Ruská rafinerie přerušila po dronovém útoku provoz. Bezpilotní stroje útočily i na Ukrajinu

Ropná rafinerie v Slavjansku na Kubani v ruském Kransodarském kraji přerušila provoz. Ruské zdroje předtím hovořily o dronovém útoku. Moskevské ministerstvo obrany ovšem zároveň tvrdilo, že ruské síly sestřelily několik ukrajinských dronů a také střel ATACMS. Ukrajinská armáda uvedla, že v noci sestřelila 37 útočných dronů nad osmi oblastmi země. V Charkovské oblasti kvůli ruským útokům zemřelo jedenáct lidí.

Ruské úřady oznámily, že v areálu slavjanské ropné rafinerie dopadlo několik dronů. První informace hovořila o pádu jednoho dronu, který neměl žádné následky, šéf Slavjanského okresu v Krasnodarském kraji Roman Siňagovskij však na platformě Telegram uvedl, že areál zasáhlo šest bezpilotních prostředků.

Následně napsala agentura Interfax, že rafinerie přerušila provoz. „Došlo k vzdušnému útoku. Závod je nyní uzavřen. Sčítáme škody,“ řekl bezpečnostní ředitel rafinerie Eduard Trudněv. Místní úřady ovšem podle agentury TASS popřely, že by dronový útok způsobil požár.

Úřady naopak popřely informace médií o zásahu skladu ropy ve Vyborgu poblíž finských hranic. „V budově starého vyborgského ropného skladu došlo k výbuchu spojeného s použitím pyrotechnických prostředků. Nejsou žádní zranění, nebezpečí ani požár,“ uvedl gubernátor Leningradské oblasti Alexandr Drozdenko.

Podle ukrajinských médií, která se odvolávají na nejmenované zdroje, zaútočily na rafinerii drony tajné služby SBU a měly v Krasnodarském kraji i další cíl – vojenské letiště Kuščovskaja. Na obě místa podnikla Ukrajina již druhý útok za poslední tři týdny.

Ruské ministerstvo tvrdí, že protivzdušná obrana zničila za čtyřiadvacet hodin přes sto dronů a také dvanáct střel ATACMS, které Ukrajina získala po velkém diplomatickém úsilí od Spojených států. Nejméně padesát dronů bylo podle tvrzení Moskvy sestřeleno nad Krasnodarskou oblastí.

Šéf krymské okupační správy Michail Razvožajev uvedl, že protivzdušná obrana odrážela vzdušný útok na Sevastopol. Tvrdí přitom, že nebyly zaznamenány „žádné škody na civilní infrastruktuře“.

Jedenáct mrtvých v Charkovské oblasti

Ukrajinská armáda uvedla, že i země, která se brání ruské válečné agresi, čelila v noci dronovému útoku. Stroje Šáhed se objevily nad osmi oblastmi Ukrajiny.

„V Kyjevské, Oděské, Mykolajivské, Sumské, Vinnycké, Žytomyrské, Čerkaské a Chersonské oblasti bylo sestřeleno všech 37 bojových dronů Šáhed,“ uvedlo ukrajinské letectvo. Agentura DPA s odkazem na ukrajinská média uvedla, že na řadě míst Ukrajiny byly slyšet exploze. Není však jasné, zda byly způsobeny prací protivzdušné obrany, či dopady dronů či raket na cíl.

Šéf správy Charkovské oblasti Oleh Syněhubov později uvedl, že při ruských útocích zemřelo nejméně jedenáct lidí, několik z nich při ostřelování rekreační lokality v regionu. Na pondělí vyhlásil den smutku v regionu.

První případ s šesti mrtvými se odehrál dopoledne v obci Čerkaska Lozova na předměstí druhého největšího ukrajinského města Charkova. Stejné místo tu s odstupem několika minut zasáhly dvě ruské střely. Původně úřady informovaly o pěti mrtvých, později počet obětí stoupl na šest. Mezi mrtvými je i těhotná žena.

Syněhubov také informoval o dalších pěti mrtvých civilistech, a to v obci Novoosynove poblíž Kupjansku. V důsledku ruského ostřelování tu podle něj zemřeli tři muži a dvě ženy, devět lidí bylo zraněno.

Další dva lidé zemřeli a dva byli zraněni při ruském útoku v Chersonské oblasti, uvedla místní vojenská správa. Zásah utrpěla vícepodlažní budova, osm soukromých domů, hospodářské objekty a přístavní infrastruktura.

Informace válčících stran nebylo možné bezprostředně ověřit. Od zahájení pozemního útoku v Charkovské oblasti začátkem května hlásí Rusko nárůst počtu ukrajinských vzdušných útoků na své území.