fbpx

První rande s každou známostí si obvykle pamatujeme navždy. Bývají to okamžiky, které nám vracejí motýly do břicha i tehdy, kdy se z nich už stali spíše švábi. Přiblížíme vám deset trapných situací, které se skutečně staly.

Zveřejněno: 20. 5. 2024

První rande, zejména když není naslepo, ale s někým, s kým si už dlouho píšeme nebo k němu už nějaké city chováme, je samo o sobě situací, z níž můžeme být pěkně nervózní. Někdy však zasáhne osud anebo špatné plánování a z romantického večera se stane něco jako komedie plná omylů.

Podívejme se na deset nejtrapnějších situací, které nám vyprávěli naši přátelé a známí. Věřte, že budete rádi, že se vám nic tak strašně trapného nestalo…

Do prvního rande zapojil matku!

„Oblékla jsem se tak, abych skutečně udělala ten nejlepší dojem. Ale na něj. O jeho matce nebyla řeč,“ říká třiatřicetiletá Markéta o jedné ze svých prvních schůzek s mužem, s nímž tedy (vcelku pochopitelně) nezůstala. „Měla jsem dokonalý účes a dala jsem si záležet i na každém dalším detailu. S Petrem už jsme se nějakou dobu znali a strašně se mi líbil. Když mě konečně pozval ven, byla jsem nadšená. Všechno šlo hladce až do chvíle, kdy jen tak mimochodem zmínil, že chce, abychom se společně zastavili u jeho matky.“

Dnes se tomu už Markéta směje, ale tenkrát jí do smíchu nebylo. Vypadalo to totiž opravdu jako ve filmu pro pamětníky. Najednou se ocitla na gauči potaženém igelitem, popíjela vlažný čaj a poslouchala neméně vlažné poznámky Petrovy matky. Ta ji doslova grilovala za to, že jí možná odvede syna.

Související…

Nesamostatní muži snižují ženské libido: Žijete s přerostlým dítětem?
Aneta Šebková

Markéta se sice nechala od Petra doprovodit domů, ale jen proto, aby mu řekla, že takhle si to nepředstavovala. I pak se jí potvrdilo, že udělala dobře, Petr byl opravdu maminčin mazánek.

Podle vztahové terapeutky a odbornice na vztahy Jindry Hořejší je skutečně první rande klíčové pro nastavení tónu potenciálního vztahu. „Příliš brzké představení partnera rodině může zvýšit zbytečný tlak. První schůzku udržujte jednoduchou a zaměřte se na vzájemné poznávání. Já bych osobně doporučila, že se s rodinou setkám jindy. Je důležité, abyste nejprve navázali vztah spolu...“

Nechala si mě schválit nejlepší kamarádkou

Není to ale vždy jen mužovo faux-pas. I Martin by mohl vyprávět. Užíval si příjemnou večeři s jeho vyvolenou, když se najednou objevila její nejlepší kamarádka. „Přišla jakoby nic. Jako by to vůbec nebylo připravené. Sehrály to na mě dokonale. Prý, jestli nevadí, když se k nám připojí.  A tak se naše romantická večeře změnila spíš v kamarádskou komedii ve třech.“ Na rozdíl od rande s maminkou Martinovi rande s kamarádkou nakonec vyšlo. A právě! Ne s jeho vyvolenou, ale nakonec se mu kamarádka zalíbila ještě více! Té, kterou pozval, se už neozval, zato s její nejlepší kamarádkou, která ho měla „proklepnout“, se proklepli opravdu dobře. A už tři roky v tom pokračují.

Takže první rande byste raději měli skutečně absolvovat ve dvou, protože přidání třetího kola u vozu může způsobit zbytečné komplikace.

Místo do kavárny jsme šli na hřiště

„Moje nejhorší rande bylo, když jsem pozval na vejšce ven holku a moc jsem o ní nevěděl. Nevím, jestli mi chtěla něco naznačit, ale každopádně přišla s dcerou. Prý nesehnala hlídání,“ vzpomíná Vladimír. Ten v té době opravdu k dětem neměl vztah a tohle ho zcela odradilo. Místo kavárny nakonec seděli na hřišti, kde si ani nepovídali, protože dítě bylo velmi intenzivní…

Orientace v nečekané přítomnosti někoho třetího, navíc ještě bývalého partnera, může vést zcela pochopitelně k žárlivosti nebo nechtěnému sekundování neukončeného vztahového dramatu.

„Vzít dítě na první rande může být zdrcující jak pro rodiče, tak pro partnera. Záleží samozřejmě na jeho věku a celkových okolnostech, ale některé děti jsou prostě ještě malé na to, aby se uměly ve společnosti chovat, a skoro všechny malé děti vyžadují stoprocentní pozornost rodiče. Nechtějí se o maminku nebo tatínka dělit s nějakým cizincem… Určitě bych děti do vztahu nezatahovala hned na začátku, může to ublížit všem anebo zničit něco, co by se třeba mohlo slibně vyvinout…,“ radí Jindra Hořejší.

Pamatujte si, že pokud chcete své dítě skutečně seznámit s někým, na kom vám zaleží, lepší je začít postupně. Navrhněte třeba krátké setkání s dítětem na konci schůzky, ale zpočátku upřednostněte čas strávený mezi čtyřma očima.

Byly v převaze

„Richard trval na tom, že jeho kocour Fluffy – už to jméno mně mělo říct, o co jde – je součástí balíčku. Fluffy se však rozhodně nechtěl seznamovat a nejinak tomu bylo i u dalších dvou koček, které jsem musela potkat, protože rande muselo být u Richarda doma. Richard mi navíc jasně ukázal, kdo je pro něj prioritou… Já jsem si myslela, že se scházíme u něj doma proto, že schůzka bude mít romantické zakončení, na které jsem čekala. Věděla jsem, že má kočky, ale netušila jsem, že to jsou hned tři jeho partnerky… I když mi kočky nevadí, na tyhle jsem měla alergii. A na Richarda pak už taky,“ říká Andrea Berková při vzpomínce na první rande.

Rozumíme tomu, že špatná reakce na domácího mazlíčka může způsobit ochladnutí počátečního vzplanutí, ale stejně trapné je předstírat, že se vám zvíře líbí, a pak se snažit jej z piedestalu sesadit. Ostatně, je to jako s dětmi. Je lepší nejen děti, ale i domácí mazlíčky do vztahu implantovat postupně.

Partu jsem nečekala

Myslíte si, že jde o romantickou večeři ve dvou. Ale ne. Ono je to překvapení! Ve skutečnosti je to oslava narozenin vašeho partnera, tedy vašeho partnera na prvním rande, a vy se najednou ocitnete jako čestný host v místnosti plné cizích lidí.

shutterstock 35090983 1

Když se snažíte vést nezávaznou konverzaci s tuctem lidí, které jste nikdy předtím neviděli a nic o nich nevíte, může dojít k přešlapům. O zapomenutí jmen ihned po jejich vyslovení ani nemluvě. Také můžete třeba urazit jeho nejlepšího přítele nebo kamarádku anebo se nevědomky potkat s jeho bývalou nebo bývalým…

I zde platí pravidlo, že první rande mělo být intimní a uvolněné. Skupinové prostředí může navíc vyvolat ještě větší a zbytečný stres.

„Usmívala jsem se, ale jen chvilku. Snažila jsem se být zdvořilá, ale bylo mi to fakt strašně nepříjemné. A tak jsem se prostě po anglicku vytratila. Naštěstí to můj dnes již manžel tenkrát pochopil, omluvil se a chybu uznal. Jsme spolu pořád a jeho kamarádi už pro mě rozhodně nejsou cizí banda podivínů,“ říká Petra.

Na rande přivedla svého bývalého!

