Jen ti, kteří se zajímají o módu, ví, že před 10 lety nabídla tato francouzská značka pomocnou ruku designérovi, který si antisemitským výrokem pošlapal zářnou kariéru. Když byl John Galliano v kreativním čele Diora, nezastínil tento francouzský brand tvorbu britského návrháře. Někdy se totiž v pozici designérů známých značek objeví možná talentovaní, ale nevýrazní kreativci. Vytváří pěkné kolekce, ale je máme spjaté se značkou jako takovou. Ovšem Galliano, ten byl výraznou personou v domě Dior. Stejně jako Karl Lagerfeld představoval personu u Chanelu. Jakoby jedno bez druhého nemohlo být.

Zdroj: Youtube

John Galliano a Dior

Excentrický návrhář v 90. letech krátce spolupracoval s Givenchy, od roku 1996 až 2011 zakotvil u Diora. Za jeho éry měl tento francouzský módní dům nejpůsobivější módní přehlídky. Na první pohled někdy hororové, skandální, schválně provokující. Při podrobnějším zkoumání jste si však uvědomili, že vlastně nemáte moc co vytknout. Šaty ve stylu rokoka v perfektních střizích. Nápadité kombinace barev i materiálů. Experimentální aplikace a tvary. Skvostné kombinace, které splňovaly atributy umění.

Každý, kdo se snažil kopírovat styl Galliana, působil tehdy lacině. Designér měl navíc i celé show dotažené do puntíku. Ten perfektní make-up, účesy i závěrečné defilé, při němž vystoupil sám dokonale stylovaný Galliano, završil módní show, jež se dala srovnat s uměleckým zážitkem jako performance nebo divadelní představení. To dnes chybí, ačkoli Galliano je v módě stále aktivní a jeho tvorba se i virálně šíří sítěmi. Jen lidé neví, že to je slavný John.

Porcelánový make-up Maison Margiela

Asi vám na sítích neunikla videa i fotky manekýn s porcelánovým make-upem. Na ně se nabalily make-up tutoriály, v nichž beauty rádci zkouší tento efekt s pomocí peel-off masky a následnou aplikací světlého make-upu. Vizáž patřila modelkám ze show Maison Margiela, za níž již 10 let kreativně stojí právě Galliano. Když se podíváte na porcelánový make-up, vytanou vám na mysli Gallianovy rokokové kreace z počátku milénia. Ano, je to jeho rukopis! Ale John není moc vidět.

Kim Kardashian i Miley Cyrus nosí Galliana

Ani celebrity nezavrhly Johna Galliana. Ve stříbrné, plasticky efektní tubě se nyní na Met Gala objevila například Kim Kardashian, která patří k pravidelným hostům přehlídek Maison Margiela. Miley Cyrus si svoji první Grammy odnesla ve zlatavém outfitu taktéž navrženém Gallianem.  

John Galliano a zákaz vystupovat?

Dříve ho bylo všude plno. Dnes, i když plně tvoří, není vidět. Je to snad schválně? Schoulil se Galliano do své ulity a raději na sebe neupozorňuje? Takové otázky se nabízí. I ti, kteří mu neodpustili antisemitské výroky, si dnes stýskají, že v Dioru nenašli za 13 let adekvátního nástupce Galliana nebo alespoň někoho, kdo by se mu genialitou přiblížil.

Zdroj: iGlanc.cz, People, Wikipedia, Fashionista, W Magazine

Související články