Internetový hobby magazín

Menu

Dům

Nejnovější články

Jak si vypěstovat rajčata na balkoně

Kvě 2419 Autor: Claudie Kornelová

Rajčata jsou oblíbenou plodinou pro pěstování doma, ať už máte zahrádku, terasu nebo balkon. I když může být pěstování rajčat na balkoně trochu výzvou kvůli omezenému prostoru, s několika jednoduchými postupy a správnou péčí můžete sklízet svá vlastní sladká a šťavnatá rajčata přímo z pohodlí vašeho domova. V tomto článku se podíváme na kroky, které je třeba podniknout k úspěšnému pěstování rajčat na balkoně.

rajče

Pěstování rajčat na balkoně je velmi snadné. Zdroj foto: Pixabay.com – F. Heiberger

1. Výběr vhodných nádob

Nejdůležitějším krokem při pěstování rajčat na balkoně je výběr vhodných nádob. Zvolte hluboké nádoby s dostatečným prostorem pro kořeny rajčat. Ideální jsou květináče o objemu minimálně 10 litrů, které umožní dostatečný prostor pro růst a rozvoj rostliny. Dobrá drenáž je také klíčová, protože přebytečná voda může způsobit hnilobu kořenů.

2. Výběr vhodného rajčete

Při výběru odrůdy rajčat pro pěstování na balkoně je důležité zvolit kompaktní odrůdy, které jsou vhodné pro pěstování v nádobách a mají menší vzrůst. Některé vhodné odrůdy pro pěstování na balkoně zahrnují Cherry rajčata, Patio rajčata, Micro Tom rajčata nebo Tiny Tim rajčata. Tyto odrůdy mají menší rozměry a jsou vhodné pro pěstování v nádobách.

3. Zajištění dostatku slunečního světla

Rajčata potřebují hodně slunečního světla pro správný růst a tvorbu plodů. Umístěte své rajčata na balkon, který má přístup k nejméně 6-8 hodinám slunečního světla denně. Pokud je to možné, umístěte své nádoby na jižní stranu balkonu, kde je nejvíce slunečního světla.

rajče

Rajčata potřebují dostatek slunečního světla. Zdroj foto: Pixabay.com – F. Heiberger

4. Zajištění správného substrátu

Důležitým faktorem pro úspěšné pěstování rajčat na balkoně je správný substrát. Zvolte kvalitní zahradní půdu, která má dobrou propustnost a zajišťuje dostatečný přísun živin pro rostliny. Můžete také přidat kompost nebo hnojivo pro zlepšení struktury půdy a podporu růstu rostlin.

5. Zalévání a hnojení

Rajčata potřebují pravidelné zalévání, zejména během suchých období. Ujistěte se, že půda zůstává vlhká, ale nezalitá, aby nedošlo k hnilobě kořenů. Zalévejte rajčata ráno, abyste zabránili plísním a hnilobám. Pravidelně také hnojte rajčata organickým hnojivem, abyste zajistili dostatečný přísun živin pro zdravý růst a tvorbu plodů.

6. Podpora růstu

Vzhledem k tomu, že rajčata mají tendenci růst vzpřímeně, je důležité zajistit jim dostatečnou podporu. Použijte hůlky, obruče nebo mřížky k tomu, abyste zajistili, že rostliny porostou vzpřímeně a neztratí stabilitu. Pravidelně také odstraňujte výhonky a listy, které brání průtoku vzduchu a slunečního světla k rostlinám.

7. Péče o plody

Jakmile vaše rajčata začnou vytvářet plody, je důležité pravidelně kontrolovat jejich zralost a sbírat je, jakmile jsou plně vybarvená a dávají lehký odpor při stisknutí. Pravidelné sbírání zralých plodů podporuje další tvorbu plodů a zabraňuje přetížení rostliny.

Závěr

I když máte jen balkon, můžete si vypěstovat svá vlastní rajčata a užívat si čerstvou úrodu přímo z domova. S vhodnými nádobami, správnou volbou odrůdy, dostatkem slunečního světla a péčí o rostliny můžete pěstovat zdravá a chutná rajčata na svém balkoně po celé léto. Sledujte své rostliny, udržujte je dobře zalité a hnojené a brzy budete mít radost z bohaté úrody sladkých a šťavnatých rajčat.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Čvn 2024>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist