Jistě to znáte také. Sníte o nádherných, dlouhých vlasech, které září zdravím, jsou pevné a drží tvar. Ale realita bývá často bohužel jiná. Vlasy nerostou tak rychle, jak byste si přála, lámou se, vypadávají a vy se ptáte, co děláte špatně. Životní styl, strava a stres mají na vlasy obrovský vliv. Ale nezoufejte! Vitamíny a minerály vám mohou významně pomoci k dosažení silnějších a delších vlasů. Tady je pár tipů od odborníků na trichologii, které vám pomohou dosáhnout vysněného účesu.

Proč jsou vitamíny důležité pro růst vlasů?

Když se snažíte o zdravé a dlouhé vlasy, může být frustrující, že i přes veškerou péči nevidíte výsledky. „Vlasy nejsou nezbytné pro fyzické zdraví, proto tělo prioritizuje jiné orgány a systémy při rozdělování živin," vysvětluje Anabel Kingsley, konzultantka trichologie. „I malé nedostatky ve výživě, které nemusí ovlivnit celkové zdraví, mohou způsobit vypadávání vlasů.“ To znamená, že pokud naše tělo nedostává dostatek potřebných živin, vlasy jsou první, na kterých to uvidíte.

Na které vitaminy byste se měli zaměřit?

Vitamin B

Vitamíny skupiny B, zejména biotin (B7) a B12, jsou známé pro své příznivé účinky na růst vlasů. „Vitamíny skupiny B hrají klíčovou roli v metabolismu a funkci nervového systému,“ říká doktorka Michele Greenová, kosmetická dermatoložka z New Yorku. Biotin pomáhá při tvorbě červených krvinek, které přenášejí kyslík a živiny do pokožky hlavy a vlasových folikulů.

Vitamin D

„Nedostatek vitamínu D může vést k vypadávání vlasů,“ upozorňuje doktorka Greenová. Vitamín D je metabolizován kožními buňkami, které produkují keratin. Pokud tělo nemá dostatek vitamínu D, může to vést k problémům s růstem vlasů. Doplnění vitamínu D je obzvláště důležité v zimních měsících, kdy je méně slunečního světla. Kromě perorálních kapslí můžete zvýšit příjem vitaminu D také konzumací tučných ryb, červeného masa a vaječných žloutků.

Vitamin C

Vitamín C je nezbytný pro syntézu kolagenu, který plní pro zdravé vlasy důležitou funkci. „Vitamín C pomáhá zlepšovat krevní oběh v pokožce hlavy, což podporuje růst vlasů,“ vysvětluje doktorka Greenová. Tento vitamín také pomáhá tělu vstřebávat železo, další klíčovou živinu pro růst vlasů. „Vitamin C se ze všech vitaminů nejsnadněji ničí, proto je potřeba, abychom měli pravidelný příjem vitaminu C po celý den. Pokud se snažíte zvýšit hladinu železa nebo bílkovin, je vitamin C opravdu důležitý," radí doktorka. Vitamin C najdete v citrusových plodech, šípcích nebo třeba v červené paprice.

Železo

„Kvůli nedostatku železa nejčastěji vypadávají vlasy,“ říká Kate Holdenová, konzultantka trichologa. Železo pomáhá přenášet kyslík do vlasových folikulů. Pokud tedy nemáte dostatek železa, vaše vlasy mohou být slabé a lámavé. Souvislost mezi nedostatkem železa a vypadáváním vlasů naznačuje také výzkum časopisu Journal of Korean Medical Science.

Zinek

Zinek je klíčový minerál, který pomáhá tělu zpracovávat bílkoviny a tuky, které jsou stavebními kameny pro zdravé vlasy. Nízká hladina zinku může vést k vypadávání vlasů a špatnému hojení ran. Zinek můžete doplnit konzumací potravin, jako je hovězí maso, ořechy a sýry.

Další důležité složky

Nacházíte ve svých vlasech šediny? Pokud už nemáte na přirozené šedivění vlasů věk, je dost možné, že vám chybí měď. Ta udržuje normální barvu vlasů. A protože vlas jako takový tvoří z velké většiny bílkovina, i přes to, že nejde o vitamin, musíme ji zmínit. „Vlasy jsou tvořeny bílkovinami a aminokyseliny poskytují pramenům stavební kameny, které je udržují silné,“ vysvětluje Dr. Besam Farjo. Proto na ně také myslete a jezte jich dostatečné množství.

Jak začít s vitamíny a doplňky stravy?

Než ale začnete užívat jakékoli doplňky stravy, nejdříve se ujistěte, zda máte vyváženou stravu. „Pokud jste zaznamenali vypadávání vlasů nebo jejich lámavost, požádejte svého lékaře o krevní test, který prověří, zda nemáte běžné nedostatky ve výživě,“ radí Kate Holdenová. Dbejte také na to, aby se vitamíny, které užíváte, vzájemně nepřekrývaly nebo nerušily. Například vitamín C může zlepšit vstřebávání železa, zatímco zinek může jeho vstřebávání brzdit.

Péče o vlasy začíná u správné výživy. Od té se odráží zkrátka vše, co nějak souvisí s funkcí nebo vzhledem našeho těla. Vitamíny a minerály představují opravdu zásadní složky podporující zdravý růst vlasů. Pokud máte pocit, že vaše vlasy nerostou, jak by měly, nebo pokud trpíte nadměrným vypadáváním vlasů, možná je čas zamyslet se nad svou stravou a případně zahrnout některé z doporučených doplňků stravy. Nezapomeňte se poradit se svým lékařem, než začnete užívat nové vitamíny nebo doplňky stravy. Když tedy svým vlasům věnujete správnou péči, kterou si zaslouží, bude hustá a zdravá hříva dosažitelná i pro vás.

Zdroj: iGlanc.cz, Allure.com, Forbes Health, National Library of Medicine

Související články