Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. května 2024 9:00
Čas čtení 4:37
Ondřej Mrázek

Tragický příběh největší nehody v historii Formule 1. Ke srážce deseti aut přispěla nepatrná chyba při startu

Tragický příběh největší nehody v historii Formule 1. Ke srážce deseti aut přispěla nepatrná chyba při startu
Zdroj: Getty Images
SPORT FORMULE 1
Uložit Uložené

Příběh Ronnieho Petersona, jednoho z nejlepších jezdců sedmdesátých let, a jak jeho náhlé tragické úmrtí nadobro změnilo tvář sportu.

Bengt Ronnie Peterson, jak se celým jménem tento talentovaný závodník F1 ze Švédska jmenoval, tragicky zahynul teprve ve 34 letech, když se stal obětí hromadné nehody během Velké ceny Itálie na okruhu v Monze. Jak k ní došlo, co se při ní stalo, jak jeho smrt ovlivnila ostatní závodníky a k jaké důležité změně pravidel a zavedení nových bezpečnostních opatření vedla?

Osudová Monza

Legendární italský okruh má bohužel dlouholetou historii fatálních nehod sahajících až do roku 1922, kdy jako první zaznamenaný případ smrtelné nehody zemřel na místě německý závodník Gregor Kuhn. Od té doby až do září roku 1978 se pak Monza stala osudovou pro dalších 45 závodníků a dva diváky. K většině těchto tragických nehod přitom došlo právě během oficiálních italských Grand Prix a jinak tomu bohužel nebylo ani v případě samotného Petersona.

Ten se v průběhu sezóny v roce 1978 ocitl zpátky na sedačce stáje Lotus, kde de facto působil jako týmová dvojka o něco slavnějšímu, ne však nutně rychlejšímu jezdci Mariu Andrettimu. Navzdory týmovým rozkazům se však Petersonovi přezdívanému „Super Švéd“ povedlo v této sezóně zvítězit hned na dvou velkých cenách, v Jižní Africe a v Rakousku. I to nakonec přispělo k tomu, že skončil sezónu na druhém místě právě za svým týmovým kolegou. Sám se však oslav nedožil.

Od začátku prokletý závod

Velká cena Itálie 1978 v Monze pro Petersona začala špatně už v tréninku. Naboural a poškodil svůj vůz Lotus 79 tak, že se nedal rychle opravit, navíc si během incidentu pohmoždil nohy. Tým mu tedy musel poskytnout náhradní vůz, který byl ale postaven pro Andrettiho a mnohem vyšší Peterson se do něj pohodlně nevešel. Jediným dalším vozem týmu byl typ 78, předchozí ročník, jenž měl jen minimální údržbu, a tudíž nebyl tak spolehlivý ani výkonný.

Velká cena Itálie 1978.
Velká cena Itálie 1978. Zdroj: Getty Images

Pár dní po závodu navíc díky výpovědím ostatních jezdců vyšlo najevo, že startér závodu odmával začátek závodu předčasně, což způsobilo, že vozy vzadu ještě nebyly zaparkovány na čarách, a měly tudíž lepší odpich. Tím vznikl hned v první zatáčce tzv. efekt harmoniky, který v silničním provozu v zásadě znamená narušení plynulého pohybu aut, kdy se rázem na jednom místě provoz zhustí.

Doporučeno
Velká cena Las Vegas a vrchol sezony je tady: Čeká tě největší show roku, bude to ale i dobrý závod? Velká cena Las Vegas a vrchol sezony je tady: Čeká tě největší show roku, bude to ale i dobrý závod? 15. listopadu 2023 18:00

Pro první čtyři jezdce – Andrettiho, Gillese Villeneuva, Jean-Pierra Jabouilla a Nikiho Laudu – to neznamenalo žádné obtíže, protože byli dostatečně daleko. Peterson však nebyl. Startoval ve třetí řadě, ale kvůli pomalejšímu rozjezdu byl záhy předjet třemi dalšími závodníky. Ocitl se tak přímo uprostřed celé smečky aut v momentě, kdy byla kolize už prakticky nevyhnutelná.

Sekunda po sekundě

Vše se následně odehrálo strašně rychle. Riccardo Patrese, který startoval ze 12. místa, se v první zatáčce dotknul McLarenu Jamese Hunta. McLaren tak naboural do Lotusu Petersona. Srážka ho vytlačila mimo silnici a poslala přímo do bariér. Vozy tehdy byly mimořádně křehké, a tak náraz Petersonovu formuli v přední části v podstatě sešrotoval. Také okamžitě vzplála.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
Přístup k prémiovým článkům
  • Přístup k benefitům
  • Méně reklam
  • 150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
  • Všechny možnosti předplatného Mám slevový kód
    Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
    Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
    a čti vše bez omezení
    Přidej se k předplatitelům
    nebo Odemkni článek přes SMS
    Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 159827 a dočti tento článek.
    Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
    Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
    POSLAT SMS
    Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
    POSLAT SMS
    Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
    POSLAT SMS

    Co se dozvíš po odemknutí?

    • Co se s Petersonem dělo dál během a krátce po srážce.
    • Jak incident ovlivnila dva roky stará nehoda Nikiho Laudy.
    • Jakým způsobem na místě zasahovali zdravotníci.
    • Kdo byl oficiálním viníkem nehody.
    • Jak tragický incident poznamenal pravidla F1.
    • Jaký je Super Švédův odkaz.
    Domů
    Sdílet
    Diskuse