Závod formule 1 v Imole vyhrál po napínavém závěru Verstappen před Norrisem

foto Pilot stáje Red Bull Max Verstappen v cíli Velké ceny Emilia Romagna v italské Imole, 19. května 2024.

Imola (Itálie) - Nizozemský jezdec Max Verstappen z Red Bullu vyhrál po napínavém závěru potřetí za sebou Velkou cenu Emilie-Romagny a navýšil náskok v čele šampionátu formule 1. Úřadující mistr světa dojel do cíle o 725 tisícin sekundy před druhým Landem Norrisem z McLarenu. Třetí byl Charles Leclerc z Ferrari, který přeskočil na druhém místě průběžného pořadí dnes osmého Sergia Péreze. Na Verstappena ztrácí 48 bodů.

"Celý závod jsem musel tvrdě makat. Na středních pneumatikách jsme byli docela silní, ale na tvrdých to bylo obtížnější. Zvláště v posledních deseti patnácti kolech jsem už neměl přilnavost a hodně klouzal," řekl po dojezdu před televizními kamerami Verstappen.

"Lando mě stahoval, takže v posledních deseti kolech, kdy už mi pořádně nefungovaly pneumatiky, to bylo hodně obtížné. Nemohl jsem moc chybovat. Naštěstí jsme to zvládli a jsem rád, že jsem dnes vyhrál," doplnil.

Šestadvacetiletý Verstappen si připsal 59. vítězství v kariéře a páté v sezoně. Letos nevyhrál jen v Austrálii a před dvěma týdny v Miami. Nyní se vrátil na vítěznou vlnu, v závěrečných kolech ale musel bojovat s přibližujícím se Norrisem. Britský jezdec McLarenu se na stupně vítězů dostal potřetí za sebou. Vedle triumfu v Miami byl také druhý v Číně.

"Bolí to. Stačilo jedno nebo dvě kola a měl bych ho," uvedl Norris. "Bylo to těžké. Na začátku jsem ale na Maxe ztratil až moc. V první části byl rychlejší, my zase v té druhé. V tuhle chvíli si můžeme s radostí říct, že jsme na úrovni Ferrari a Red Bullu. Na to si musíme zvykat," doplnil Norris.

Velká cena Emilie-Romagny se jela po dvou letech, vloni byla zrušena kvůli povodním v regionu. V Imole se závodilo 30 let od smrti trojnásobného mistra světa Brazilce Ayrtona Senny a Rakušana Rolanda Ratzenbergera. Na jejich počet se během víkendu konala řada připomínkových akcí.

Verstapppen, který osmou pole position za sebou vyrovnal Sennův rekord z let 1988 a 1989, udržel po startu vedení před Norrisem a Leclercem. Po dvanácti kolech měl náskok více než tří vteřin a dál ostatním ujížděl.

Ve 23. kole zajel pro nové pneumatiky Norris. Vrátil se sice za Pérezem, ale o chvíli později ho předjel. O dvě kola později jel do boxů také Verstappen, který se vrátil před Norrisem. Mexičan Pérez, který zastávku v boxech oddaloval, se na opotřebených pneumatikách propadal.

V závěrečné části závodu dostal vedoucí Verstappen varování za porušení traťových limitů. Osmnáct kol před koncem se sice Leclerc přiblížil druhému Norrisovi, Monačan ale vzápětí chyboval, vyjel mimo trať a šanci na útok už nedostal.

S blížícím se koncem naopak zrychloval Norris, který se dotahoval na Verstappena. Obhájce mistrovského titulu si navíc stěžoval na pneumatiky a v závěru měl i potíže s vybitou baterií.

Norris se v posledním kole přiblížil soupeři na méně než vteřinový rozdíl, prostor na útok už ale nedostal. I tak ale potvrdil vzestupnou formu McLarenu. Jeho týmový kolega Oscar Piastri dojel čtvrtý.

"Byl to obrovský tlak. Max odvedl skvělou práci, že to ustál. Byl to závod dvou poločasů. V prvním jsme byli hodně silní, v závěru toho druhého nás ale Lando začal nahánět. Vozy se po posledních vylepšeních vyrovnávají. McLaren byl na tomto okruhu velmi rychlý a Ferrari také," podotkl šéf Red Bullu Christian Horner.

Další závod MS se uskuteční příští týden v Monaku.

Pořadí Velké ceny Emilie-Romagny v Imole:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:25:25,252, 2. Norris (Brit./McLaren) -0,725, 3. Leclerc (Mon./Ferrari) -7,916, 4. Piastri (Austr./McLaren) -14,132, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -22,325, 6. Hamilton (Brit./Mercedes) -35,104.

Nejrychlejší kolo: Russell (Brit./Mercedes).

Průběžné pořadí MS (po 7 z 24 závodů): 1. Verstappen 161, 2. Leclerc 113, 3. Pérez (Mex./Red Bull) 107, 4. Norris 101, 5. Sainz 93, 6. Piastri 53.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 268, 2. Ferrari 212, 3. McLaren 154, 4. Mercedes 79, 5. Aston Martin 44, 6. Racing Bulls 20.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď