Do uměleckého nebe odešla ikonická česká tanečnice. Její přínos pro naši kulturu ocenila celá země

Fotografie: Jirka23 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Ostravu zasáhla smutná rána. Začátkem května letošního roku zemřela úspěšné tanečnice, která svou kariéru spojila s Národním divadlem moravskoslezským.

Ostravská umělecká scéna ztratila jednu ze svých předních tanečnic a pedagožek Janu Tomsovou. Zemřela ve středu 8. května po krátké nemoci ve věku 64 let. Byla tanečnicí a baletní mistryní operetního a muzikálového souboru v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě.

Tanci věnovala veškerou svou energii

Jana Tomsová oplývala mnoha talenty, které naplno zužitkovala ve své umělecké profesi. Byla tanečnicí, choreografkou, pedagožkou a také baletní režisérkou Národního divadla moravskoslezského. Svůj život zasvětila tanci, byl pro ni vším. Ať už jej sama prováděla, nebo učila. Její odchod oznámilo Národní divadlo moravskoslezské, kde od roku 2010 působila jako choreografka a věnovala se taneční části muzikálů a oper, jak uvádí TN.

Mezi svými kolegy byla velmi oblíbená. Všichni ji popisují jako jednu z nejobětavějších a nejpracovitějších osob. Vždy dávala do své práce maximum. Všem byla také obrovskou oporou za doby koronavirové pandemie. Ředitel divadla Jiří Nekvasil o Janě Tomsové hovoří jako o důležité osobnosti divadla. „Odešel mimořádný člověk, po němž zůstane prázdné místo v našem divadle i v našich srdcích,“ uvedl.

Zemřel český zpěvák, jehož kapela se stala symbolem moderní hudební scény. Fanoušci truchlí

Tanec byl pro ni vším

Jak uvádí web DivadelníNoviny, Jana Tomsová se narodila v roce 1959 v Havířově a v roce 1974 nastoupila na Státní konzervatoř v Ostravě, obor klasický tanec. Při studiu na konzervatoři již byla součástí baletního souboru Národního divadla moravskoslezského, kam také nastoupila po absolvování školy. V letech 2007–2012 studovala na Hamu v Praze, obor pedagog klasického a lidového tance. Svou aktivní taneční dráhu ukončila v roce 2010 a od té doby působila jako baletní mistryně.


Na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě vyučovala pohybovou průpravu a tvořila choreografie místního pěveckého oddělení. Vyučovala také klasický a lidový tanec. Zemřela po krátké těžké nemoci. Jana Tomsová bohužel není jediná osobnost, o jejíž smrti jsme na SvětěKreativity informovali. Nedávno zemřela milovaná herečka Simona Postlerová.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*