Fico je mimo ohrožení života. Na „kulatý stůl“ ještě čas nedozrál, obává se Pellegrini

Vicepremiér Kaliňák informoval o zdravotním stavu Fica (zdroj: ČT24)

Hospitalizovaný slovenský premiér Robert Fico (Smer) je mimo ohrožení života, oznámila nemocnice v Banské Bystrici, kde se postřelený politik léčí po středečním atentátu v Handlové. Jeho stav je ale podle lékařů vážný a rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu. Na Slovensku po útoku na Fica stoupá napětí, úterní jednání všech politických stran se podle zvoleného prezidenta Petera Pellegriniho (Hlas) zřejmě konat nebude.

„Pevně ​​věříme, že všechno půjde dobrým směrem, ale opět musíme upozornit, že zdravotní stav pana premiéra je stále velmi vážný,“ uvedl náměstek banskobystrické nemocnice spolu s vicepremiérem a ministrem obrany Robertem Kaliňákem (Smer).

„Nadále je umístěn na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Pozitivní prognóza, o které poslední tři dny hovoříme, je před námi. Nebudeme ho převážet z nemocnice, v této chvíli nejsme na stupni vítězů,“ zdůraznil Kaliňák.

Fico po atentátu podstoupil pětihodinovou operaci ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici. V pátek mu pak lékaři při dalším zákroku odstranili odumřelou tkáň ze střelných zranění. Podle dřívějších informací slovenských médií byla zvažována i možnost, že by Fico byl z Banské Bystrice převezen do Bratislavy, kde premiér žije.

„Všichni jsme o něco klidnější. Myslím, že máme o krok blíž k pozitivní prognóze. Komplikace ale nejsou vyloučené a stav se může zítra zhoršit,“ upozornil Kaliňák s tím, že odteď se nebudou konat jeho brífinky, místo toho nemocnice bude vydávat pravidelná prohlášení o premiérově stavu.

Události ČT: Ficův zdravotní stav se zlepšuje (zdroj: ČT24)

Kaliňák také v neděli dále prohlásil, že Slovensko potřebuje jít dál a premiér potřebuje prostor k odpočinku, píše deník Sme.

Z pokusu o vraždu Fica byl obviněn jednasedmdesátiletý Juraj C., kterého soud v sobotu poslal do vazby. Hrozí mu až doživotní trest. Podle dostupných informací během policejního výslechu přiznal vinu. Jeho blízcí tvrdí, že muž byl nespokojen s výsledky nedávných parlamentních a prezidentských voleb.

Podle zpravodaje ČT na Slovensku Jana Šilhana policie stíhá stále více lidí například za veřejné schvalování útoku na Fica. „Národní kriminální agentura dnes informovala o tom, že stíhá další tři osoby, které už zadržela. Projevy nenávisti jsou ve společnosti patrné, otázka je, jaké to bude mít hlubší dopady,“ uvedl Šilhan.

„Nálada je rozjitřená, ale není to v rámci Slovenska něco nového, je to dlouhodobější problém, který byl budován minimálně od vraždy novináře Jána Kuciaka, přes ty vleklé krize, jako byla covidová krize, aktuální válka na Ukrajině, velmi rozjitřená předvolební éra jak před parlamentními, tak i prezidentskými volbami. Toto všechno pravděpodobně přispělo k radikalizaci společnosti,“ poznamenal zpravodaj.

„Politici nejsou schopni sebereflexe“

V úterý se mělo konat jednání s účastí zástupců všech politických stran, jež mělo přispět k uklidnění situace. Zvolený prezident a šéf vládní strany Hlas Pellegrini ale v neděli prohlásil, že na takovou schůzku v zemi patrně ještě nedozrál čas. O schůzku se zasazovala i prezidentka Zuzana Čaputová.

„Účelem tohoto setkání mělo být jen jedno: pokusit se dospět k dohodě na základních pravidlech slušného politického chování a vyzvat své voliče ke zdrženlivosti a uklidnění. Poslední dny a tiskové konference nám však ukázaly, že někteří politici prostě nejsou schopni základní sebereflexe ani po takové tragédii. Jako by nepochopili, že právě jejich dosavadní kroky, vyjádření a nechutné útoky – ne na konkurenční politické myšlenky, ale na jejich nositele – zásadně přispěly k napětí v naší společnosti,“ prohlásil Pellegrini ve stanovisku zaslaném médiím, z něhož cituje deník Sme.

„Je mi to velmi líto, ale musím to říci zcela otevřeně: na kulatý stůl se zástupci všech parlamentních stran zřejmě ještě nedozrál čas,“ dodal zvolený prezident.

Peter Pellegrini a Zuzana Čaputová
Zdroj: Reuters/Jaroslav Novak/TASR

Pellegrini se zároveň obrátil přímo na občany s prosbou, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést nastávající politický souboj.

„Pokud dnes politická scéna není připravena ke vzájemnému usmíření, buďme na něj připraveni my všichni. Jsme jeden národ, jedno společenství, jedno Slovensko. A ke zklidnění může každý z nás přispět svým vlastním dílem již dnes. Bez ohledu na to, zda tak učiní i ostatní, bez ohledu na to, jakou politickou stranu podporujeme,“ zdůraznil Pellegrini.

Čaputová podle své kanceláře považuje možnost setkání politiků za stále otevřenou, za méně důležité označila hlava slovenského státu, zda se schůzka uskuteční později nebo na jiném místě. „Je přirozené, že příprava vyžaduje nejen čas, ale i trpělivost. V aktuální situaci je nejdůležitější, aby nastal posun v uklidnění situace,“ informoval mluvčí prezidentské kanceláře Martin Strižinec.

Předseda vládní Slovenské národné strany Andrej Danko v diskusním pořadu televize TA3 řekl, že očekával, že zmíněná schůzka nebude. Sám pokračoval v slovních výpadech vůči médiím i vůči představitelům opozice.

Opoziční strana Sloboda a Solidarita naopak uvedla, že by považovala za chybu, pokud by úterní jednání politiků v prezidentském paláci bylo zrušeno. „Naše politické rozdíly se nesmyjí, nadále budou přetrvávat, ale musíme ukázat, že umíme politickou soutěž vést korektně, slušně a bez nenávisti,“ míní šéf další opoziční strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka.

Někteří slovenští vládní politici už krátce po atentátu na Fica a v dalších dnech tvrdili, že opozice a média dál šíří nenávist. Vicepremiér Kaliňák, který je blízkým Ficovým spolupracovníkem a který po premiérově hospitalizaci převzal ve vládě roli jejího lídra, uznal potřebu smíru a vzájemného respektu ve společnosti.

Cesta k tomu ale podle něj nevede přes falešnou politickou korektnost. V neděli Kaliňák novinářům řekl, že schůzka lídrů byla dobrý nápad, ale že je asi třeba více času. „Byly překročeny všechny meze. Musíme dostat situaci do toho, co můžeme považovat za standard,“ prohlásil vicepremiér.

Slovní přestřelku politiků mezitím vyvolala sobotní výzva opozičního hnutí Slovensko expremiéra Igora Matoviče, aby ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v souvislosti se středečním postřelením premiéra atentátníkem rezignoval.

Znepokojení nad děním u sousedů vyjádřil v neděli v pořadu Partie Terezie Tománkové televize CNN Prima News šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). „Slovensko se nachází ve velmi složité situaci, premiér je ve velmi vážném stavu a bojuje o život. Nevíme, jakým směrem se situace vyvine. (...) Pro nás je důležité, aby Slovensko bylo stabilní, prosperující, aby tam fungovala demokracie,“ zdůraznil ministr zahraničí.