Rusové začínají války špatně, ale finišují dobře, uznali v USA. List odhalil tajné obavy

Američtí představitelé a experti se obávají, že Rusko během posledního roku dokázalo vzít Ukrajině válečné momentum. Chmurné vyhlídky pro Kyjev způsobily prodlevy americké pomoci i personální potíže na frontě. S odkazem na odborníky o tom informoval list The New York Times.

Byla polovina roku 2023 a Západ věřil, že se válka obrací. Že Ukrajina s novou protiofenzivou vyžene ruskou armádu ze všech okupovaných území. „Putin už tu válku prohrál,“ prohlásil tehdy odvážně americký prezident Joe Biden.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusům se zdařil průlom přes nenápadnou vesničku. Může vést k pádu fronty, říká analýza

Jenže prognózy selhaly, stejně jako ukrajinská protiofenziva. Fronta se ani přes nápor kyjevských jednotek prakticky nepohnula. Teď – o rok později – je situace zcela opačná. Rusko tlačí na kritické body fronty a na Západě se obávají, že Ukrajina ztratí další lány území.

S Ukrajinci je to nahnuté

Skepse se šíří i mezi americkými představiteli. Informoval o tom list The New York Times, a to na základě diskuzí s experty i zástupci americké diplomacie. Současný stav války je podle nich jasný – Rusko využilo prodlevy při schvalování americké pomoci pro Ukrajinu a postoupilo vpřed na klíčových úsecích fronty.

„Američtí představitelé vyjadřují přesvědčení, že mnohé z těchto ruských úspěchů bude možné zvrátit, jakmile se naplno otevře přívod nových zbraní. Pravděpodobně někdy v červenci. A až ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj najde způsob, jak přivést více mladších vojáků do předních linií,“ uvedl list The New York Times.

Rok 2024 bude podle expertů patřit na frontě Rusku, ale pokud Ukrajina nápor ustojí, může se prý pokusit v příštím roce o novou protiofenzivu. Nikdo se však neodvažuje vývoj v příštích měsících vykreslit v barvách příznivých pro Kyjev.

Americká diplomacie přitom přiznala, že za současnými problémy Ukrajinců stojí i průtahy v Kongresu, který se půl roku hádal o další dodávce zbraní a munice. „Není pochyb o tom, že prodlevy v posílání zbraní si vyberou svou daň,“ řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Odborníci rovněž uznávají, že Rusové se během války poučili z prvotních chyb a efektivně bojují i proti ukrajinským dronům a modernější technice.

„Rusko často začíná své války špatně a končí je silně,“ řekl Stephen Hadley, poradce pro národní bezpečnost prezidenta George W. Bushe. Rusko má v současnosti na Ukrajině masivní dělostřeleckou převahu a kvůli ukrajinské prořídlé protivzdušné obraně může využít i obávané klouzavé bomby. Tato zbraň už způsobila i únorový pád Avdijivky. Upozornila na to analýza webu Forbes.

Charkov jako zástěrka?

V současnosti je v ohrožení kupříkladu znovu město Charkov, druhé největší město Ukrajiny, které si už během druhé světové války prožilo gigantickou tankovou bitvu.

Odborníci ale upozorňují, že může jít o klamný manévr Rusů, kteří chtějí, aby Ukrajinci co nejvíce rozprostřeli již teď velmi omezené síly.

„Cílem ruské ofenzivy je pravděpodobně přilákat ukrajinské zálohy a elitní jednotky, pak je přitlačit v Charkově, a tím oslabit zbytek fronty,“ řekl Michael Kofman, expert na Rusko z Carnegie Endowment for International Peace ve Washingtonu. „Hlavním ruským cílem stále zůstává znovudobytí zbytku Donbasu,“ uzavřel.

VIDEO: Ukrajinci utíkají před mobilizací

Tagy: