I vitamínem C se můžete předávkovat. Pozor na kombinaci s léky na psychiku

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
vitaminy
Zdroj: Shutterstock

Vitamíny jsou pro lidské tělo důležité. V některých případech se ale může stát, že jich je až příliš. Málokoho by napadlo, že i zdravé věci v nadměrném množství mohou způsobit katastrofu. V jakých případech je pro vás konkrétně vitamín C nebezpečný?

Vitamín C je esenciální vitamín, který je nezastupitelný u řady metabolických funkcí našeho organismu. Přispívá k činnosti imunitního systému, tvorbě kolagenu, snižuje míru únavy a vyčerpání, píše Healthline.

Bez vitamínu C by nebyla schopna normální funkce naše nervová soustava. Kromě toho také podporuje vitamín C další vitamíny, jako například E, který by bez jeho pomoci nefungoval.

Kdy je vitamín na škodu?

Ačkoli bez vitamínu C není tělo schopné fungovat, existují situace, kdy je jeho vyšší množství na škodu. Může například komplikovat život lidem, kteří trpí ADHD a berou na nemoc prášky, varuje Mayo Clinic.

Proto se také lidem s tímto problémem obecně nedoporučuje pít například pomerančové či citronové džusy, doplňuje ve svém videu influencerka Bella Rose. Lékaři by vás ale vždy na tuto skutečnost měli před předepsáním léku upozornit.

Předávkování vitamínem C

Předávkovat se vitamínem C je velmi náročné. Museli byste ho do těla dostat opravdu velké množství, stát se to ale může. V případě, že berete některé z léků na psychiku, stačí k předávkování o něco menší množství. Jaké jsou ale následky?

Předávkování vitamínem C by nemělo způsobit vážné zdravotní problémy a obvykle se vyřeší tím, že jednoduše dáte tělu čas situaci zpracovat. Přesto vás ale může potrápit průjem, zvracení, pálení žáhy, bolest žaludku a bolest hlavy, upozorňuje Medical News Today.

Pokud jste nicméně zdravý člověk, který nebere léky na psychiku, můžete si vitamíny v přírodní podobě dopřávat i ve větším množství, aniž byste se měli čehokoli bát, dodává Additude.

Zdroj: Additude, WebMD, Mayo Clinic, Healthline, Medical News Today, TikTok

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články