WSJ: Kyjev požádal USA o povolení zasáhnout Rusko americkými zbraněmi

zprávy

Další západní publikace uvedla, že Ukrajina žádá Spojené státy, aby umožnily údery na ruské území americkými zbraněmi. Napsal o tom Wall Street Journal.

WSJ: Kyjev požádal USA o povolení zasáhnout Rusko americkými zbraněmi
Ilustrační foto
20. května 2024 - 08:20

Jak publikace objasnila, „tato žádost přišla v době, kdy Rusko získalo největší územní zisky na Ukrajině za téměř 18 měsíců v severovýchodní části Charkovské oblasti“.

Zdroje říkají, že Kyjev také žádá americké spojence, aby pomohli identifikovat cíle v Ruské federaci, které by ukrajinské ozbrojené síly mohly zasáhnout americkými raketami.

Bílý dům tyto žádosti stále posuzuje.

„Pokud budou Spojené státy souhlasit s takovými akcemi, mohlo by to znamenat vážnou změnu v politice administrativy USA,  která se dlouhodobě snaží snížit riziko vojenské eskalace mezi Washingtonem a Moskvou a zároveň podporuje Kyjev,
poznamenává se v publikaci.

Německo nechce dopustit, aby jeho rakety Taurus zasáhly nejen Rusko, ale ani Krym

Britský ministr obrany Grant Shapps řekl, že Německo nechce dopustit, aby rakety Taurus zasáhly nejen Rusko, ale ani okupovaný Krym. Řekl to v rozhovoru pro Sky News.

„Velká Británie prokázala vůdčí postavení v tom, jak lze použít naše rakety. Některé země původně nedaly povolení použít rakety k útoku na Krym, ale nakonec se řídily naším příkladem. Krym považujeme za součást Ukrajiny. Proto jsme povolení dali," řekl britský ministr.

Zároveň odmítl odpovědět na otázku, zda má Ukrajina k úderům na ruské území použít západní rakety dlouhého doletu.

Shapps vyzval země, aby převezly rakety dlouhého doletu na Ukrajinu.

„Přál bych si, aby všichni naši partneři, včetně Německa, které má schopnost dodávat zbraně dlouhého doletu, ale nedovoluje jejich použití na Krymu, který je součástí Ukrajiny, předali rakety do Kyjeva,“ dodal.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru rozděluje společnost a šíři nenávist?