Close search

Pes a jeho stres: Podle vědců mu ho způsobuje prosté objetí

Unsplash Zdroj: Unsplash

Patrně žádný pejskař si neumí představit vztah se svým čtyřnohým přítelem bez objímání. Magazín Psychology Today ale poukazuje na výzkum, podle kterého se většině psů objetí nelíbí.

Zatímco lidé považují objetí za znak náklonnosti, pro psy to může být omezující. Zdá se vám to zvláštní? Pojďme se podívat na jeden zajímavý výzkum.

Psi a stres

Tým odborníků z Cork Pet Behavior Centre v irském Corku analyzoval stovky fotografií zachycujících lidi, kteří objímali své psy. Zatímco páničkové byli nadšení, jejich zvířecí kamarádi projevovali známky stresu. Důvodem je to, že psi jsou pohybová zvířata, což znamená, že v době stresu nebo ohrožení nejsou první obrannou linií jejich zuby, ale spíše jeho schopnost utéct. Když to psovi zamezíte tím, že ho znehybníte objetím, může se zvýšit jeho hladina stresu.

Známky stresu a úzkosti u psů sahají od nejvyšší úrovně, kdy cení zuby, přes jemnější indikátory, jako je odvrácení hlavy od všeho, co je trápí, aby se přerušil oční kontakt, zavírání nebo částečné zavření očí, sklopení uší a tak dále. Celkem 81,6 % zkoumaných fotografií ukazovalo, že psi vykazují alespoň jeden příznak stresu. Pouze 7,6 % fotografií zobrazovalo psy, kterým se to líbilo. Na zbytku fotografií byly reakce psů neutrální.

Že se vám to nezdá? Zkuste se podívat na vaše fotografie, na kterých objímáte psa, a hledejte výše popsané příznaky. Pokud je tam nenajdete, máte objímacího psa. A když ano, zkuste k němu přistupovat jinak, ať nemá zbytečný stres. Jinými slovy, když objímáme své psy, nezpůsobujeme jim radost, ale možná pouze nevnímáme signály, že naše láskyplné objetí jim způsobuje stres a úzkost...

Zdroje informací:
Psychologytoday.com: New Research Confirms Dogs Really Don't Like Being Hugged
Sciencedirect.com: Human-dog communication: How body language and non-verbal cues are key to clarity in dog directed play, petting and hugging behaviour by humans

Nejčtenější články