Po nuceném setkání s matkou by vás asi nenapadlo nic horšího. Ale....

„Tohle jsem nečekal a musím říct, že Marta, která se mi dlouho líbila, tím pro mě úplně skončila. Byla to fakt kočka, krásná, vyvinutá, chytrá a vtipná. Mělo mě napadnout, že má chlapů spousty a rozhodně nebudu jejím prvním. Jenže ona nepřišla na naši schůzku sama. Možná mi chtěla něco naznačit, nevím… Ale přišla s kamarádem, myslel jsem si. Jenže po chvilce se ukázalo, že to nebyl kamarád, ale její bývalý, se kterým navíc čas od času ještě udržovala přátelství s výhodami…, abych tak řekl,“ říká Michal.

Kluk, jeho jméno si už ani nepamatuju, mě vzal na první rande do jeho šachového kroužku.

Skutečnost, že si svého bývalého partnera na rande někdo přivede, je snad ještě horší než ta, že se „náhodou objeví“ kamarádka. V případě Martina partnera bylo podle Michala navíc nad slunce jasné, že se zjevně ještě nevyrovnal s rozchodem. Prostě další trapas!

„Orientace v nečekané přítomnosti někoho třetího, navíc ještě bývalého partnera, může vést zcela pochopitelně k žárlivosti nebo nechtěnému sekundování neukončeného vztahového dramatu. Jasné hranice s bývalými partnery jsou klíčové a narazit na bývalého partnera na první schůzce může vyvolat spoustu zbytečného napětí,“ komentuje situaci Jindra Hořejší.

„Asi bych se snažila zachovat klid a respekt a nechala partnera, aby situaci zvládl. Pokud je však atmosféra příliš napjatá, navrhla bych předčasné ukončení večera.“

Rande v šachovém kroužku

„Zní to možná neskutečně, ale jeden kluk, jeho jméno si už ani nepamatuju, mě vzal na první rande do jeho šachového kroužku. Jasně, bylo to rande ze seznamky a nebylo moje první, tohle jsem ale nečekala,“ říká Jitka. Ta záhy pochopila, že tenhle koníček je koněm, se kterým by nemohla nikdy soupeřit. Nechápala, proč ji někdo na první rande zve tam, kam se ukázalo, že chodí denně! „Možná na mě chtěl udělat dojem, jaký je skvělý šachista, ale tohle šlo fakt mimo mě.“

Takže další trapná situace, ve které se můžete ocitnout, je, že strávíte první rande v kroužku šachistů, modelářů anebo baletek, s dalšími 20 nadšenci, s nimiž ale nadšení nesdílíte. Není pak co protahovat. Předstírání zájmu o koníček, který vás nezajímá, by určitě stejně časem vyplulo na povrch.

„První rande by mělo zahrnovat, když už tak společné zájmy. Do osobitých koníčků každého z vás se ponořte až na pozdějších schůzkách, kdy už budete vědět, že spolu chcete být,“ radí expertka.

Bylo to jako zkouška z Gutha-Jarkovského

Pro jednu mou kamarádku byla jedna první schůzka natolik deprimující, že o ní ani nechtěla mluvit. Ale pamatuji si její zážitek docela živě. Pozval ji tehdy na rande jeden majetný starší muž. A pozval ji ještě s jeho obchodním partnerem na firemní večeři, bohužel ale s arabskými obchodníky.

Nevšimnout si „poruchy šatníku“ nebo nějakého nedostatku může být ponižující, zejména pokud si toho váš partner všimne dříve než vy.

Jenže jí to neřekl. Kamarádka přišla naprosto nepřipravená. Chtěla na svého mužského společníka udělat sexy dojem, ale nezvládla to. Přišla velmi vyzývavě oblečená a bylo z toho opravdové faux-pas. V momentě, kdy jí její „rande“ začal vysvětlovat složitá pravidla arabské kultury včetně obchodní etikety stolování, úplně se vyděsila a ze schůzky utekla. Vymazala jeho kontakt z telefonu a nikdy už o něm neslyšela. Ani neví, jak schůzka dopadla.

