DomůNovinkyHororový úlovek: rybář chytil v řece krvelačného žraloka. Úlovek děsí lidi

Hororový úlovek: rybář chytil v řece krvelačného žraloka. Úlovek děsí lidi

- Reklama -

Nedávno zveřejněné video na sociální síti ukazuje texaského rybáře chytajícího v řece Guadalupe. Tomu na jeho nástraha zabralo cosi velkého! K překvapení všech byl na druhé straně vlasce žralok.

Virální video vyvolalo na internetu paniku, kdy mnoho lidí vyjadřovalo své zděšení nad tím, že žralok plave v jedné z nejvíce rekreačně využívaných řek státu. Řeka Guadalupe protéká napříč celým státem Texas, a následně se vlévá do Mexického zálivu, ulovil žraloka bělavého.

 

Žralok bělavý bez problému přežije i ve sladké vodě

Na videu je patrné, že postarší muž používá těžký přívlačový prut a dlouhý hák k vytažení úlovku, který si donesl pro případ, že by chytil aligátoří rybu, ta je pro texaské řeky typická. V příspěvku na sociální síti tvrdí, že žraloka pustil, protože nedosahoval zákonného limitu 160 centimetrů (64 palců).

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Outdoor Life (@outdoor_life)

Ačkoli video žraloka ve sladkovodní řece strhlo lavinu paniky, tento jev sám o sobě až tak šokující není, a to hned z několika důvodů. Zaprvé: od většiny druhů žraloků dokáže žralok bělavý přežít v brakickém (voda, kde je koncentrace soli na pomezí sladké a slané vody) nebo sladkovodním prostředí po dlouhou dobu. Dále je o nich známo, že běžně cestují z oceánu proti proudu řek až do říčních systémů.

„Žraloci býčí, jak se jim také říká, jsou schopni se snadno pohybovat mezi slanou a sladkou vodou. Kvůli tomuto chování se dostávají do většího kontaktu s lidmi než většina druhů žraloků,“ uvádí mezinárodní organizace na ochranu oceánů Oceana.

„Býčí žraloci se odvažují vydat do sladké vody i na dlouhou dobu. Na některých místech (včetně řeky Nikaraguy, Zambezi a Mississippi) se vydávají až do vzdálenosti 300 kilometrů od ústí řeky,“ doplňuje organizace Oceana.

 

Žralok byl chycený ve spodním úseku řeky

Soudě podle scenérie na videu a barvy vody, byl žralok podle místních téměř jistě uloven na dolním toku řeky Guadalupe poblíž zálivu, a ne v jejím horním toku, což znamená, že žralok nebyl od ústí moc daleko.

V horním toku řeky je voda totiž čistá a studená, navíc podél břehů rostou obrovské cypřiše. Právě tento úsek řeky Guadalupe přitahuje každé léto miliony turistů – je to oblast, která se vybaví i většině místních, když slyší její název. Není to však místo, kde Jonathan Aguayo rybařil.

Podle místních je řeka ukázaná na videu viditelně širší, hlubší a špinavější než horní úsek. To znamená, že vodáci a plavci se letos v létě nemusejí obávat, že v horním úseku řeky Guadalupe budou plavat žraloci.

 

Tento druh inspiroval tvůrce filmu Čelisti

Přesto je třeba se mít před žraloky bělavými na pozoru! Ostřílení rybáři moc dobře ví, že právě tento druh žraloka patří k těm nejvíce agresivním. A někteří dokonce tvrdí, že jsou nebezpečnější než ostatní „proslulejší“ žraloci.

Pro kontext je nutné dodat, že tito žraloci mohou dorůstat od 200 do 350 centimetrů. A jejich váha pak dosahuje i přes 300 kilogramů. Jedná se tak o poměrně velký druh žraloka, který může i člověku způsobit vážné poranění.

Zajímavostí je, že útoky těchto žraloků v dávných časech přispěly k inspiraci pro vznik románu, ze kterého následně vznikl legendární film Čelisti. „V několika zemích, zvláště pak v Indii, představuje žralok bělavý opravdu velké nebezpečí a může za úmrtí nebo napadení mnoha lidí,“ píše se na Wikipedii.

Zdroj: OutdoorLife, ilustrační foto: InRybar.cz

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -