Staré novinky o vládě Hamásu

Americký list New York Times uveřejnil článek o povaze diktatury Hamásu. Opírá se o nově nalezené dokumenty v Gaze. V jistém ohledu by se dalo říci, že americký list „objevuje Ameriku“, ale i tak upozorňuje na důležitou stránku věci.

Komentář Praha/Gaza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinci žijící v Rafahu se stěhují do bezpečnějších oblastí v Gaze

Palestinci žijící v Rafahu se stěhují do bezpečnějších oblastí v Gaze | Zdroj: Jehad Alshrafi / Anadolu / AFP / Profimedia

Izraelci v Gaze našli a americkému listu předali dokumenty, které přinášejí informace o jedné ze tří tajných služeb, které Hamás používal především proti vnitřním kritikům uvnitř pásma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Fingerland: Staré novinky o vládě Hamásu

O tom, že je v Gaze diktatura, se samozřejmě vědělo, i když volání po „svobodě pro Gazu“ se této otázky obvykle netýkalo.

Jinak bylo zřejmé, že Hamás je islamistická a povstalecká organizace vzešlá z Muslimského bratrstva a o svou moc se logicky nehodlá dělit. K moci přišla v relativně svobodných volbách v roce 2006 téměř polovinou hlasů.

Na obranu těch, kdo se dobrovolně pro Hamás rozhodli, se říkalo, že tak protestovali proti neefektivitě a zkorumpovanosti Fatáhu, který skončil druhý.

Dobrovolné donucení

Už v následujícím roce ale Hamás násilně ovládl celou Gazu, a to pomocí brutální síly. Od té doby se žádné volby nekonaly, nepočítáme-li volby do studentských rad na tamních univerzitách nebo v různých profesních svazech – tam ovšem Hamás nadále získával velkou podporu.

Za poslední týden se do Pásma Gazy nedostala žádná humanitární pomoc. Důvodem jsou operace u hranic

Číst článek

Podle nově nalezených dokumentů jedna z tajných služeb sledovala nejméně 10 000 Gazanů, které považovala za nespolehlivé nebo identifikovala jejich kritická vyjádření na sociálních sítích. Jejích několik set pracovníků se soustředilo mimo jiné i na záměrné veřejné zostuzování a izolaci těchto lidí a vymazávání nevhodných příspěvků.

Vedle této jednotky existovala i tajná služba ministerstva vnitra, rovněž vykonávající represi proti Gazanům. Z dřívějška jsou známy i mnohem drsnější metody nátlaku Hamásu. Ten během převratu roku 2007 shazoval oponenty ze střech a vláčel lidi za autem, tehdy bez velkého kritického ohlasu v zahraničí.

Podle lidí, které nedávno zpovídala Amira Hassová z Haaretzu, panuje nyní mezi Gazany velká nespokojenost s Hamásem, lidé prý proklínají zejména Jahju Sinwára, který stojí za útokem ze 7. října.

Současně podle některých tvrzení lidem vadí spíš načasování a důsledky útoku, ne akce sama – o tom, jak velká část z nich to je, panují debaty.

Tím spíše, že jak říká jeden z respondentů, každý Arab má na otázky národní a odbojové hrdosti dva názory, jeden pro vnější svět, včetně průzkumů veřejného mínění, a druhý, který si nechává pro sebe.

Nikam neodcházíme

Zároveň se ví o tom, že Hamás se vrací na místa, odkud byl vypuzen, a nejen střílí na izraelské vojáky, ale systematicky dává najevo Gazanům, že nemají počítat s jeho zmizením.

Izraelská armáda našla v Gaze těla tří rukojmích. Je mezi nimi i mladá Němka zavražděná při festivalu

Číst článek

Opakovaně přicházely zprávy o střelbě Hamásu na Gazany, například při distribuci potravin, nebo popravách skutečných nebo údajných kolaborantů s Izraelci. Hamás také zatkl lidi, které označil za agenty Fatáhu, který možná zkoumal možnosti jeho návratu. 

Článek v New York Times o represi Hamásu proti Gazanům přináší nové detaily, ale některé otázky si neklade. Tedy do jaké míry je podpora Hamásu výsledkem politické represe, a do jaké je nadále sdílená i po půlroční válce.

To je důležité i proto, že mír může vzejít jen z uznání nutnosti přijmout kompromis s Izraelci, a tedy předhodnocení některých východisek na straně společnosti v Gaze.

Nebo – pokud Hamás vládl pomocí tajné policie a zastrašování, budou Gazané případnou porážku Hamásu chápat jako své osvobození? Zejména pokud Izraelci odejdou a správu předají do rukou Fatáhu ze západního břehu, nějakým multinárodním arabským oddílům, nebo i některým Gazanům?

Ze strany Izraelců zaznívaly výčitky, že pokud Gazané nebyli spokojeni s Hamásem, měli prý diktaturu svrhnout, jinak se stali spoluviníky loňského útoku. Jak sami víme, proti diktatuře není jednoduché vystoupit.

Ale pokud má být Gaza svobodná, jako celek, i její jednotliví obyvatelé, musí se stát řada věcí. K nim patří i převzetí odpovědnosti za vlastní osud a vytvoření nějaké alternativy k dosavadní politice a idejím, které ji řídily.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Jan Fingerland Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme