Vodní slalomářka Satková bere z mistrovství Evropy stříbro. Zajistila si účast na olympiádě v Paříži

Vodní slalomářka Gabriela Satková se stala v Tacenu vicemistryní Evropy na kánoi, na níž se představí na olympijských hrách. Dvaadvacetiletá brněnská rodačka ve finále nestačila jen na Němku Andreu Herzogovou a získala druhou individuální evropskou medaili po triumfu v Praze v roce 2020. Jiří Prskavec a Václav Chaloupka skončili na šestém a sedmém místě, účast v Paříži si tak vybojoval Lukáš Rohan.

Lublaň (Aktualizováno: 14:11 19. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní slalomářka Gabriela Satková ve Slovinsku na mistrovství Evropy vybojovala stříbrnou medaili

Vodní slalomářka Gabriela Satková ve Slovinsku na mistrovství Evropy vybojovala stříbrnou medaili | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Satková si v kanále na předměstí Lublaně už sedmým místem v dopolední kvalifikaci zajistila v interní české nominaci účast v Paříži, poté co její starší sestra Martina ani Tereza Kneblová do dvanáctičlenného finále nepostoupily.

V rozhodující jízdě si Satková připsala dvě sekundy navíc za dotyk branky, ale rychlým časem se zařadila do čela pořadí. Její výsledek nakonec překonala jen Herzogová, jež nechybovala a porazila ji o 3,80 sekundy.

Bezprostředně po závodu byla před Satkovou ještě na druhém místě Francouzka Angele Hugová, která však dostala dodatečně padesátisekundovou penalizaci a propadla se na devátou pozici.

Rohan na olympiádu

V mužské kategorii se interní souboj o jedno místo pro Paříž rozhodoval až ve finále, neboť lídr nominačního boje Rohan vypadl jako 23. v kvalifikaci. Stříbrný olympijský medailista z Tokia tak musel čekat, jak si jeho reprezentační kolegové povedou.

Jistý olympionik na kajaku Prskavec potřeboval k postupu být nejlepším Čechem a získat medaili, bývalému mistru světa Chaloupkovi mohla Paříž zajistit pozice nejlepšího českého závodníka a nejhůře stříbro.

Prskavec zajel ve finále čistou jízdu, ale na šestém místě ho od medaile dělily zhruba dvě a půl sekundy. Chaloupka byl s jedním dotykem branky půldruhé sekundy za Prskavcem sedmý.

Kompletní stupně vítězů obsadili domácí Slovinci v čele s teprve šestnáctiletým Žigou Linem Hočevarem. Doplnili ho třicátníci Luka Božič a Benjamin Savšek.

Výsledky mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Lublani:

C1:

Muži: 1. Hočevar 90,32 (0 tr. sekund), 2. Božič -0,84 (0), 3. Savšek (všichni Slovin.) -1,07, ...6. Prskavec -3,52 (0), 7. Chaloupka -5,18 (2), v kvalifikaci 23. Rohan (všichni ČR).

Ženy: 1. Herzogová (Něm.) 101,24 (0), 2. G. Satková (ČR) -3,80 (2), 3. Delassusová (Fr.) -6,52 (2), ...v kvalifikaci 18. Kneblová, 22. M. Satková (obě ČR).

 


15:35 hlídky C1 ženy,

16:04 hlídky C1 muži.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme