Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Pondělí 3. června 2024  |  Svátek má Tamara
Bez reklam

Umění s výhledem na Pálavu. Vrchol vinohradu na Břeclavsku zdobí tři sochy Lukáše Rittsteina

Netradiční místo pro vyhlídku do krajiny nabízí vrchol vinohradu vinařství Kolby na okraji Pouzdřanské stepi na Břeclavsku. Lidé si tu mohou odpočinout uvnitř tří uměleckých děl sochaře Lukáše Rittsteina. Sochy místo zdobí od poloviny května, vinařství o jejich umístění informovalo v tiskové zprávě.

Rittsteinovy sochy Velké přátelství, Nekonečný přítel a Nekonečná přítelkyně z oceli a laminátu jsou duté a natolik rozměrné, že v nich lidé mohou pohodlně posedět u stolu s výhledem na Pálavu. Sochy pocházejí z cyklu Horizont událostí, na němž Rittstein pracoval v letech 2015 až 2018.

Inspiraci pro tato díla našel sochař na Západní Papui a na Papui Nové Guineji. „V centru sochařova zájmu zůstává i v tomto případě zakotvení člověka v současné společnosti, ať už té západní, nebo té domorodé. Zasazením soch přímo ve vinicích Kolby se mu křehké propojení člověka s přírodou podařilo vyjádřit zcela doslovně," uvedla Valérie Horváth, art specialistka J&T Banky. Banka vinařství Kolby vlastní.

Rittsteinovy sochy zůstanou na svém místě do konce léta, součástí této minivýstavy v plenéru budou i série přednášek s jejich autorem, první se uskuteční 21. června.

Vinařství Kolby chce umění ve svých vinicích poskytovat prostor i nadále. „Současné umění nabízejí nejslavnější vinice světa v Itálii, Francii, ale například i ve Spojených státech. Sochy v Kolby jsou součástí naší snahy dostávat umění blíž k lidem. Nejprve jsme přemýšleli nad různými vyhlídkami, ale v jednu chvíli jsme si uvědomili, že tohle místo je prostě samo o sobě galerie. Je to místo, kam umění patří," konstatoval Petr Málek z Kolby.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lukáš Rittstein

Štítky ČR, víno, výtvarné umění, sochy, Rittstein, Břeclavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umění s výhledem na Pálavu. Vrchol vinohradu na Břeclavsku zdobí tři sochy Lukáše Rittsteina  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.