Takže radíme, abyste se u obchodní večeře nebo rande vždy zeptali, s kým budete mít tu čest povečeřet. Sexy dres nebo velká malá večerní může někoho i urazit, byť by ji váš partner z vás třeba i milerád strhal… Lepší je začít neformálním prostředím, kde chyby nejsou tak významné anebo je snadno eliminujete.

Ne rande, ale tichá pošta

„Mysleli byste si možná, že rande v kině je dobrý nápad. Představoval jsem si, že ji chytnu za ruku a naladíme se na další průběh večera. Jenže se ukázalo, že ona sleduje filmy naprosto mlčky. Nešlo ani šeptat, jak byla do děje zažraná. A to to byla fakt nějaká docela blbost,“ vzpomíná na své tiché rande Patrik. Podle něj i po odchodu z kina vydrželo trapné ticho. Ani jeden nevěděl, co říct.

„Nedostatek komunikace může vyvolat dojem, že mezi vámi není žádná chemie ani zájem. A první rande je přece o navázání kontaktu. Filmy jsou špatnou volbou, protože omezují konverzaci. Je lepší si po kině naplánovat rovnou další program, abyste konverzaci navázali,“ říká Jindra Hořejší.

Měla jsem celou dobu šaty naruby

Jana má také jednu vtipnou vzpomínku. Na jejím prvním rande šlo všechno skvěle, dokud nezjistila, že má šaty celou dobu naruby. Tedy ne ona. Zjistil to On. A může to být cokoli. Roztržená silonka, košile zapnutá na špatný knoflík anebo nešťastně rozpárané nebo prasklé kalhoty v rozkroku. Pokud je váš partner hlava otevřená, má smysl pro humor, můžete se tomu společně zasmát. Ale u Jany tomu tak nebylo.

shutterstock 2344527387

„Potkala jsem se s ním, myslím, že byl Mirek, v restauraci. Pomohl mi z kabátu, nečekala jsem žádnou překážku. Sedli jsme si ke stolu a objednali si. A najednou mi prostě úplně strašně zhnuseným tónem řekl, jestli jsem si jako nevšimla, že mám šaty naruby. Udělal takový ksicht, že jsem se prostě zvedla a odešla. Ponižovat se nenechám,“ vzpomíná Jana na nevydařené rande.

„Nevšimnout si „poruchy šatníku“ nebo nějakého nedostatku může být ponižující, zejména pokud si toho váš partner všimne dříve než vy. Ale prostě se to může stát a rozhodně to není katastrofa. Sebevědomí je ale na prvním rande klíčové a nějaká chyba může vaši sebedůvěru podkopat,“ říká odbornice. „Pokud se ale váš protějšek zachová takhle nepatřičně, je asi dobře, že první rande nevyšlo. Určitě by ho bavilo vám sebevědomí podkopávat i nadále…“

Pokud tedy máte podezření nebo dojem, že něco s vaší róbou není v pořádku, omluvte se na toaletu a zkontrolujte se.

První rande je málokdy dokonalé. A je to v pořádku. Je to trochu jako první milování. Je jasné, že se musíte nejprve oťukat a poznáváte se postupně. Jsou ale situace, které vám jasně řeknou, že ten, na koho jste si mysleli, rozhodně není tím pravým. Anebo si snad chcete brát jeho matku, její kamarádku či pejska? Nápaditosti se meze nekladou. Záleží na tom, jak zvládnete neočekávané situace a jak k nim přistoupíte. Trocha humoru, a hlavně stejný smysl pro humor může i z katastrofy udělat okouzlující příběh. I když z matky nebo ex- na prvním rande asi těžko. Někdy se ale i z těch nejhorších prvních schůzek vyklubou vztahy na celý život.

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...