Nejnovější

Přehled: Od vína až po migraci

Grafika: Adéla Marková

Pondělí

V premiérovi Petru Fialovi se probudil moravský duch a je zásadně proti nápadu Národní ekonomické rady vlády zavedení spotřební daně u vína. Podle jeho slov by daň mohla výrazně poškodit konkurenceschopnost našich vinařů vůči těm zahraničním, protože jejich víno není zatížené spotřební daní. Zadlužený stát není vina vína, vinaři to zavinit nemohli, ti si viní jen své vinice.

Ředitelé některých středních škol mají v systému elektronických přihlášek ještě trochu guláš. Po posledních opravách z konce minulého týdne poslali Cermatu žádosti o úpravy v pořadníku přijatých. Ředitelé škol udělali chybu ve stanovení pořadí uchazečů, protože zapomínali studentům například přičítat body za vysvědčení ze základních škol a podobně. Nebo nastavili více než tisíci uchazečům, že nesplnili kritéria přijímacího řízení, ačkoliv je splnili. Ještě že to odvolání existuje.

Premiér Petr Fiala navštívil v Římě italskou premiérku Giorgiu Meloniovou. Předními tématy jejich dialogu bylo například téma migrace a migračního paktu, budoucnosti EU, nebo ekonomické spolupráci. Snad si přivezl zpátky i nějaké dobré tipy na řešení složitých politických otázek a recept na skvělou pastu.

Úterý

ODS už si konečně posvítilo na řeporyjského starostu Pavla Novotného. Ten je známý především svými kontroverzními výroky na sociální síti X. Výroky Novotného považuje předsednictvo strany za lidsky nepřijatelné a neslučitelné s členstvím v ODS. Poslední hřebík do své kariérní rakve zasadil výroky o zdravotním stavu Anny Slováčkové, dceři Felixe Slováčka, která se léčí s rakovinou. Za své výroky sklidil tvrdou kritiku od předních politických činitelů. Možná je čas, aby si řeporyjský starosta našel novou platformu třeba ‚‚Y‘‘ pro ‚‚You’re out.‘‘

Stát přidá stovky míst na univerzitách, a to konkrétně pro obory klinických psychologů, nutričních terapeutů a zdravotních sester. Vykonavatelů těchto profesí je totiž podle ministra zdravotnictví Válka kritický nedostatek a stát chce pro otevření nových míst vyčlenit ze státní kasy až půl miliardy korun. Návrh ministerstva zdravotnictví musí vláda projednat. Konečně se někdo rozhodl investovat půl miliardy tam, kde to opravdu bolí, doslova.

Členské státy EU v úterý na jednání v Bruselu definitivně schválily migrační balíček, který už dříve odsouhlasily. Tento balíček obsahuje deset bodů, u kterých se zástupci České republiky zdrželi hlasování, protože jej nepovažují za tak výhodný jako jeho předchozí verzi. Jedinými státy, které vyjádřily nesouhlas se všemi body, byly Maďarsko a Polsko. A nelegální výletníci oficiálně dovýletovali.

Středa

Podle prezidenta Petra Pavla nepřichází v úvahu přijímat Ukrajinu do mezinárodních integrací, jako například do NATO, pokud na jejím území ještě stále probíhá válka. Nejdříve je třeba zastavit válku a až poté lze jednat o „budoucím uspořádání“. Pro britský server Sky News rovněž dodal, že Rusko nemá o ukončení konfliktu zájem, dokud bude mít naději na naplnění svých cílů, a to ovládnutí Ukrajiny, odstranění demokraticky zvolené vlády a demilitarizace suverénní země.“

Čeká nás zdražení koncesionářských poplatků. Nově je nyní budou muset platit také majitelé mobilních telefonů a tabletů, protože prý je na těchto zařízeních taktéž možné sledovat televizi. Až doteď se povinnost platit vztahovala na firmy a domácnosti, které vlastní televizní či rozhlasový přijímač. Podle současného návrhu tak lidé každý měsíc budou o dvě stovky chudší. Ministerstvo kultury totiž navrhuje zvýšit poplatek za televizi o 15 korun na 150 Kč a poplatek za rozhlas o deset korun na 55 Kč měsíčně. Takže teď budeme platit za to, že máme možnost sledovat televizi na telefonu? To je jako platit za to, že máte oči, i když nosíte brýle!

Čtvrtek

Čeští politici bezpodmínečně odsoudili atentát na slovenského premiéra Roberta Fica ve městě Handlová na setkání s příznivci vládní strany Smer.
„Útok na Roberta Fica je jednoznačně odsouzeníhodný, ať už byl motivován čímkoliv. Měl by být pro nás varováním, kam až může vést prohlubování nevraživosti a agresivity ve společnosti,“ varoval prezident Petr Pavel na síti X. Situaci bez reakce nezanechal ani premiér Petr Fiala: „Zpráva o postřelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokující, násilí nesmíme tolerovat, nesmí mít ve společnosti místo,“ zdůraznil.

V hlavním městě Gruzie Tbilisi pokračují masové protesty veřejnosti proti kontroverznímu zákonu o zahraničních agentech. Až třicet tisíc lidí protestoval proti normě, kterou nedávno schválil gruzínský parlament, jež vede strana Gruzínský sen. Schválený zákon vyžaduje, aby se organizace, jež dostává více než pětinu svého rozpočtu ze zahraničí, zaregistrovala jako „organizace nesoucí zájmy cizí moci“. Kritici zákon nazývají ‚‚ruským zákonem‘‘ po vzoru Ruska, které zákon využilo k potlačení opozice a nezávislých médií. Prezidenta zákon vetovala, parlament je však připraven její veto přehlasovat.

Poslance něměcké AfD českého původu Petra Bystroně zbavily imunity s podezřením na úplatkářství. Peníze měl dostávat od proruského propagandistického webu Voice of Europe, na který Česká republika uvalila sankce. Na povrch totiž vyplynulo několik nahrávek, které údajně ukazují
jak Bystroň počítá obdržené bankovky. Bystroň obvinění popírá s tím, že žádné peníze nepřijal. Poslanec Bystroň má nový titul: osobní bankéř strany AfD. Možná by měl vyměnit politickou kariéru za práci ve finančnictví.

Pátek

Nová nizozemská vláda chce v zemi nastolit dosud nejpřísnější migrační politiku, kterou země kdy zažila, potvrdil předseda vítězné strany parlamentních voleb, krajně pravicové Strany pro svobodu, Geert Wilders. Nově má být omezena pracovní migrace a ztíženo přijímání zahraničních studentů na nizozemské univerzity. Nizozemsko taktéž zavede rozsáhlou deportační ofenzívu. Nizozemsko chce na migraci vzít úplně jiný kurs. Snad ještě začnou stavět vodní příkopy okolo tulipánových polí, aby se ujistili, že nikdo nepřiplouvá.

Juraj Cintula, který spáchal atentát na slovenského premiéra Fica je příznivcem slovenského extremisty Mariana Kotleby. Cintula je totiž autorem knihy Efata o Cikánech a Romech, ve které řešil romskou problematiku a odhalil tak své radikální názory na tuto menšinu. Jeho názory se tak přímo shodují s volebním programem Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby. Cintula s Kotlebou souhlasil v tom, že Romům by se neměly vyplácet sociální dávky, a souhlasil s jeho vyjádřeními o „cikánských příživnících“.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*