Francie viní Ázerbájdžán z rozdmýchání nepokojů v Nové Kaledonii

Baku tak má prý reagovat na francouzskou podporu Arménie.

Francie obvinila Ázerbájdžán, že šířením zavádějících fotografií a videí na sociálních sítích zhoršuje současné nepokoje v Nové Kaledonii. Jedná se o ostrov v Tichém oceánu, který představuje stále francouzské zámořské území. Francouzský vládní úřad pro sledování dezinformačních kampaní na internetu Viginum identifikoval ázerbájdžánské účty na sociálních sítích, které šířily protifrancouzskou propagandu, informovala agentura Reuters.

Francouzský ministr vnitra Gerald Darmanin vznesl tato obvinění bez důkazů, zatímco ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí popřelo jakoukoli účast na protestech v Nové Kaledonii. Kampaň měla zahrnovat fotografie mrtvých demonstrantů za nezávislost vedle bílého muže v khaki oblečení s puškou, s popiskem obviňujícím francouzskou policii z toho, že je vrahem. Viginum nalezlo na platformě sociálních médií X nejméně 86 příspěvků souvisejících s vládnoucí stranou v Ázerbájdžánu.

Ázerbájdžán reagoval negativně na francouzskou vojenskou podporu Arménie, píše článek a dává kampaň na sociálních sítí do vztahu s tím, že Francie poskytla Arménii vojenské vybavení. V listopadu minulého roku už Francie žádala Baku o vysvětlení ohledně kampaně, která měla být zaměřena na olympijské hry v Paříži.

Francouzští představitelé tvrdí, že kampaň v Nové Kaledonii připravovala několik měsíců a Ázerbájdžán dokonce organizoval protifrancouzské sítě na místě, mimo jiné prostřednictvím financování akcí. „Ázerbájdžán svůj spor (s Francií) outsourcuje,“ řekl agentuře Reuters francouzský zdroj obeznámený s názorem vlády.

Podle posledních dostupných údajů byli v důsledku střetů, ke kterým došlo v posledních dnech, mezi místními obyvateli a policií zabiti čtyři lidé a asi 200 osob bylo zadrženo. Místní obchodní a průmyslová komora odhaduje škody způsobené střety na 200 milionů eur. Příčinou nepokojů byl návrh francouzského ústavního zákona, který umožňoval volit v místních volbách těm, kteří žijí v Nové Kaledonii déle než deset let.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.