USA modernizují flotilu raketových systémů M270 MLRS

Společnost Lockheed Martin si sídlem v USA provádí hloubkovou modernizaci vícenásobného odpalovacího raketového systému M270 s cílem rozšířit jeho schopnosti.

Modernizace umožní navýšit počet strojů ve variantě M270A2, kterou používá americká armáda. Proces zahrnuje kompletní přestavbu systémů. Ta zahrnuje instalaci nových motorů o výkonu 600 koní, zesílenou pancéřovanou kabinu a integraci nového společného systému řízení palby (CFCS).

Systém CFCS je navržen tak, aby byl kompatibilní se současnou i budoucí municí MFOM (multiple launcher multiple-launcher). Modernizovaná odpalovací zařízení M270A2 a systémy HIMARS budou jedinými platformami schopnými odpalovat munici GMLRS a přesné úderné střely (Precision Strike Missile – PrSM) společnosti Lockheed Martin s prodlouženým dosahem.

M270A2 je těžké pásové samohybné odpalovací zařízení. Je určeno k poskytování palebné podpory pozemním silám, ničení dělostřelectva, protivzdušné obrany, nákladní a lehké obrněné techniky na větší vzdálenosti než dosud. Vylepšené odpalovací zařízení může rychle plnit palebnou misi a rychleji se přesunout na jiné stanoviště, což výrazně snižuje možnost jeho odhalení. V rámci vojenské pomoci byly tyto systémy poskytnuty Ukrajině.

Podle výrobce tato modernizace umožní používat raketové systémy až do roku 2050 včetně.

Zdroj: Armyinform