Prezident Raísí nepřežil nehodu vrtulníku. Podle íránských médií je mezi mrtvými i ministr zahraničí

Íránská státní televize uvedla kolem 5.00 středoevropského letního času, že na místě, kde je vrak vrtulníku, na jehož palubě cestoval prezident Ebrahím Raísí, nejsou žádné známky života. Podle íránské agentury Mehr prezident zemřel při pádu vrtulníku. Jeho trosky v pondělí našli záchranáři v horách mezi Íránem a Ázerbájdžánem. Na palubě s ním letěl i ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján, který podle íránských médií při nehodě taky zemřel.

Aktualizováno Teherán (Aktualizováno: 10:40 20. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský prezident Raísí

Prezident Raísí se v neděli letecky přesouval z oblasti na hranici Íránu s Ázerbájdžánem | Foto: Leonardo Fernandez Viloria | Zdroj: Reuters
Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Raísí nepřežil nehodu vrtulníku. Podle íránských médií je mezi mrtvými i ministr zahraničí

Íránský duchovní vůdce Alí Chameneí pověřil po Raísího smrti viceprezidenta Mohammad Mochbara výkonem funkce hlavy státu. Také vyhlásil pět dní státního smutku.

„V této chvíli nejsou žádné náznaky, že cestující na palubě vrtulníku jsou naživu,“ uvedla podle agentury AFP v noci z neděle na pondělí íránská státní televize. Informaci potvrdil i šéf íránského Červeného půlměsíce Pír Hosejn Kolívand. Ten již dříve řekl, že situace na místě není dobrá.

Kdo by vyhrál volby, kdyby Raísí nemohl vládnout, nelze odhadnout. Írán je ale stabilní, říká analytik

Číst článek

Nejmenovaný íránský činitel agentuře Reuters řekl, že vrtulník zcela shořel. „Bohužel se obáváme, že všichni cestující jsou mrtví,“ řekl tento činitel.

Během noci na pondělí turecká agentura Anadolu zveřejnila záznam pořízený tureckým dronem, který zaznamenal anomální zdroj tepla v horách, kde se od neděle pátralo po vrtulníku.

Záchranná akce nepřestala ani během noci. Místo, kde se nachází vrak vrtulníku, se podařilo určit v pondělí brzy ráno.

Prezident Raísí se v neděli letecky přesouval z oblasti na hranici Íránu s Ázerbájdžánem, kde se dopoledne zúčastnil slavnostního otevření přehrady s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem, napsala agentura AP.

Podle íránských státních médií vrtulník havaroval v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu, odkud byl hlášen silný déšť, mlha a vítr. Podle íránského státního tisku bylo na palubě vrtulníku celkem devět lidí.

Ebrahím Raísí

Třiašedesátiletý Raísí byl zvolen prezidentem v roce 2021 a od svého nástupu do funkce nařídil zpřísnění mravnostních zákonů, dohlížel na krvavé potlačení protivládních protestů a tvrdě se prosazoval v jaderných rozhovorech se světovými mocnostmi.

Raísí, zastánce tvrdé linie, byl dlouho považován za potenciálního nástupce nejvyššího vůdce, ajatolláha Alího Chameneího. Ten má v rukou konečnou moc s rozhodujícím vlivem na zahraniční politiku a íránský jaderný program, se již dříve snažil Íránce uklidnit a prohlásil, že nedojde k žádnému narušení státních záležitostí.

Záchranáři nalezli helikoptéru íránského prezidenta, píšou média. Stroj v jeho letce měl ‚tvrdé přistání‘

Číst článek

Podle íránské ústavy by měl Raísího nahradit viceprezident, kterým je Mohammad Mochbar, načež by se za 50 dní konaly nové prezidentské volby. Vláda v Teheránu v pondělí podle agentury AFP uvedla, že Raísího smrt „nezpůsobí sebemenší narušení“ správy Íránu.

Havárie se odehrála v době, kdy Blízkým východem zmítá válka mezi Izraelem a Hamásem v Pásmu Gazy, během níž Raísí pod vedením Chameneího minulý měsíc zahájil bezprecedentní útok z vlastního území na Izrael pomocí dronů a raket.

Za Raísího vlády Írán obohatil uran více než kdykoli předtím na úroveň vhodnou pro výrobu jaderných zbraní, což dále vystupňovalo napětí se Západem, neboť Teherán rovněž dodával bezpilotní letouny Rusku pro jeho válku na Ukrajině a ozbrojeným skupinám v celém blízkovýchodním regionu.

Letecká neštěstí

Při leteckém neštěstí zahynuli třeba šéf OSN Dag Hammarskjöld v roce 1961. Společností také silně rezonovalo, když se v roce 2010 ve Smolensku na západě Ruska zřítil letoun s polským prezidentem Lechem Kaczyńským na palubě. Nehodu vládního speciálu nepřežil nikdo ze 132 cestujících.

Poslední podobná nehoda se stala letos 6. února. Bývalý chilský prezident Sebastián Piñera, který zemi vedl v letech 2018 až 2022, zahynul při pádu vrtulníku na jihu Chile.

mac, edr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme