Nejen víc, ale i sladší a větší: Úroda rybízu bude letos rekordní, pomůže slepičí trus ve správné koncentraci. Ale pozor na stáří

hnojení rybízu slepičím trusem, hnojení rybízu, slepičí trus, rybíz, hnojivo, úroda rybízu

Nejen víc, ale i sladší a větší: Úroda rybízu bude letos rekordní, pomůže slepičí trus ve správné koncentraci. Slepičí trus je bohatým zdrojem dusíku, fosforu a draslíku, což jsou základní živiny pro zdravý růst rostlin. Vysoký obsah dusíku je zvláště prospěšný pro růst listů, což je pro rybízové keře životně důležité, protože to zlepšuje fotosyntézu, proces výroby živin pro rostliny.

Co budete potřebovat pro jarní hnojení

K přípravě této hnojivé směsi budete potřebovat alespoň 5 hodin odstátou vodu a granulovaný nebo čerstvý kuřecí hnůj. Na 1 kg granulovaného přidejte 10 litrů vody. Čerstvý hnůj smíchejte s vodou v poměru 1:3. Na desetilitrový kbelík budete potřebovat 7,5 litru vody a 2,5 litru čerstvého slepičího hnoje.

Příprava krok za krokem

Přísady v kbelíku důkladně promíchejte. Směs čerstvého hnoje nechte sedm až osm týdnů odležet, protože čerstvý hnůj je velmi silný a obsahuje velké množství dusíku, který by při okamžité aplikaci mohl rybízové keře spálit. Denně směs míchejte a přikryjte ji víkem nebo látkou, abyste zvládli zápach a zabránili padání nečistot do kbelíku.

U granulovaného hnoje je příprava rychlejší. Jakmile se granule rozpustí ve vodě, je směs připravena k aplikaci – obvykle do dvou hodin. U rybízových keřů starých nejméně tři roky aplikujte 3 litry směsi.

Černý rybíz

Foto: Pixabay

Pokud aplikujete po dešti, kdy je půda ještě vlhká, můžete připravené hnojivo přímo zalít. Pokud je však půda suchá, zavlažte ji čistou vodou a před aplikací hnojiva počkejte asi hodinu.

Načasování a četnost hnojení

Hnojení by se mělo provádět dvakrát za sezónu, aby se podpořily růstové fáze a produkce plodů. Ideálním obdobím je časné jaro před začátkem vegetačního období a polovina léta po nasazení prvních plodů.

Další tipy pro pěstování velkých plodů rybízu

Ale to není všechno. Pozor si dejte například na správný řez, který je pro rybíz zásadní. Odstraňte staré dřevo a prořeďte keře, abyste zajistili dobrou cirkulaci vzduchu a pronikání světla, což napomáhá vývoji plodů.

Kolem báze rostlin poté naneste vrstvu organického mulče. Ta udržuje vlhkost, potlačuje plevel a rozkladem poskytuje další živiny. Pravidelně také své keříky kontrolujte a pátrejte po tom, zda nevykazují známky škůdců nebo chorob. K potlačení většiny škůdců lze použít přírodní prostředky, jako je neemový olej nebo insekticidní mýdlo. Zahradě nijak neškodí a jak bonus stojí jenom pár korun.

Zalévání a jak na něj

Rybíz vyžaduje stálou vlhkost, zejména v období nasazování plodů a růstu. Zajistěte jim alespoň 1o litrů vody týdně, v extrémně horkých nebo suchých podmínkách i více.

hnojení rybízu slepičím trusem, hnojení rybízu, slepičí trus, rybíz, hnojivo, úroda

Zdroj: https://www.ireceptar.cz/zahrada/slepici-trus-na-zahradu-30000803.html, https://region.rozhlas.cz/co-maji-spolecneho-logr-a-slepicince-prospeji-vasi-zahrade-8578279

 

Už odmalička o mně říkali, že mám zelené prsty. A protože pod nimi stále něco roste, nemůžu si všechny ty zajímavosti a dobré tipy nechat jen tak pro sebe :)