DrupalCamp Poland 2024: tipy pro vývojáře i nápady pro marketing a týmovou spolupráci

O víkendu jsem vyrazil do Varšavy na největší setkání příznivců redakčního systému Drupal u našich severních sousedů. Program sliboval přednášky v polštině i angličtině a celou škálu témat, od čistě programátorských až po témata věnovaná spíše marketingu a měkkým dovednostem.

Bylo to poprvé, kdy jsem navštívil Varšavu a musím říct, že jsem byl příjemně překvapen. Co se DrupalCampu týče, mám tento menší komunitní formát raději než velký DrupalCon. Ať už pro příznivější cenu za účast, tak pro přednášky, které tak nějak více ukazují, jak na vývoji webů pracují ostatní kolegové než jenom celebrity našeho programátorského mikrosvěta.

DrupalCamp Poland 2024 nebyl jiný. 

  • Místo dění: SWPS University of Social Sciences and Humanities ve Varšavě. 
  • Den: sobota. 
  • Počet přednáškových pásem: dvě. 
  • Jazyky: dva. 
  • Účastníků: cca 80? Po pravdě, očekával jsem větší účast, na druhou stranu toho o polské komunitě v Drupalu mnoho nevím.

V rámci dvou přednáškových pásem jsem si vybíral především podle témat. Něco bylo anglicky, něco polsky. Měl jsem sice obavu, jak porozumím polštině, ale šlo to zcela bez problémů. 

Image
DrupalCamp Poland 2024

Organizace na jedničku

Ráno jsme na uvítanou dostali starter pack v podobě klasické plátěné konferenční tašky, plyšového Drupliconu, propisky, letáčků a trička pro zájemce, kteří si jej dříve rezervovali. K dispozici bylo po celý den občerstvení v podobě sladkostí, minerálek a kávy. Oběd si o přestávce řešil každý po své linii, já dal přednost vycházce do nedalekého parku.

Po přivítání a pár organizačních slovech jsme v rámci dopolední rozcvičky sešli tři patra do přízemí na společnou fotografii a poté jsme zpět zasedli do dvou přednáškových místností.

Image
DrupalCamp Poland 2024

Úvod do Content Security Policy

Začal jsem přednáškou o zabezpečení webů pomocí CSP. Leszek Kledzik nás seznámil se základy Content Security Policy a obecným popisem, co řeší a jak funguje. Ukázali jsme si praktické dopady tohoto zabezpečení. Bylo to trošku obecnější, dotaz na konkrétní implementaci v Drupalu zodpověděl člověk z publika s tipem na modul Security Kit.

Mimochodem, připravovaných novinek v Drupalu 11 nebo 10.3, které byly oznámeny na DrupalConu v Portlandu se přednášející dotkli jen velmi zlehka nebo vůbec. Je to moc čerstvá záležitost.

Component connector

V dalším slotu jsem trochu váhal mezi přednáškou o Drupal Recipes nebo seznámením s modulem Component connector. Nakonec jsem si vybral druhou možnost. Oleksii Haidabura představil modul Component connector sloužící pro definici a registraci komponent s pomocí souborů YAML. Určitě zajímavé řešení, do mého workflow to ale v tuto chvíli nezapadá.

Tip: Z přednášky si odnáším upozornění na modul, který mi přijde mnohem zajímavější a musím se na něj podívat podrobněji: UI Patterns. Slouží pro sestavení knihovny komponent, ale také pro jejich snadnou implementaci do layoutů, režimů zobrazení nebo do Views.

rE-medium: řešení pro malé vydavatele postavené na Drupalu

Poměrně inspirující přednášku měl na DrupalCampu Bartłomiej Swojak. Povykládal nám, jak v rámci vydavatelství hledali jednotnou publikační platformu. Do té doby každý vytvářel články ve Wordu a různě si je přeposílali v rámci redakčního kolečka.

Měli vysoké požadavky, ale omezený rozpočet. Drupal tak nabídl řešení, pro které nakonec využili konfiguraci s 200 moduly pokrývající poměrně pokročilý editorský a publikační proces. Mají tři uživatelské role a spoustu editorských, články exportují jako XML pro InDesign, aby si usnadnili přípravu tiskových výstupů. Podobně exportují data pro generování formátu E-Pub.

V rámci jejich systému nechybí paywall napojený na PayU. Používají spoustu strukturovaných dat, hodně se inspirují velkými deníky v zahraničí, aby nevymýšleli řešení, které je už prokázáno jako fungující.

