arbaugh a druhý člověk, který se zapojí do testu, se stanou součástí studie zvané PRIME. Jejím záměrem je prozkoumat bezpečnost implantátu a otestovat funkčnost zařízení.

Neuralink uvedl, že do studie zařadí jedince, kteří vlivem poranění míchy mají omezenou schopnost ovládat ruce nebo trpí amyotrofickou laterální sklerózou.

VIDEO: Odvrácená strana Měsíce je jiná, než si myslíme. Tajemství má rozlousknout čínská sonda

Tagy: