Nic nám nezakazujte. Zelenskyj už spílá i USA

20.05.2024 8:12

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zkritizoval Američany. Dal jasně najevo, že jejich základní podmínka pro využití západních braní v obraně proti Rusku je nesmyslná. A mezitím Rusové zabíjejí další ukrajinské děti, ženy i muže. Naposledy se jejich obětí stala i těhotná žena, která na severu Charkova hledala prostor k relaxaci. Rusům se vojensky daří u Časiv Jaru a možná by se jim dařilo ještě lépe, kdyby se jim podařilo vyřešit jeden z problémů, na který upozornili ruští blogeři. Problém se střelným prachem.

Nic nám nezakazujte. Zelenskyj už spílá i USA
Foto: Repro X
Popisek: Dělostřelecká munice - ilustrační foto

Válka na Ukrajině trvá už 817 dní a Rusové vraždí další a další Ukrajince. Naposledy zavraždili 6 lidí včetně těhotné ženy. Došlo k tomu při využití ruských raket Iskander, které dopadly na místo určené k relaxaci civilistů v severní části Charkova. A ve chvíli kdy na místo přijeli záchranáři, dopadly do stejné oblasti další rakety. Ty mimo jiné jednoho ze záchranářů zranily a jednu sanitku poničily. Mezi zraněnými byla údajně i osmiletá dívka.

„(Ruští vojáci) zaútočili na oblast, kde odpočívali místní obyvatelé,“ uvedl gubernátor Charkovské oblasti Oleh Synjehubov. Na gubernátorova slova upozornil server Kyiv Independent.

Prezident Volodymyr Zelenskyj v příspěvku na X odsoudil „ruský teror“ a zopakoval své výzvy k většímu počtu systémů protivzdušné obrany ze strany ukrajinských spojenců.

„Svět může skoncovat s ruským terorem. Abychom toho dosáhli, je třeba překonat nedostatek politické vůle mezi vůdci. Dva systémy Patriot pro Charkov zásadně změní situaci. Systémy protivzdušné obrany v našich dalších městech a také dostatečná podpora našim válečníkům v předních liniích zajistí porážku ruského teroru,“ řekl.

V dubnu starosta Ihor Terechov řekl, že ruské útoky zničily „téměř veškerou“ kritickou energetickou infrastrukturu v Charkově. Ukrajinci by teoreticky mohli odpovědět za pomoci západních zbraní, ale Washington je proti, což znamená, že Rusové mají zjednodušenou pozici především při útocích na Charkov. Zelenskyj za tento zákaz Američany zkritizoval. „Neměly by existovat žádné zákazy, protože se nejedná o ukrajinskou ofenzivu s použitím západních zbraní na ruském území. Jde o obranu,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Mezitím se ukazuje, že se Rusům vojensky daří u strategického ukrajinského města Časiv Jar. Geolokalizované záběry podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) ukazují, že vojska agresora 1. a 18. května s pomocí mechanizovaných sil postoupila. Postoupila i navzdory tomu, že si podle některých proválečných blogerů vojáci stěžují, že některé dělostřelecké granáty nefungují jak mají, protože v některých je podstatně méně střelného prachu, než by mělo být.

„Zakladatel kanálu Rybar Telegram spojeného s Kremlem Michail Zvinčuk, kterého Kreml pravděpodobně kooptoval v rámci širšího úsilí Kremlu získat kontrolu nad ruským informačním prostorem, poskytl netypicky veřejný rozhovor, ve kterém kritizoval ruské ministerstvo obrany. … I když není jasné, zda Zvinčuk poskytl tento rozhovor se souhlasem Kremlu či nikoli, svolení Kremlu ke kritice ze strany vybraných prominentních ruských milblogerů ruského ministerstva obrany by mohlo zvýšit veřejný tlak na reformy, které by v případě realizace pomohly ruskému válečnému úsilí na Ukrajině,“ uvedl ISW.

Naproti tomu Ukrajinci provedli úspěšný dronový útok na slavjanskou ropnou rafinérii ve Slavjansku na Kubáni v  Krasnodarském kraji.

Server Suspilne 19. května informoval, že jeho zdroje v rámci ukrajinských speciálních služeb uvedly, že hlavní ukrajinské ředitelství vojenského zpravodajství (GUR) způsobilo výbuchy na blíže nespecifikovaném počtu vertikálních palivových nádrží v ropném skladu Vyborg v Leningradské oblasti třemi výbušnými zařízeními. Geolokalizované záběry zveřejněné 18. května ukazují velký požár v ropném skladu, ačkoli guvernér Leningradské oblasti Alexander Drozdenko popřel zprávy, že výbuchy způsobily útoky dronů, a tvrdil, že výbuchy poblíž ropného skladu způsobila pyrotechnika.

Ekonomicky důležité události se dějí přímo v Rusku.

Petrohradský soud rozhodl, že ruské úřady mohou zabavit majetek, účty a akcie patřící Deutsche Bank, německé Commerzbank a italské bance UniCredit poté, co rozhodl ve prospěch žaloby RusChemAlliance, dceřiné společnosti Gazpromu.

„Evropské banky byly mezi ručiteli úvěrů na základě smlouvy o výstavbě závodu na zpracování plynu v Rusku s německou strojírenskou společností Linde, která byla zúčastněným stranám ukončena kvůli západním sankcím po zahájení rozsáhlé ruské invaze na Ukrajinu. Soud také rozhodl, že Deutsche Bank nemůže prodat své dceřiné podniky v Rusku bez souhlasu ruského prezidenta Vladimira Putina, a uvedl, že opatření je nezbytné, aby se zabránilo bance ‚zcizit svůj majetek v Rusku‘,“ uvedl k tématu ISW.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Leo Luzar byl položen dotaz

Elektronické volby

Dobrý den Opravdu mě zajímá, proč v dnešní době, kdy naprostá většina domácností vlastní počítač a má přístup k internetu, neexistuje možnost zúčastnit se voleb pomocí internetu. Zrovna minulý rok se myslím konala v ČR konference ohledně digitalizace státu a společnosti, jíž se účastnil i p. Babiš....

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Myslím si, že ani Rusové, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 20.05.2024 8:46:08
v této válce nezabili zdaleka tolik civilistů, jako ukrajinský režim ve válce, kterou vedl od roku 2014 proti svým vlastním občanům na Donbase. Takže si nejprve zameťte před vlastním prahem pane Zelenský, hrobaři ukrajinského národa.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Nezvýším daně.“ Fiala sliboval. Teď mu to připomenuli. Nepříjemně

14:11 „Nezvýším daně.“ Fiala sliboval. Teď mu to připomenuli. Nepříjemně

„Nebudeme zvyšovat daně. Tečka.“ Tato věta v různých obměnách zazněla od Petra Fialy mnohokrát. Ale …