Jejich rE-medium není zatím klasická distribuce Drupalu, postrádá část s tématem vzhledu, ale nabízejí jej zdarma nezávislým médiím.

Drupal LMS – nová e-learningová platforma

Marcin Grabis přišel se zajímavým tématem o Drupal LMS, ale bohužel pro mě poněkud slabě zpracovaným. Možná to bylo dané mou jazykovou bariérou. Každopádně bych doporučil v ukázkách aplikace pro lepší dojem používat reálné názvy místo dvoupísmenových zkratek.

Jak prodávat tvorbu webu na rychle se měnícím trhu

Tohle byla za mě TOP přednáška. Daiji Kimura coby zkušený obchodník prezentoval změny, kterým jeho firma čelila při prodeji služeb okolo tvorby webů v posledních letech. Trh se změnil vlivem pandemie, narušení dodavatelských řetězců, vojenských konfliktů či inflace. 

Objevila se řada snáze implementovatelných řešení, než je Drupal. Komerční headless CMS jako StoryBlock, Contentful či Strapi. Pak tu máme lowcode či nocode služby jako Webflow a Bubble.io. Nemluvě o SaaS produktech typu Shopify, Wix a Squarespace schopných nabídnout velmi rychle weby a e-shopy v porovnání s vývojem na Drupalu.

Bylo to velmi podnětné, zapsal jsem si především nutnost nabízet služby, které primárně odpovídají na problémy klientů a neoperují především technickým řešením. Potřebu pracovat správně s pasivní (snížit cenu, upravit kvalitu) a proaktivní stránkou (vyladit interní proces, najít méně klientů s vyššími rozpočty). Správně formulovat firemní strategii, zvolit vertikály (například weby pro různé obory), nabízet nejdříve konzultace s menší cenou než kompletní projekt, zesílit spolupráci prodeje a marketingu.

Droptica, odkud byl přednášející, je nyní konzultační a vývojářská společnost, která nabízí kromě tvorby zapojení technologií Drupal, Mautic, Sylius, Symfony a React také konzultace, workshopy, UX/UI a support.

Tři zlatá pravidla efektivní spolupráce

Velmi svižná a povedená přednáška byla i ta o spolupráci napříč různými obory. Rafał Żebrowski jako programátor, který prošel i nejrůznějšími pozicemi coby konzultant předal zásobu svých tipů. Zkuste si najít metodu FUKO a metodu S.M.A.R.T. Aktivně poslouchejte ostatní, tj. parafrázujte, mějte další dotazy, udržujte oční kontakt.

Image
DrupalCamp Poland 2024

Úvod do Single Directory Components a Storybooku

Protože SDC už aktivně v nových projektech na Drupalu používám, byl jsem zvědavý, co dalšího zajímavého se dozvím. Marcin Maruszewski měl v přednášce především seznámení s celým konceptem, doporučuji kouknout na oficiální dokumentaci.

Zaujal mě modul Storybook, který výrazně zjednodušuje napojení Single Directory Components na Storybook pomocí zápisků ve Twigu. Určitě to brzy vyzkouším.

A to bylo z přednášek vše. Afterparty jsem vynechal a vydal se objevovat Varšavu. Určitě to byl podnětný víkend a pokud bude příští ročník v nějaké lokalitě poblíž ČR, určitě se na DrupalCamp v Polsku opět vydám.

Image
DrupalCamp Poland 2024

Buďme ve spojení, přihlaste se k newsletteru

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracováním osobních údajů. 
Více informací v Ochrana osobních údajů.

Autor článku: Jan Polzer

Tvůrce webů z Brna se specializací na Drupal, WordPress a Symfony. Acquia Certified Developer & Site Builder. Autor několika knih o Drupalu.
Web Development Director v Lesensky.cz. Ve volných chvílích podnikám výlety na souši i po vodě. Více se dozvíte na polzer.cz a mém LinkedIn profilu.

Komentáře k článku

Přidat komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s podmínkami Ochrany osobních údajů

reklama
Moje kniha o CMS Drupal

 

Kniha 333 tipů a triků pro Drupal 9


Více na KnihyPolzer.cz

Sledujte Maxiorla na Facebooku

Maxiorel na Facebooku

Poslední komentáře
Hosting pro Drupal a WordPress

Hledáte český webhosting vhodný nejenom pro redakční systém Drupal? Tak vyzkoušejte Webhosting C4 za 1200 Kč na rok s doménou v ceně, 20 GB prostoru a automatické navyšováním o 2 GB každý rok. Podrobnosti zde.

@maxiorel na Twitteru

Maxiorel na Twitteru