Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 2. června 2024

Svátek slaví Jarmil, zítra Tamara

VIDEO: Tornádo na Ústecku se pohybovalo i přes tok Labe!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

VIDEO: Tornádo na Ústecku se pohybovalo i přes tok Labe!

Andrea Malá

19. května 2024 8:35

Na Ústecku se možná vyskytlo tornádo. (autor: Raduš Fabiánová)

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Tornádo se vyskytlo v okolí Valtířova v sobotu po půl páté odpoledne. "Více informací přinese až terénní průzkum, ale zdá se, že slabší škody minimálně na vegetaci způsobilo," uvedli meteorologové s tím, že se pohybovalo i přes tok Labe. Dokazují to videa.

Sobotní tornádo se vyskytlo v rámci linie přeháněk. "Svou silou bylo ale samozřejmě nesrovnatelně slabší, než to 'moravské', které bylo vázané na silnou supercelární bouři. Slabší tornáda jsou a vždy byla poměrně běžná," dodali odborníci. 

Tornádo je silně rotující vír, který se během své existence alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný, aby na něm mohl způsobit velké škody. V Česku udeřilo to nejhorší před třemi lety, konkrétně 24. června 2021, na Břeclavsku a Hodonínsku. Vyžádalo si šest lidských životů, stovky zraněných a miliardové škody.

I pro dnešek zůstává v platnost výstraha před bouřkami, které hrozí odpoledne a večer na celém území. Hlavním rizikem budou kroupy a přívalové srážky. 

Nejnovější zprávy