Pondělí 3. června 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Scania hasičů z Chocně má nástavbu se stupačkami, zářivě červený vůz městu dodala firma KOBIT-THZ

Město Choceň, které zřizuje jednotku kategorie JPO II, zakoupilo pro potřeby hasičů novou cisternovou automobilovou stříkačku Scania – za 10 103 500 korun včetně DPH ji dodala firma KOBIT-THZ. S financováním pomohla dotace z Fondu zábrany škod.

Podvozek

Osvědčené šasi Scania P440 ve verzi XT disponuje možností připojení pohonu předních kol, naftový šestiválec dosahuje výkonu 324 kW. Převodovka je samozřejmě automatická, nechybí retardér.

Dobíjení a konzervaci akumulátorů zajišťuje připojení přes 24V zásuvku, samostatný přípojný bod je určen pro doplňování tlakového vzduchu.

V kabině CP28L najdeme dvě vozidlové radiostanice – analogovou doplňuje digitální terminál. Ruční radiostanice jsou v dobíjecích úchytech, v těch najdeme i ruční svítilny.

V opěradle velitele a opěradlech zadní řady sedadel jsou držáky pro dýchací přístroje, náhradní tlakové láhve jsou mezi zadními opěradly.

Velitel má k dispozici výjezdový tablet, prostor před vozidlem snímá kamera za čelním sklem.

Světelné výstražné zařízení modročervené barvy je zde v konfiguraci s červenou polovinou rampy na levé straně vozu. Zvukové výstražné zařízení doplňuje i nízkofrekvenční vibrační siréna.

Na přední části vozu je uchycen elektrický lanový naviják, pod nárazníkem najdeme asanační lištu.

Nástavba

Karosérie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení.Nástavba je pro usnadnění přístupu k požárnímu příslušenství po obou stranách opatřena plošnými stupačkami v celé délce.

Stavoznaky integrované do sloupků mezi bočními roletami signalizují aktuální množství hasiva v nádrži. Ta je vyrobena jako jeden celek z nerezavějící oceli, pojme 4000 litrů vody a 240 litrů pěnidla. Stavoznaky se zapínají spolu s hlavním vypínače čerpací jednotky.

Čerpadlo najdeme v zadní části automobilu. Dosahuje jmenovitého výkonu 2 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů a 250 litrů za minutu při tlaku 40 barů. Pěnotvorné přiměšovací zařízení je vybaveno ručně nastavitelnou regulací.

Rozměrné požární příslušenství, s výjimkou přenosného záchranného a zásahového žebříku a trhacího háku, je uloženo ve dvou hliníkových schránkách na střeše nástavby. Vnitřní prostory schrán jsou vybaveny osvětlením.

Místo zásahu lze nasvítit pneumaticky výsuvným stožárem, na jehož vrcholu jsou 24V LED světlomety. Ty lze natáčet i naklápět, stožár lze vysunout až do výše 5 metrů nad úrovní terénu. Osvětlení prostoru okolo vozu je zajištěno LED zdroji neoslňujícího světla bílé barvy umístěnými v okapnicích nad bočními roletami a vzadu.

Sdílet