Infekce močových cest je velmi časté onemocnění. V mém životě rozhodně. Poprvé jsem se setkala se zánětem močového měchýře asi v sedmnácti letech. Od té doby se vrací v nepravidelných intervalech a vždy představuje nezvaného hosta, kterého vítám se slovy: Už zase?! Jednu zaručenou radu pro vás bohužel nemám, ale pár doporučení, která jsem za ty roky posbírala od lékařů, kamarádek i z vlastních zkušeností mohu nabídnout.

Zánět močových cest postihuje převážně ženy

Jako bychom už tak neměly dost jiných starostí, ale v případě zánětů a infekcí močového ústrojí je anatomie proti nám. U žen je výrazně vyšší riziko proto, že jejich močová trubice měří 4 centimetry, mužská je až 5x delší, tudíž musí bakterie urazit mnohem delší cestu, než se dostanou do močových cest. Podle české značky, která se zaměřuje na produkty intimní hygieny prodělá alespoň jednou v životě zánět močových cest přinejmenším polovina žen. Až čtvrtině se vrátí do jednoho roku od prvního výskytu nemoci.

Jak se vyhnout zánětu močových cest

„Někdy stačí jeden pohlavní styk nebo nevhodná hygiena a může se objevit infekce,” říká gynekoložka MUDr. Kristýna Koutná. Opravdu stačí málo a ne vždy za zánětem musí stát třeba prochladnutí, což asi většinu z nás napadne jako první.

  • Dostatečně pít: Naprostý základ prevence. Přísun tekutin napomáhá vyplavování bakterií, zabraňuje jejich usazování a množení. Voda celkově podporuje zdravé fungování těla, včetně močového systému. Nespadají sem slazené limonády a alkohol, ty infekci a zánětům naopak spíše nahrávají.
  • Pravidelná hygiena: Intimní partie udržujte v čistotě a na jejich oplachování používejte jemné mycí prostředky. Vyhýbejte se parfemovaným produktům, dráždí intimní oblast.
  • Po sexu se vždy vyčůrat: I když se vám hned nechce, běžte na záchod. Během sexu může dojít k zanesení bakterií do močové trubice. Tento krok je pomáhá vypudit. Po pohlavním styku by měla následovat i sprcha intimních partií.
  • Utírejte se správně: Po močení se utírejte zepředu dozadu, rovněž se tím eliminuje přenos nežádoucích bakterií.
  • Bavlněné spodní prádlo: Sice nevypadá většinou tak sexy jako krajkové, ale v zájmu prevence proti zánětům močových cest je vhodné prádlo klíčové. Hezké kalhotky jsou často z umělých materiálů, což je na běžné nošení nevhodné. Navíc je možné sehnat i bavlněné kalhotky v hezkém provedení.
  • Spodek v suchu a v teple: Vyhněte se prochladnutí ledvin a sedacích partií. Zejména pokud opakovaně trpíte na záněty močového měchýře nezůstávejte dlouho v mokrých plavkách a převlékněte se do suchých.
  • Tampóny a vložky: Častá výměna vložek a tamponů je důležitá. Nejméně jednou za 4 hodiny a řádně se starejte i o všechny alternativní menstruační pomůcky, jako kalíšek, menstruační houba nebo menstruační kalhotky.

Rychlá pomoc na zánět jsou brusinky, lichořeřišnice a manóza

Pokud se u vás zánět přece jen objeví, jednejte rychle. Kdo už si jím v minulosti prošel, ten obvykle vypozoruje velmi časné příznaky, kterými může být například pocit neúplného vyprázdnění po močení nebo takové zvláštní pnutí a nepohodlí v podbřišku. Nevím, jak lépe bych to popsala, každopádně v takovou chvíli okamžitě sáhnout po první pomoci, kterou nasadíte do boje a ve velké spoustě případu se tak dá předejít rozvinutí infekce. Na domácí léčení mějte po ruce:

  • Brusinky ve formě tablet i čaje. Ten poté střídat například s heřmánkovým.
  • Tinktura z lichořeřišnice, tato bylina je na močové cesty takový zázrak.
  • D-manóza je další z volně dostupných produktů v lékárně. Seženete například sirup nebo sáčky s práškem, který rozmícháte ve vodě. „D-manóza pomáhá propláchnout močové cesty a vyplavit z nich bakterie,” říká gynekoložka.
  • Vitální houby se k léčbě a prevenci zařazují z pohledu východní medicíny. Nejsem samozřejmě lékař, ale osobně mám kladné zkušenosti s cordycepsem, specialista a odborník na tradiční čínskou medicínu Milan Schirlo doporučuje na opakované záněty ještě coriolus.

Jedlá soda na zánět

Pálení a bolest při čůrání jsou typické příznaky, které zánět močového měchýře provází. Zkuste si doma připravit vodu se lžičkou jedlé sody, doktor David Frej dokonce doporučuje celou lžíci jedlé sody a popíjet několikrát denně. Nechutná to vůbec dobře, ale jedlá soda pomáhá snížit kyselost moči, tudíž tato domácí medicína ulevuje od pálení při močení. Zánět to však nevyléčí a je tedy nutné sáhnout po dalších preparátech. „Pokud ovšem nedojde ke zlepšení do 48 hodin, musí žena neprodleně navštívit lékaře,” dodává MUDr. Kristýna Koutná.

Domácí léčba se nedoporučuje ani v případě závažných nebo komplikovaných infekcí. Rovněž vyhledejte lékaře i v případě, že se objeví horečka, silné bolesti zad nebo v moči pozorujete stopy krve. Lékař na bakteriální infekce močových cest většinou předepisuje antibiotika.

Zdroj: iGlanc.cz, Gynella, gynekoložka MUDr. Kristýna Koutná