Neděle 2. června 2024, svátek má Jarmil
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Žena darovala 154 litrů mateřského mléka. Říkali, že jsem zlatý důl, směje se

Dětská sestra Jana Dotlačilová ukazuje dvě lahve s mlékem od dárkyně. foto: Krajská zdravotní

Rekordních 722 litrů mateřského mléka zpracovala v loňském roce mléčná banka v nemocnici v Mostě. Získala ho od 22 dárkyň z celého Ústeckého kraje. Běžně v bance, která funguje už 36 let a je jedním z pouhých čtyř zařízení v republice, zpracují ročně kolem 500 litrů. Jedna z žen darovala neuvěřitelných 154 litrů.
  8:36

„Darováním mateřského mléka zachraňují dárkyně život hlavně nedonošeným dětem, jejichž maminky vlastní mateřské mléko ještě nemají. Pro dítě je nejenom výživou, ale i lékem, dodá mu dostatek živin, vitaminů a minerálů. Navíc obsahuje i složky podmiňující imunitu,“ vysvětluje důležitost podávání mateřského mléka Marie Váchová, primářka dětského a dorostového oddělení mostecké nemocnice, jehož součástí mléčná banka je.

„Jak prokazatelně ukazují studie, mateřské mléko snižuje nejen u nedonošených dětí riziko závažných a život ohrožujících onemocnění, například střev, plic nebo poruchy zraku. Většina dětí krmených mateřským mlékem má lepší imunitu,“ vypočítává benefity primářka.

Ženy tu darují mléko bezplatně, kdo chce, může získat příspěvek na stravu podobný jako u darování krve.

Než se mléko od dárkyně k nedonošenému dítěti dostane, musí projít pasterizací. „Nejdříve ale odebereme vzorky, abychom zjistili, jestli v mléce není bakteriální kontaminace. Poté ho pasterizujeme po dobu 30 minut při teplotě 62,5 stupně Celsia, při které se v mléce ničí viry a bakterie. Následuje rychlé zchlazení ve vodní lázni na teplotu 10 stupňů a opět odebereme vzorky. Teprve po tomto cyklu mléko zmrazíme,“ popisuje primářka. Při teplotě -18 stupňů banka může mléko skladovat tři měsíce. Bakteriální kontaminací má na mysli například nějaký zánět, který by mohla mít dárkyně.

Výhodou pro maminky s přebytkem mléka je, že ho nemusí nikam dovážet, pracovníci mléčné banky si ho jednou týdně při pravidelném svozu vyzvednou přímo u dárkyně doma. „Že si nemocnice pro mléko jezdila, bylo skvělé. Věděla jsem, kdy zdravotní sestra přijede, a nemusela jsem řešit převoz,“ uvedla Pavlína Hermanová, maminka desetiměsíční dcery. Nemocnice díky ní získala téměř 24 litrů mléka.

Největším množstvím „tekutého zlata“, jak se mezi mosteckými zdravotníky mateřskému mléku říká, do banky přispěla pětatřicetiletá Alžběta Elmanová, darovala 154 litrů. Sama má druhé dítě. „Bylo mi líto mléko vylévat. Když jsem se od zdravotní sestry dozvěděla o možnosti ho darovat, neváhala jsem ani chvilku. Byla jsem schopna dodat 10–12 litrů týdně,“ sdělila s tím, že mléka měla tolik, že nakrmila nejen svoje dítě, ale i nedonošené dítě svojí sestry a další litry darovala do banky.

„Říkali mi, že jsem pro mléčnou banku zlatý důl,“ usmívá se loňská rekordmanka.

Darovat mateřské mléko však každá maminka nemůže, podmínky dárcovství jsou poměrně přísné. „Darovat mléko může pouze zdravá žena, která musí doložit potvrzení od lékaře, že neužívá žádné léky. Nesmí také pít alkohol, kouřit ani užívat jiné návykové látky. A hlavně musí mít nadprodukci mateřského mléka, zhruba kolem 500 mililitrů za den,“ vysvětlila primářka s tím, že za poslední roky žen, které darují mateřské mléko, přibylo.

Vyskytují se ovšem i případy, kdy maminka nemá dostatek mléka pro svoje dítě a shání ho na sociálních sítích. „Žena se může sama obrátit na některou kojící maminku, ale rozhodně to nedoporučujeme. Nikdy nemá jistotu, jestli je dárkyně zdravá, jestli má za sebou zdravotní vyšetření. V bance je mléko neustále pod dohledem,“ upozorňuje Marie Váchová.

Kromě nemocnice v Mostě fungují banky mateřského mléka také v Praze, Hradci Králové a Českých Budějovicích. V některých nemocnicích, například v Ústí nad Labem, Plzni nebo Hořovicích, mají takzvané sběrny mateřského mléka, které ho sice mohou od maminek sbírat, ale nemohou ho zpracovávat a dlouhodobě uchovávat.

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...